Kmalu bomo imeli na mizi konkretne ukrepe, obljublja premierka. Foto: BoBo
Kmalu bomo imeli na mizi konkretne ukrepe, obljublja premierka. Foto: BoBo

O tem je govorila ob robu akcije Star papir za novo upanje na Osnovni šoli Vrhovci, tudi tokrat pa o konkretnih ukrepih po petkovi odločitvi ustavnih sodnikov, da zaradi neustavnosti temeljnih določb razveljavijo zakon o davku na nepremičnine, ni želela govoriti. Kot meni, je prav, da se najprej vlada in koalicija dogovorita, kako in kaj. O rešitvah naj bi vlada odločala ta četrtek.

Omemba dviga DDV-ja je razburila tako opozicijo in gospodarstvo kot del koalicije, po besedah Bratuškove pa je to le ena od možnosti. Spomnila je, da je bil odpor proti dvigu DDV-ja velik tudi pred enim letom, ko ga je vlada napovedala v dopolnjenem programu stabilnosti. Tudi takrat, je dejala premierka, je bilo slišati, kako bo to škodovalo potrošnji in gospodarski rasti.

"Pa poglejte danes rezultate. Potrošnja je večja, gospodarska rast je višja," je poudarila. Po njenih napovedih bo tudi boljša gospodarska dejavnost od pričakovanj prinesla nekaj več prihodkov v proračun. "Pri načrtovanju v lanskem letu smo bili zelo konservativni, to kažejo tudi prvi trije meseci realizacije," je dejala premierka.

Bratušek verjame
"Verjamem, da bomo, tako kot smo vse stvari do zdaj, problem rešili v dobro države," je napovedala. Veseli jo, da odločitev ustavnega sodišča ni razburkala mednarodnih trgov, zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice pa je celo še dodatno padla. "Tujina očitno zaupa, da delamo stvari v pravo smer," meni.

Vlada in koalicija bosta po premierkinih napovedih nadaljevali konsolidacijo javnih financ, Alenka Bratušek pa je prepričana, da bodo našli rešitev, ki bo še dodatno okrepila gospodarsko rast in bo karseda pravična do ljudi.

Nepremičninski davek bo
Vlada bo nadaljevala delo glede davka na nepremičnine, ki "ga pozna cela Evropa in je najbolj pravična rešitev". Danes naj bi se premierka udeležila tudi zadnje seje sveta vlade za spremljanje izvajanja novega sistema obdavčitve nepremičnin. Ta bo vladi najverjetneje predlagal pripravo nove zakonske ureditve za uvedbo davka na nepremičnine. "Poslušala bom njihove ideje, kako to nadaljevati, in verjamem, da bomo imeli kmalu zelo konkretne rešitve," je še dejala.