Jima bo Računsko sodišče podelilo negativno oceno? Foto: MMC RTV SLO
Jima bo Računsko sodišče podelilo negativno oceno? Foto: MMC RTV SLO
Dragutin Mate
Bo moral tudi Mate pojasniti svojo odločitev? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Gre za najemne predpogodbe za poslopje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na Litostrojski ulici (sklenil jih je takratni notranji minister Dragutin Mate) ter najemno pogodbo za objekt na Dimičevi ulici, ki ga je prek lizinške pogodbe ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) pod taktirko Katarine Kresal najelo od podjetja Ram Invest, piše Delo.

Revizorji Računskega sodišča naj bi v obeh primerih ugotovili, da MNZ nepremičnine ni pridobil na podlagi ustreznega postopka po zakonu o javnem naročanju. V primeru objekta na Litostrojski je ministrstvo ravnalo tudi v nasprotju z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu, v primeru objekta na Dimičevi, kjer zdaj domuje NPU, pa je, menda, kršilo še uredbo o stvarnem premoženju države.

Pri najemu stavbe na Dimičevi naj bi bilo sporno to, da poslopje v času vodenja najemnih postopkov še ni bilo do konca zgrajeno. Zakon o javnem naročanju takšnega najema namreč ne dopušča.

90 dni za "popravni izpit"
Poleg Računskega sodišča postopke pridobivanja prostorov za Nacionalni preiskovalni urad preučuje tudi komisija za preprečevanje korupcije, kjer zadeva še ni končana. Kresalova bo imela, potem ko bo izdano končno poročilo Računskega sodišča, če bo mnenje negativno, vendarle možnost 'popravnega izpita'.

MNZ bo moral v najmanj 30 in največ 90 dneh (rok določi Računsko sodišče) predložiti odzivno poročilo o odpravljanju nepravilnosti in nesmotrnosti, ki so bile ugotovljene med revizijo.
Če te ne bodo odpravljene v zadostni meri, je skrajni ukrep lahko tudi poziv k razrešitvi ministrice, kar se je, denimo, primerilo že finančnemu ministru Francu Križaniču ter nekdanjima okoljskima ministroma Karlu Erjavcu in Janezu Podobniku.