Slovenski premier se seveda ni mogel izogniti vprašanju o ERC-ju. Povedal je, da čakajo na novo hrvaško vlado, ki bo morala vprašanje nemudoma rešiti. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski premier se seveda ni mogel izogniti vprašanju o ERC-ju. Povedal je, da čakajo na novo hrvaško vlado, ki bo morala vprašanje nemudoma rešiti. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša in Margot Wallström
Wallstromova je pohvalila dobro pripravljenost Slovenije in dodala, da je s slovenskim predsedovanjem konec ločevanja med novimi in starimi članicami Unije. Foto: MMC RTV SLO
Dimtrij Rupel
Rupel: Oprostite, tole mora biti pomota. Foto: MMC RTV SLO
Svet EU-ja prvič v Sloveniji

Premier Janša je na Brdu pri Kranju povedal, da so se s člani evropske komisije, ki je na obisku v Sloveniji, pogovarjali tudi o ERC-ju, a da to vprašanje ni bilo v ospredju. Povedal je, da podpirajo izjave evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna in čakajo na novo hrvaško vlado, ki bo morala to vprašanje nemudoma rešiti.

Wällstromova: Slovenija je most
Janša je ob srečanju s podpredsednico komisije Margaret Wällstrom, ki nadomešča Joseja Manuela Barrosa, dejal, da gre za izjemno pomemben dogodek ob začetku slovenskega predsedovanja EU-ju.

Dodal je, da je bilo vzpostavljeno zelo dobro sodelovanje med slovensko vlado in Evropsko komisijo. Slovenski premier je dodal, da se bodo lahko na podlagi tega spoprijeli z izzivi v prihodnjih šestih mesecih. Wallströmova je ob tem poudarila, da ima Evropska komisija na podlagi dosedanjih razprav in tesnega sodelovanja vse razloge, da verjame, da bo slovensko predsedovanje uspešno.

Sogovornika sta kot osrednje naloge slovenskega predsedovanja omenila lizbonsko pogodbo, energetsko-okolijski sveženj, lizbonsko strategijo, Zahodni Balkan in medkulturni dialog.

Slovenija predstavlja konec ločevanja članic Unije
Margot Wallström je že pred začetkom pogovorov pohvalila dobro pripravljenost Slovenije in dejala, da slovensko predsedovanje EU-ju pomeni konec ločevanja na nove in stare članice Unije. Wallströmova na srečanju nadomešča predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, ki je zbolel za gripo.

Člani komisije tudi v Cankarjev dom
Člani komisije so se zvečer udeležili še slovesnosti ob začetku evropskega leta medkulturnega dialoga. Na njej so svoja stališča predstavili slavnostni govorniki predsednik Slovenije Danilo Türk, premier Janez Janša, filozof Edvard Kovač, predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Poettering in komisar za izobraževanje Jan Figel.

Poettering se je med svojim prvim uradnim obiskom v Sloveniji sešel s predsednikom DZ-ja Francetom Cukjatijem, pozneje se bo srečal še z Janezom Janšo, Danilom Türkom ter ljubljanskim nadškofom in metropolitom Alojzijem Uranom.

Tradicionalno srečanje Evropske komisije in vlade je prvi veliki dogodek v Sloveniji po prevzemu vodstva Evropske unije pred enim tednom. S tem smo zastavili polletno sodelovanje, Bruselj pa predsedovanju Slovenije pripisuje še posebej veliko težo, saj povezavo vodimo kot prva nova članica.

Svet EU-ja prvič v Sloveniji