Foto:
Foto:
Barroso in Socrates
Portugalsko predsedovanje Uniji se počasi izteka. Na sliki prvi človek Evropske komisije Jose Manuel Barroso in portugalski premier Jose Socrates. Foto: EPA
Moherski klifi
Irska se lahko pohvali s številnimi naravnimi znamenitostmi. Na sliki Moherski klifi. Foto: RTV SLO

Zlasti to velja za Španijo in Irsko, ki sta bili ob vstopu v Evropsko unijo leta 1986 oziroma 1973 razmeroma nerazviti. Španija si je tedaj šele komaj dobro opomogla od dolgoletne diktature generala Franca, Irska pa je bila pretežno kmetijska država, ki je veljala za eno revnejših v Evropi.

Španija v primežu terorizma
Za Špance še posebej velja, da so na splošno naklonjeni evropskemu povezovanju. Navsezadnje je španska gospodarska rast vezana prav na članstvo v EU-ju oziroma na uspešno črpanje sredstev iz evropskih strukturnih skladov.

Španija je poleg Velike Britanije sicer edina država na evropskih tleh, ki jo je zaznamoval napad teroristične mreže Al Kaida. V bombnih eksplozijah na vlakih, ki so povezovali prestolnico z bližnjimi kraji, je 11. marca 2004 umrlo 191 ljudi. Na volitvah tri dni pozneje je nato zmagala španska socialistična delavska stranka, od novega premierja Zapatera pa so volivci pričakovali predvsem umik vojakov iz Iraka, kar se je tudi zgodilo, obenem pa se je Španija umaknila tudi iz tesne naveze z ZDA.

Španci so vneti zagovorniki skupnega boja proti terorizmu in zagotavljanja varnosti v EU-ju tudi zaradi nenehnih groženj baskovske teroristične organizacije Eta. Premier Jose Luis Zapatero je pred kratkim odklonil baskovski predlog za razpis referenduma, na katerem bi prebivalci dežel ob Biskajskem zalivu odločali o samostojnosti. Baski se bodo tako morali še nekaj časa zadovoljiti z avtonomijo znotraj Španije.

Portugalske gospodarske težave
Portugalska, trenutno predsedujoča Svetu EU-ja, se je Uniji pridružila skupaj s Španijo leta 1986. Pri črpanju evropskih sredstev je bila manj uspešna od sosede, saj še zmeraj velja za eno najrevnejših držav na evrskem območju; po prevzemu evra se je morala namreč spoprijeti z upočasnitvijo gospodarske rasti, pesti pa jo tudi visoka inflacija. Danes je Portugalska na podobni stopnji razvitosti kot Grčija. Ni pa še jasno, kakšne koristi ji je uspelo iztržiti od predsedovanja. Velja pa tudi omeniti, da je ne glede na zgoraj omenjene težave Portugalska, sodeč po indeksu človekovega razvoja, ena izmed držav z najvišjo stopnjo kakovosti življenja v EU-ju.

Portugalska sicer ni izvedla ratifikacije ustavne pogodbe, vendar pa poznavalci ne predvidevajo, da bi se lahko kar koli zapletlo pri ratifikaciji nove reformne pogodbe EU-ja, ki jo bodo voditelji držav Unije podpisali 13. decembra v Lizboni.

Irska pot do uspeha
Irska bi bila lahko s svojim bliskovitim razvojem v zadnjih tridesetih letih zgled preobrazbe v tehnološko napredno družbo z izredno visokim standardom. Tudi Irci se pri črpanju evropskih strukturnih sredstev niso obotavljali, prav tako pa so se znašli pri privabljanju tujih vlagateljev. Po podatkih OECD-ja naj bi bila glede na bruto domači proizvod na prebivalca Irska celo druga najbogatejša država na svetu, za Japonsko.

Irsko sicer že tretji mandat vodi stranka Fianna Fail premierja Bertieja Aherna. Ta je bil precej zaslužen tudi za uspešno reševanje severnoirskega vprašanja, h kateremu pa je pripomogel tudi skupen evropski okvir.