V novem kongresnem centru v Brdu pri Kranju se bo med predsedovanjem EU-ju zvrstilo 130 neformalnih dogodkov. Foto: MMC RTV SLO
V novem kongresnem centru v Brdu pri Kranju se bo med predsedovanjem EU-ju zvrstilo 130 neformalnih dogodkov. Foto: MMC RTV SLO
Evropski parlament
Večina formalnih dogodkov bo kljub predsedovanju Slovenije potekalo v Bruslju. Foto: RTVSLO

V Sloveniji bo tako potekalo 160 dogodkov, od tega enajst na ministrski ravni. Predvidenih je tudi več srečanj EU-ja s tretjimi državami na najvišji ravni. 130 dogodkov bo potekalo v novem kongresnem centru v Brdu pri Kranju, preostalih 30 pa bo v drugih kongresnih centrih, med drugim v Ljubljani, Mariboru in Portorožu.

V Sloveniji mogoče tudi vrh EU - ZDA
Prvi velik dogodek bo srečanje slovenske vlade in Evropske komisije v Ljubljani 8. januarja, ko bo tudi slovesnost ob začetku evropskega leta medkulturnega dialoga. To bo tudi sicer ena izmed prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. Slovenija pa naj bi gostila tudi vrh EU -ZDA, na katerem bosta Unijo predvidoma zastopala predsedujoči, slovenski premier Janez Janša in predsednik Evropske komisije Barroso, ameriške predstavnike pa predsednik George Bush. Datum srečanja še ni določen.

Drugače pa bo tako marčno kot junijsko srečanje Evropskega sveta potekalo v Bruslju. Neformalni vrh EU med slovenskim predsedovanjem ni predviden, obstaja pa možnost njegove organizacije, če bi se za to izkazala potreba.