Slovenija
Policisti naj bi prosilce za azil prisilno zavračali v Beli krajini. Foto: BoBo

Dodaj v

Amnesty International Slovenije, PIC: Prosilce za azil prisilno zavračajo

Pričevanja prebežnikov
9. julij 2018 ob 12:23,
zadnji poseg: 9. julij 2018 ob 19:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Nevladni organizaciji Amnesty International Slovenije in PIC trdita, da v Beli krajini policisti prisilno zavračajo prosilce za azil, kar je po mednarodnem pravu prepovedano. V uradu za oskrbo migrantov zanikajo navedbe o vzpostavitvi sprejemnih centrov na meji z Avstrijo.

Predstavniki organizacij Amnesty International Slovenije (AIS) ter Pravno-informacijski center (PIC) so prejšnji teden obiskali bosanski mesti Veliko Kladušo in Bihać ter tam zbrali pričevanja približno sto prebežnikov, ki naj bi v Sloveniji doživeli prisilno zavračanje.

Kot je za časopis Dnevnik povedala Jerneja Turin iz AIS-ja, so opravili intervjuje z 58 posamezniki, ki so povedali, da so bili v zadnjem mesecu v Sloveniji. Večina jih je bila v Sloveniji z več sopotniki, nekateri z družino. Enainpetdeset od intervjuvanih posameznikov je povedalo, da so v Sloveniji policistom ali prevajalcu rekli, da želijo zaprositi za azil.

Čeprav so zaprosili za azil, so jih policisti predali Hrvaški, od tam pa so jih izgnali v BiH. To je po mednarodnem pravu prepovedano, slovenska policija in ministrstvo za notranje zadeve pa takšno ravnanje zanikata.

A se poročilo AIS-a po navedbah Dnevnika ujema s pričevanji migrantov, ki so jih novinarji Dnevnika in RTV Slovenija tudi sami zbrali v Bihaću in Kladuši.

UNHCR zadeve še preiskuje
Iz pisarne Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Budimpešti, ki je pristojna za Slovenijo, so za Dnevnik sporočili, da se "zavedajo primerov ljudi, ki trdijo, da niso smeli vstopiti v Slovenijo in zaprositi za azil". UNHCR zatrjuje, da zadeve še preiskuje. Da primere preiskujejo, je zatrdila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. V njenem uradu so za Dnevnik potrdili, da so že obiskali belokranjski policijski postaji v Črnomlju in Metliki.

Po poročanju Večera, ki tudi piše o prisilnem vračanju migrantov, pa je AIS na predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja, naslovila poziv k neodvisni preiskavi o delu policije.

Alžirec, osumljen terorizma, vrnjen na Hrvaško
Pri policiji so potrdili, da je bil 28-letni alžirski državljan, ki je bil pol leta v postojnskem centru za tujce, kjer je zaprosil za mednarodno zaščito, vrnjen na Hrvaško, je poročala Televizija Slovenija. Po poročanju nekaterih spletnih portalov je Alžirec v Franciji osumljen terorizma, tega pa naši policiji ni uspelo potrditi. Alžirec naj bi skušal dvakrat vstopiti v Francijo, a je bil obakrat zavrnjen, ker naj bi bil na mednarodnem seznamu sodelavcev islamističnih teroristov. Naši policisti so ga prijeli decembra lani, ko je nezakonito prečkal južno mejo.

V Uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov zanikajo navedbe hrvaškega časnika Večernji list, da naj bi urad začel postopke za vzpostavitev posebnega oskrbnega centra na območju Šentilja pri Mariboru na meji z Avstrijo v primeru vračanja beguncev in prosilcev za mednarodno zaščito iz Nemčije v države EU, kjer so bili prvič registrirani. V časniku so se sklicevali na navedbe prostovoljke in aktivistke, ki naj bi trdila, da so na slovenski strani že postavljeni šotori, namenjeni nastanitvi posameznikov, ki so jih zavrnili v Nemčiji.

Hrvaški policisti so kazensko ovadili 32-letnega državljana Kosova zaradi suma, da je prejšnji petek v osebnem avtomobilu nezakonito peljal pet državljanov Irana proti meji s Slovenijo. Domnevnega tihotapca ljudi je ustavila policija pri nadzoru prometa nedaleč hrvaško-slovenske meje

Državljana Kosova so osumili kaznivega dejanja nezakonitega vstopa, gibanja in bivanja na Hrvaškem, ki je povezano s tihotapljenjem ljudi. Policisti sumijo, da je osumljenec prejšnji petek za določen znesek v avtomobilu znamke volkswagen golf zagrebških registracij poskusil prepeljati pet iranskih državljanov do meje s Slovenijo, so danes objavili na spletni strani zagrebške policije.

