SDS zanima premierkino stališče o plagiatorstvu v visokem šolstvu. Foto: BoBo
SDS zanima premierkino stališče o plagiatorstvu v visokem šolstvu. Foto: BoBo
Jože Tanko (SDS) je namignil, da se postopek preverjanja avtentičnosti magistrske naloge premierke vleče več kot tri mesece zaradi njenih političnih povezav z osebjem FDV-ja. Foto: BoBo
Franc Bogovič je problematiziral napovedan davek na nepremičnine. Gospodarstvo si ga ne more privoščiti, je dejal. Foto: BoBo
Ljudmila Novak (NSi) je premierko povprašala o ukrepih za zagon gospodarstva. Foto: BoBo
Premierka je Francu Jurši iz DeSUS-a zagotovila, da se pokojnine letos ne bodo nižale, kar pa verjetno ne bo držalo za leto 2014. Foto: BoBo
Posegom v pokojnine se leta 2014 verjetno ne bomo mogli izogniti, je dejala premierka. Foto: BoBo
Poslanci spraševali vlado

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je v uvodu pojasnil nasprotovanje svoje stranke sklepu kolegija predsednika DZ-ja, da se predlog novele zakona o gozdovih obravnava po skrajšanem postopku, češ da je potrebna predhodna razprava. Tanko je predvsem izpostavil nesorazmerno visoke kazni glede na vrednost nezakonito prevažanega blaga. Sklep kolegija je bil na koncu vendarle potrjen.

SDS spominja na očitke o plagiatorstvu
Tanko je postavil tudi prvo poslansko vprašanje. Od premierke je želel slišati, kakšno je njeno stališče do uveljavljanja odgovornosti za plagiatorstvo v visokem šolstvu. Vprašal jo je tudi, ali ve, kdaj bo postopek preverjanja avtentičnosti njene magistrske naloge končan. "Ne vem, kdaj bo ta postopek končan, si pa želim, da bi bilo to čim prej," je odgovorila premierka. Univerze so avtonomne in nihče ne sme posegati v njihove postopke. Toleranca do plagiatorstva mora biti ničelna, je večkrat zagotovila Bratušek. Premierka je Tanku še očitala, da je njegova stranka v svojih vrstah tolerirala Branka Mariniča in Alenko Koren Gomboc, oba obsojena zaradi nezakonitosti na tem področju, kot je dejala.

Tanko je v ponovitvi vprašanja izpostavil, da dva ministra iz vlade Alenke Bratušek prihajata s Fakultete za družbene vede in namignil, da je morda to razlog za počasnejši pregled njene magistrske naloge.

Davek na nepremičnine za konsolidacijo javnih financ
Franca Bogoviča iz SLS-a je zanimalo, kako Bratušek pričakuje, da bo davek na nepremičnine vplival na socialni položaj posameznikov, družin in upokojencev. Zanimalo ga je, ali predvideva, da bo gospodarstvo lahko preneslo še dodaten neposredni davek na dejavnost. "Tudi vi ste večkrat povedali, kako je pomembno, da konsolidiramo javne finance," je na začetku odgovora Bogoviča spomnila premierka. Na strani prihodkov morajo tako izvajati ukrepe, ki so najmanj škodljivi za gospodarstvo. Davek na nepremičnine bo torej pripomogel tudi h konsolidaciji javnih financ in ne zgolj večanju prihodkov za občine, je dejala Bratušek in poudarila, da je zakon v javni razpravi.

Bogovič je v zahtevi za dodatno pojasnilo spomnil na ljudi, ki imajo 400 ali 500 evrov pokojnine in tega davka ne bodo zmogli plačevati. Na ta ukrep je treba gledati širše, je na to odgovorila Bratušek. Obstajajo tudi mladi, ki si stanovanja ne morejo privoščiti, ker so predraga, je dejala. Bogovič je še dodal, da gospodarstvo ne zmore plačati dodatnih 100 milijonov evrov zaradi tega davka.

"Mi še vedno zagovarjamo solidarno in socialno državo, za razliko od vas"
Ljudmila Novak iz vrst NSi-ja je premierko vprašala, ali še vedno verjame, da je z dodatnimi čezmernimi davčnimi obremenitvami mogoča gospodarska rast. Še posebej so jo zanimali ukrepi vlade za nova delovna mesta in zagon gospodarstva. "Zdi se, da se je uničevanje slovenskega gospodarstva, kmetijstva in družinskih proračunov šele začelo in ne končalo, kot ste dejali na začetku vašega mandata," je dejala Novak. Razlika med vašo in našo vlado je v tem, da mi še vedno zagovarjamo solidarno in socialno državo, vi pa ste začeli njeno razgradnjo, je dogovorila Bratušek.

Premierka je ponovila nabor ukrepov za gospodarsko dejavnost. V letu 2013 bo zagotovljenih dodatnih 400 milijonov evrov dolgoročnih virov, s pomočjo katerih, pa tudi nekaterih drugih, bo na letni ravni podprtih do tisoč podjetij in ohranjenih ali ustvarjenih 50.000 delovnih mest, je zatrdila premierka. V letih 2013-2014 bo proračun spodbujevalno-razvojne platforme povečan na 595 miljonov evrov, je dodala.

Franc Jurša iz koalicijskega DeSUS-a je vprašal, ali vlada za letos načrtuje kakršne koli varčevalne ukrepe na področju pokojnin in kaj načrtuje v zvezi s pokojninami za prihodnje leto; zanimalo ga je tudi, koliko so upokojenci prispevali pri varčevanju od leta 2010 do danes. Jurša je dejal, da DeSUS tudi tej vladi ne bo dopustil znižanja pokojnin tako letos kot v prihodnjem letu.

Ker mora Kapitalska družba vsako leto nameniti 50 milijonov evrov za usklajevanje pokojnin, v preteklih letih pa se ta sredstva niso porabila v celoti, je Jurša premierko tudi prosil za pojasnilo, kaj se je zgodilo s temi sredstvi.

Bratušek: Letos pokojnine ne bodo nižje, 2014 pa se bomo temu težko izognili
"Vlada si bo prizadevala za finančno stabilnost pokojninske blagajne," je odgovorila Bratušek. Leta 2013 dodatnih ukrepov na področju pokojnin ne bo, je zagotovila. Ob tem pa je za leto 2014 dodala, da je cilj vsekakor, da bi se izognili poseganju v pravice, vendar "glede na razpravo v tem DZ-ju, da je bolje posegati v pravice, kot pa dvigovati davke, pa nisem prepričana, da se bomo temu lahko izognili". Kakršen koli poseg pa ne bo protiustaven, v nasprotju s tistim prejšnjim, je upokojencem zagotovila premierka.

Od leta 2010 do vključno 2012 pa so upokojenci k prihranku prispevali približno 194 milijonov evrov, je še pojasnila. Na račun neuskladitve pokojnin so prispevali okoli 140 milijonov, preostalo pa prihaja iz naslova "znižanega izplačila višine letnega dodatka upokojencem".

V okviru junijske seje bodo poslanci in poslanke predvidoma največ časa namenili prvi obravnavi predloga novele zakona o sodniški službi, ki bo na vrsti v torek.

Poslanci spraševali vlado