Slovenija s predsedovanjem povezavi stopa pod reflektorje Evrope. Foto: EPA
Slovenija s predsedovanjem povezavi stopa pod reflektorje Evrope. Foto: EPA
Bled
Slovenija je slikovita in privlačna na pogled, a pod bleščavo podobo so skrite razpoke, piše Reuters. Foto: RTV SLO/A.S.

Vendar pa se pod političnim in gospodarskim sijajem, ki jo uvrščajo na mesto najbogatejše vzhodnoevropske države, skrivajo razpoke.

Slovenija je po mnenju hrvaškega političnega analitika Davorja Gjenera svoj zadnji uspeh dosegla z gladko zamenjavo denarne valute. Po tem pa naj bi bili priča nesposobnosti državne administracije, ki neuspešno bije bitko z inflacijo, sramotnim konfliktom med premierjem in predsednikom, poskusu nadzora medijev in počasni privatizaciji.

Medijska svoboda in človekove pravice
Vprašanja medijske svobode, ki so v tujino pricurljala preko novinarske peticije, in vprašanja spoštovanja človekovih pravic, ki se tičejo izbrisanih in družine Strojan, pred tem še nikoli niso spodkopavala slovenskega ugleda v Evropi. Peticijo je 600 podpisnikov naslovilo na premierja Janeza Janšo, ki ga Reuters označuje za vodilnega protiomunističnega novinarja v zadnjih dneh Jugoslavije.

Zaradi Janševega spora z nekdanjim predsednikom države Janezom Drnovškom je bila Slovenija dlje časa brez guvernerja centralne banke, kar je vrglo senco na neproblematično uvedbo evra. Tudi njegov odziv po izvolitvi Danila Türka, ko je grozil z odstopom, je vznemirila državo.

Težave s sosedami?
Med težavami slovenske države omenjajo tudi "težave s sosednjimi državami", pri čemer pisec izpostavlja le neurejeno mejo s Hrvaško in Jedrsko elektrarno Krško.

Pisec Sloveniji sicer priznava za turiste privlačno slikovitost države, ki je tisto, kar bodo videli tudi evropski predstavniki, ki bodo državo obiskali med predsedovanjem.

Pisanje so povzeli tudi drugi tuji mediji, med njimi Herald Tribune in Washington Post.

A.K.K.