Odločanje o meji je do odločitve o nadaljevanju procesa ustavljeno. Foto: BoBo
Odločanje o meji je do odločitve o nadaljevanju procesa ustavljeno. Foto: BoBo
false
V Bruslju podpirajo nadaljevanje arbitraže. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović je ponovila hrvaško stališče, da je arbitraža nepovratno kompromitirana. Foto: EPA
Miro Cerar
"Ne gre za noben poseben zastoj v postopku," je v odzivu dejal Miro Cerar. Foto: BoBo
Borut Pahor
Borut Pahor pričakuje nadaljevanje arbitraže in dokončno določitev meje. Foto: BoBo

"Sodišče bo zdaj začelo odločanje glede pravnih implikacij zadev, ki so pojasnjene v pismih Hrvaške s 24. julijem in 31. julijem 2015. V tem času odločanje sodišča o sporu o meji na kopnem in na morju ostaja prekinjeno," so sporočili s Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki deluje kot registrar za ad hoc arbitražno sodišče med Slovenijo in Hrvaško.

Na četrtkovi ustni obravnavi, na kateri je sodelovala samo Slovenija, so se osredotočili na pravne posledice "dogodkov konec leta 2014 in na začetku 2015", ki so privedli do zahteve Hrvaške, da se sedanji postopek prekine. V sporočilu za javnost so zapisali tudi, da se Hrvaška kljub vabilu ni odzvala, je pa svoja stališča sodišču pojasnila pisno 24. in 31. julija 2015. Prejeli so tudi kopijo hrvaške diplomatske note Sloveniji, s katero jo je 30. julija lani obvestila o odstopu od arbitražnega sporazuma.

Pojasnili so tudi, da je Slovenija odgovorila na decembrski poziv sodišča Sloveniji in Hrvaški k predložitvi dodatnega gradiva, potem ko je Hrvaška julija lani po aferi s prisluhi odstopila od arbitražnega postopka. Slovenija se je udeležila tudi četrtkove ustne obravnave, na kateri so slovenski predstavniki zagovarjali stališče, da mora sodišče končati svoj mandat in določiti mejo med državama.

"Ne gre za poseben zastoj v postopku"
V povezavi s prekinitvijo odločanja o meji se pojavlja napačno razumevanje, je v Bruslju poudaril premier Miro Cerar. "Verjemite mi, da kot pravnik zelo dobro vem, za kaj gre," je dejal.

Arbitraža se je pred nekaj meseci na novo organizirala in zahtevala, da ji obe strani predstavita argumente. Zdaj pa je napočil čas, ko mora argumente, predvsem slovenske, preučiti, je pojasnil. "Povsem normalno je, da si je arbitražno sodišče vzelo nekaj časa za presojo. Ne gre za noben poseben zastoj v postopku. Postopek je zastal zaradi tiste afere in spremembe v sestavi arbitraže," je poudaril premier.

Slovenski premier verjame, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo ter neodvisno in nepristransko sprejelo končno odločitev, ki bo zavezujoča za obe strani. Kdaj lahko pričakujemo odločitev o tem, ali bo sodišče nadaljevalo delo, premier ni želel ugibati. "Prepustimo to arbitrom in jim zaupajmo," je dejal.

Pahor pričakuje nadaljevanje arbitraže
Arbitražno sodišče še zmeraj dela, od 31. julija lani pa ni sprejelo nobene nove odločitve, saj preučuje okoliščine, na osnovi katerih bo lahko sprejemalo nadaljnje odločitve o mejnem sporu med državama, se je slovenski predsednik Borut Pahor ob koncu srečanja s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović in avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem v Varaždinu odzval na sporočilo iz Haaga.

Pahor je izpostavil pričakovanje, da bo arbitražno sodišče končalo svoje delo in sprejelo pravnomočno in dokončno odločitev o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško. Slovenski državljani so na referendumu sprejeli odločitev za vstop Hrvaške v EU, potem ko sta se državi dogovorili, da bosta spor o meji uredili na arbitražnem sodišču, je spomnil slovenski predsednik.

Hrvaška predsednica je po srečanju treh predsednikov ponovila hrvaško stališče, da je arbitražni postopek nepovratno kompromitiran in da se mora arbitražno sodišče razpustiti. Enostranska odločitev arbitražnega sodišča bi lahko privedla do novih incidentov v Piranskem zalivu, je opozorila.

Odziv zunanjih ministrstev
Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) je v povezavi z navedbo sodišča o prekinitvi odločanja o meji za javnost pojasnilo, da je arbitražno sodišče že lani poleti in nato decembra sporočilo, da bo odločalo o pravnih vidikih hrvaških pisem. "Že takrat je bilo jasno, da bo sodišče najprej odločalo o tem vprašanju. Stališča o tem sta državi lahko predstavili sodišču pisno in ustno. Slovenija je to tudi naredila," so zapisali.

Hrvaško zunanje ministrstvo je medtem v sporočilu za javnost zapisalo, da pričakujejo, da bo arbitražno sodišče brez odlašanja končalo svoje delo, saj je Slovenija s svojim ravnanjem zadala nepopravljivo škodo postopku in verodostojnosti sodišča. Predmeta in namena arbitraže zato ni mogoče uresničiti, so prepričani.

.

.
Bruselj podpira nadaljevanje arbitraže
Odločanje o ozemeljskem sporu med državama je tako suspendirano, petčlansko sodišče, ki ga sestavljajo Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe, Bruno Simma, Rolf Einar Fife in Nicolas Michel, pa bo v prihodnjih dneh ali tednih odločilo, ali bo nadaljevalo svoje delo do izreka dokončne sodbe.

Hrvaška si zdaj želi dvostranski dogovor na podlagi mednarodnega prava, a to za Slovenijo ni sprejemljivo, saj zavrača kakršno koli iskanje rešitev mimo arbitraže. Evropska komisija podpira slovensko stališče in s tem nadaljevanje dela arbitražnega sodišča in hkrati pričakuje, da bosta obe strani spoštovali odločitve arbitražnega sodišča.