Kongresni center Brdo se razprostira na 9.000 kvadratnih mestrih, v treh nadstropjih, v središču posestva Brdo. Foto: MMC RTV SLO
Kongresni center Brdo se razprostira na 9.000 kvadratnih mestrih, v treh nadstropjih, v središču posestva Brdo. Foto: MMC RTV SLO
Otvoritev kongresnega centra
Slovesna otvoritev centra
Za MMC o Kongresnem centru

Center ima štiri dvorane, ki skupaj sprejmejo 1.076 ljudi, največja med njimi, imenovana Grandis, do 550. Dve izmed dvoran se lahko pregradita tudi v štiri manjše, za nekaj deset ljudi. V prvem nadstropju pa je na voljo še osem sejnih sob, ki sprejmejo do deset ljudi.

Rupel: Prizadevali si bomo za ratifikacijo nove pogodbe
Slavnostni govornik na slovesnem odprtju kongresnega centra slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je v svojem govoru poudaril, da bo prioriteta Slovenije med predsedovanjem, da dobro nadaljuje delo, ki ga je uspešno opravljala Portugalska, in da dolgoročne projekte ob koncu predsedovanja prepusti Franciji v čim boljšem stanju. Slovenija si bo predvsem prizadevala, da Evropski uniji zagotovi ratifikacijo nove pogodbe pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo leta 2009.

Slovenija med predsedovanjem EU-ju ne bo pozabila na Zahodni Balkan, ki ji je zgodovinsko in geografsko blizu, zato si bo prizadevala pospešiti procese približevanja držav in skupnosti Zahodnega Balkana Evropski uniji, je še poudaril Rupel.

Za mnenje o sodobnem kongresnem centru smo v MMC-ju povprašali tudi nekatere ministre slovenske vlade in nekdanjega direktorja urada vlade za komuniciranje Gregorja Krajca. Dimitrij Rupel meni, da se bo Slovenija s tem centrom kar dobro postavila pred evropskimi kolegi. Nad centrom je navdušen tudi minister za pravosodje Lovro Šturm, ki bo tu z ministrskimi kolegi začel prvo neformalno srečanje. Nekdanji minister za zdravje Andrej Bručan pa je dejal, da je slovenski center eden najlepših, kar jih je videl v zadnjem času, pa je obiskal kar precej tovrstnih centrov.

Kompleks Brdo med predsedovanjem zaprt prostor
Med predsedovanjem EU-ju bo kompleks Brdo zaprt prostor, zato so že priredili vhodni del v posestvo. Ob vhodu na Brdo so na desni strani zgradili novo parkirišče, kjer bodo parkirani avtomobili, ki ne bodo imeli dovolilnice za vstop v ožji kompleks. V stari vrtnariji bo organizirana vstopna točka, pred njo pa varnostni pregled. Del dogodkov se bo dogajal v hotelu Kokra, hkrati pa bo hotelsko osebje poskrbelo za nastanitev in prehrano visokih gostov.

A. M.

Otvoritev kongresnega centra
Slovesna otvoritev centra
Za MMC o Kongresnem centru
Gradnja kongresnega centra je stala 15,3 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Največja dvorana kongresnega centra na Brdu, v kateri je potekalo slovesno odprtje centra. Foto: MMC RTV SLO
V centru je pripravljenih 196 delovnih prostorov za slovenske in tuje novinarje, televizijski center, prostor za počitek ... Foto: MMC RTV SLO
... z vso potrebno opremo, računalniki, s tiskalniki, telefoni, fotokopirnimi stroji. Foto: MMC RTV SLO
Na strehi ima kongresni center fotovoltaično elektrarno z močjo 100 kW. Foto: MMC RTV SLO
Udeleženci dogodkov ob predsedovanju bodo svoje oči lahko pomirili ob pogledu na jezero. Foto: MMC RTV SLO
Dvorana Heros, v kleti kongresnega centra, se lahko pregradi v štiri manjše dvorane za po 35 gostov. Foto: MMC RTV SLO
Za najbolj žejne pa je na voljo aperitiv bar. Foto: MMC RTV SLO
Na slavnostnem odprtju ni manjkalo hrane in pijače za ugledne goste. Foto: MMC RTV SLO