Prometni policisti so avtomobil s šestimi osebami ustavili v kraju Vukšin Šipak pri Jastrebarskem, ki se nahaja nedaleč od hrvaško-slovenske meje pri Metliki. Osumljenca so odpeljali v pripor.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
SpicyWeiner
# 09.07.2018 ob 12:37
Nevladni organizaciji Amnesty International Slovenije in PIC trdita..

Tukaj sem nehal brati.
SD-pijavka
# 09.07.2018 ob 12:38
Jaz verjamem slovenski policiji ne pa nekim migrantom, ki bodo rekli vse samo, da pridejo v šengen. Amnesty International Slovenije pa itak podpira ilegalno priseljevanje vse nevladne organizacije so enake saj v migrantih je denar če migrantov ni tudi denarja ne bo potem pa bo treba iti v pravo službo in DELAT.
Tetameta
# 09.07.2018 ob 12:41
prisilno zavračajo prosilce za azil, kar je po mednarodnem pravu prepovedano
A sprehajanje čez meje brez dokumentov je pa dovoljeno?
Titomir
# 09.07.2018 ob 12:43
Kdo sploh financira ta škdljivi Amnesty international ?
SD-pijavka
# 09.07.2018 ob 12:48
Ali zaupate

Slovenski policiji na meji (+)

ali

Amnesty interantional in zgodbam migrantov (-)
Sklonjen
# 09.07.2018 ob 12:31
Kljub temu, da so zaprosili za azil, so jih policisti predali Hrvaški, od tam pa so jih izgnali v BiH. To je po mednarodnem pravu prepovedano, slovenska policija in ministrstvo za notranje zadeve pa takšno ravnanje zanikata.

To seveda be drži ... za azil zaprosiš v prvi varni državi, kar pa nikakor ne more biti Slovenija, saj nobena sosednja država ni v vojni !!!

Ne vem kaj se sploh imajo nevladne org. vmešavati v vladne zadeve? !
palhi75
# 09.07.2018 ob 12:43
koga želite prepričati?? EU ne meji na nobeno krizno državo, z izjemo Ukrajine.. Gre za zlorabo instituta azila...
Sklonjen
# 09.07.2018 ob 12:37
Gorenak je pred časom lepo povedal ... v Sloveniji za azil legalno lahko zaprosi samo nekdo, ki je k nam doskočil s padalom !
frgo
# 09.07.2018 ob 12:41
Zakaj sploh debatiramo o pričevanjih migrantov, ki bi vse naredili, da pridejo "not"? Najlažje od vsega se je lagat.
conanbarbarian
# 09.07.2018 ob 12:44
Hvala bogu, da jih zavračajo ! Kdo sploh so ti AI ?!
čik
# 09.07.2018 ob 12:39
@spicy
saj si še daleč prišel. :)
amnesty je že v naslovu :)
DrKult
# 09.07.2018 ob 12:52
Drage humanitarne organizacije,

v zadnjih letih se je izkazalo, da se institut azila spretno izkorišča za ilegalne migracije v Evropo iz ekonomskih razlogov. To v vseh pravnih okvirih tudi ni legalno početje, pa vendar se v vaših vrstah in vrstah ostale skrajno leve opcije vedno znova posluša takšno ali drugačno relativiziranje te problematike, če se jo sploh naslavlja. Čim boste zagotovili, da se institut azila uporablja izključno in samo za migracije beguncev, ki bežijo pred vojno, boste imeli mojo podporo. Dokler pa dajete potuho temu kaznivemu početju in preprečujete uveljavljanje tako državnih kot tudi evropskih zakonov, pa lahko s strani prebivalstva pričakujete samo padanje podpore. Vam se lahko zahvalimo tudi za vzpon skrajne desnice po celi Evropi. Res, niste se mogli bolje odrezati. Vaše klovnovsko SJW obnašanje je skrajna desnica izrabila ne le za diskreditacijo vas in ostalih skrajno levih, temveč tudi povsem zmernih levih strank, ki imajo o migracijah bolj realistične poglede.
Titomir
# 09.07.2018 ob 12:46
Drugače pa neumna poteza MNZ-ja, ker so odklonili pomoč Frontexa. V Nemčijo pride samo 1/4 ljudi, ki imajo možnost za azil. 3/4 je ekonomskih migrantov, ki nimajo nobenih možnosti za azil. seveda v EU jih je lahko spraviti ven pa misija nemogoče. Me zanima koliko so jih že domov peljali pri Amnesty intertnational v sloveniji ?
generacija56
# 09.07.2018 ob 12:57
Simpl vprašanje za inteligenco v slovenskih medijih in vlado:
Kako so se tile "prosilci" znašli v Beli krajini?
So padli z neba???????
el kondor prevc
# 09.07.2018 ob 13:00
Prosilce za azil prisilno zavračajo

