Davek bo treba plačati ob prvi registraciji vozila v Sloveniji. Foto: EPA
Davek bo treba plačati ob prvi registraciji vozila v Sloveniji. Foto: EPA
Podatki ministrstva za finance
Primerjava zdajšnjih in prihodnjih davčnih stopenj za vozila z bencinskim motorjem. Za povečavo kliknite na sliko. Foto: MF
Podatki ministrstva za finance
Primerjava zdajšnjih in prihodnjih davčnih stopenj za vozila z dizelskim motorjem. Foto: MF

Vozila bodo tako obdavčena glede na količino izpusta ogljikovega dioksida. Na ministrstvu za finance so pojasnili, da so davčne stopnje za motorna vozila progresivne. Nižje so za motorna vozila z bencinskim motorjem in z utekočinjenim naftnim plinom ter višje za motorna vozila z dizelskim motorjem z enakim izpustom ogljikovega dioksida. Dizelski motorju namreč dodatno v ozračje izpustijo še druga onesnaževala.

Predlog zakona, ki je v vladni obravnavi, si lahko preberete tukaj.

Višji davek za vozila z izpustom nad 150 oziroma 170 gramov na kilometer
Kot kažejo izračuni ministrstva za finance, se bo pri motornih vozilih, ki imajo bencinski motor, davek povišal za vse avtomobile, katerih izpust ogljikovega dioksida na kilometer znaša več kot 150 gramov, pri vozilih z dizelskim motorjem pa se bo davek povečal pri vseh vozilih, katerih izpust ogljikovega dioksida je višji od 170 gramov. Podatki ministrstva še kažejo, da je vozil, ki bodo po novem imela nižji davek, okoli 60 odstotkov, kljub temu pa naj bi se na račun vozil, ki bolj onesnažujejo okolje, v proračun nateklo okoli enajst milijone evrov več. Vendar pa so bili izračuni narejeni na podlagi lanske prodaje vozil. Če bi se prodaja znižala za okoli 20 odstotkov, pa se v proračunski blagajni ne bi spremenilo nič. Država tako lahko upa, da bo novi zakon omogočil odkritje več davčnih utaj.

Namen zakona je namreč tudi omejiti možnost davčnih utaj, povečal pa se bo nadzor davčnega organa nad plačilom davka.

Davek bo treba poravnati ob prvi registraciji vozila v Sloveniji
Davek bodo morali plačati vsi lastniki, ki bodo vozilo prvič dali v promet, oziroma tisti, ki bodo vozila prvič registrirali v Sloveniji. To pomeni, da bodo obdavčeni tudi rabljeni avtomobili, ki bodo pripeljani iz tujine. Po drugi strani pa zakon predlaga ukinitev davka na rabljena vozila. Poleg tega zakon prevideva tudi uveljavitev davčne osnove za motorna vozila in kolesa z motorjem.

Vlada bi lahko novelo v parlamentarni obravnavo poslala že v prihodnjih dneh, če bi besedilo sprejela tudi pristojna delovna telesa, pa bi jo lahko obravnavali že na julijski seji državnega zbora. Končne določbe zakona za zdaj pravijo, da novela začne veljati 15. dan bo objavi v Uradnem listu, kar pomeni, da bi lahko spremembe zakona začele veljati v začetku septembra.

A. M.