Dvanajst zvezdic je simbolično število, ki pomeni popolnost in enotnost. Foto: EPA
Dvanajst zvezdic je simbolično število, ki pomeni popolnost in enotnost. Foto: EPA
Pogodba EU-ja
V novi pogodbi EU simboli niso posebej omenjeni. Foto: EPA

Evropska zastava z 12 zvezdami, ki tvorijo krog na modri podlagi predstavlja EU, enotnost Evrope in njeno identiteto. Število 12 je simbolično in nima povezave s številom članic. Dvanajstica je tradicionalno simbol popolnosti in enotnosti, zato se število zvezd na zastavi ob širjenju števila članic povezave ne spreminja.

Evropska »Oda radosti«
Evropska himna izvira iz devete simfonije nemškega skladatelja Ludwiga van Bethowna, ki je za zadnje dejanje tega glasbenega dela uglasbil pesem Oda radosti Friedricha von Schillerja. Schiller je pesem napisal leta 1785 in v njej izrazil svojo idealistično vizijo človeštva, ki ga je videl kot skupnost bratskih narodov.

Dirigent Herbert von Karajan je za skladbo napisal tri različne aranžmaje, in sicer za klavir, pihalni in za simfonični orkester. Odo radosti je za evropsko himno izbral Evropski svet. Skladba brez besed, v univerzalnem jeziku melodije izraža evropske ideale, med katerimi sta mir in solidarnost.

Raznolikost Evrope je prednost Evrope
Geslo »Združeni v raznolikosti« pomeni, da so Evropejci v povezavi združeni v skupnih prizadevanjih za mir in blaginjo, njihova jezikovna in kulturna raznolikost pa sta prednost za evropsko celino.

Začelo se je na dan Evrope
Evropa svoj praznik, dan Evrope, praznuje 9. maja. Na ta dan leta 1950 je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil predlog za oblikovanje skupnega trga premoga in jekla. Schumanova deklaracija tako velja za prvi korak v združevanju evropskih držav.

Simbolov v novi pogodbi ni
Simboli EU-ja so bili del zdaj že propadle Pogodbe o ustavi za Evropo, v novi, reformni pogodbi pa niso omenjeni. Zapisani naj bi bili v protokolu, ki bo dodan pogodbi.