Fakulteta je odločila, da bo preverila magistrsko nalogo premierke. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Fakulteta je odločila, da bo preverila magistrsko nalogo premierke. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Postopek bo potekal v skladu s Statutom Univerze v Ljubljani, fakulteta pa, dokler trajajo postopki, v povezavi z magisterijem Bratuškove ne bo dajala dodatnih izjav ali pojasnil, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kot je znano, so se v povezavi z magistrsko nalogo premierke Alenke Bratušek konec februarja pojavili očitki, da so deli naloge prepisani. "Sporne točke" magistrske naloge Bratuškove je analiziral podmladek SDS-a, ki je izvod magistrskega dela z opombami, ki po njihovem mnenju dokazujejo, da je delo plagiat, prinesel tudi v državni zbor in od poslancev zahteval, da se do plagiatov opredelijo.

Obljubila odstop, če ...
Odzval se je tudi senat Fakultete za družbene vede, na kateri je Bratuškova magistrirala, in napovedal postopke za preverjanje. Bratuškova je po prevzemu funkcije predsednice vlade napovedala, da bo odstopila, če bo fakulteta ugotovila, da je njeno magistrsko delo plagiat.

Postopek preverjanja določa statut univerze
V skladu s Statutom Univerze v Ljubljani predlog za začetek postopka odvzema znanstvenega oziroma strokovnega naslova poda rektor oziroma dekan (dekan FDV-ja je Bojko Bučar), in sicer, če obstajajo okoliščine, ki kažejo na to, da so pogoji za odvzem znanstvenega oziroma strokovnega naslova verjetno izkazani. O predlogu rektorja oziroma dekana odloči pristojni senat. Če senat meni, da je predlog utemeljen, sprejme sklep, s katerim začne postopek odvzema naslova in določi osebo, ki je pooblaščena za vodenje postopka do izdaje odločbe.

O začetku postopka obvestijo tudi tistega, ki se mu plagiatorstvo očita, saj se ima ta pravico sam ali prek pooblaščenca udeleževati postopka in ima pravico pri pooblaščeni osebi vpogledati v vse dokumente zadeve, biti seznanjen s stanjem zadeve in predlagati dokaze v svojo korist. "Obdolženi" ima pred odločanjem senata 30 dni časa, da se pisno izreče o vseh dejstvih in okoliščinah, ki bi lahko bili pomembni za izdajo odločbe. Predlog odločitve in poročilo o postopku se nato posredujeta senatu fakultete, ki o odvzemu strokovnega ali znanstvenega naslova odloča na seji. Če senat ugotovi, da obstaja kateri od razlogov za odvzem strokovnega ali znanstvenega naslova, izda odločbo, s katerim ta naslov odvzame, sicer pa postopek s sklepom ustavi.

Komisija z zagovora že povedala svoje
Glede domnevnega plagiatorstva magistrske naloge premierke so svoja mnenja že podali mentor Alenke Bratušek in zdaj že upokojeni profesor Veljko Rus ter profesorja Rado Bohinc in Marjan Brezovšek, ki sta bili po neuradnih informacijah člana komisije na zagovoru magistrske naloge Bratuškove leta 2006.

Dolga vrsta "grešnikov" med poslanci?
A Alenka Bratušek ni edina, ki ji očitajo prepisovanje pri izdelavi dela, potrebnega za dokončanje visokošolskega programa. Očitki letijo tudi na poslanca SDS-a Daniela Krivca, ki naj bi del svoje diplome prepisal iz diplome že pokojnega diplomiranca fakultete (Krivec je diplomiral na fakulteti za elektrotehniko, od koder so sporočili postopek preverjanja).

Poslancu PS-ja (zdaj samostojni poslanec) Borutu Ambrožiču so naziv magistra odvzeli prav zaradi plagiatorstva, brez naziva "dipl." pa je ostal tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Nekdanja poslanka SDS-a Alenka Koren Gomboc pa je trdila, da je končala šolo, za katero se je izkazalo, da je ni nikoli obiskovala, niti bila nanjo vpisana.