Kvečjemu zavračajo ilegalce, prosilcev po pravilih pa je bore malo.
lizing
# 09.07.2018 ob 12:45
"Titomir" ti in jaz preko davkov
generacija56
# 09.07.2018 ob 12:52
Sicer pa, končno se je začela poštena obravnava teh organizacij, ki protizakonito podpirajo uvoz migrantov na črno v Evropo.....
Amesty International na s svojimi vezami vozij tele "prosilce za azil" tja, od koder so financirani!
Direktno v ZDA!!!
Januss
# 09.07.2018 ob 13:02
Od ilegalnih migrantov ne gre pričakovati verodostojnih izjav, njihove izjave so nične.
Če bi imeli resnično namen zaprositi za azil bi prišli na mejni prehod ne pa, da se skušajo vtihotapiti v državo. V Sloveniji nihče izmed teh migrantov, ki prihajajo iz izven EU v Slovenijo preko Hrvaške, Italije, Avstrije ali Madžarske nima pravice zaprositi za azil.
Joze Koder
# 09.07.2018 ob 13:01
Sem vesel, da jih vračajo. Sicer bi Slovenija postala žep, saj so meje proti severu zaprte.

Te komentarje nevladnikov pa ignorirat in seveda ukiniti državna sredstva. Nič dobrega ne želijo naši Sloveniji.
generacija56
# 09.07.2018 ob 12:59
A ni Slovenija pred dnevi POHVALJENA, kako uspešno brani Schengensko mejo!???
menitosi
# 09.07.2018 ob 13:00
Verjetno zavračajo ekonomske migrante. Sem prepričan da 99% zavrnjenih ni beguncev, ki bežijo pred vojno in smrtjo pač pa so preprosto ekonomski migranti.
Arso
# 09.07.2018 ob 13:28
Pravilno, samo dosledno in redno vračati nazaj.
inmate
# 09.07.2018 ob 13:03
Kaj pa, če bi spremenili zakonodajo in sicer tako, če si prečkal že kakšno varno državo pri nas ne moreš zaprosit za azil!! A bi šlo?
generacija56
# 09.07.2018 ob 13:09
Niti bede pa o AI Hrvatska....
Kaj pa oni počnejo?
Zakaj jih tam ne registrirajo?
zeus-zengg
# 09.07.2018 ob 13:30
Amnesty International Slovenije, PIC: Prosilce za azil prisilno zavračajo
--------
ta zahodno kapitalistično nvo organizacijo bi bilo nujno poslati v njihov domicil - tukaj nimajo kaj iskati ....
noxy
# 09.07.2018 ob 13:34
Ti nevladniki so najhujši, naj najprej pred svojim pragom pometejo. Oni so tisti ki ljudem obljubljajo nemogoče in jih tihotapijo drugim na pleča.
monk.
# 09.07.2018 ob 13:21
Čist pravilno, sterat vse ilegalce nazaj že takoj v štartu. Za AI, PIC in podobne fekalije pa sam tole: KO VAS J**E, z vašimi mnenji in ugotavljanji si lahk sam tazadno obrišemo
generacija56
# 09.07.2018 ob 13:18
Če Slovenija ni sposobna zaščititi svoje meje, naj prosi EU za pomoč.
Avstrijcem so namreč pred dnevi poslali prošnjo, da ukinejo nadzor nad svojo mejo...
Kot je dejal Orban, če ne bi imel 8000 graničarjev na meji, bi Avstrija in Nemčija dobili 1000 migrantov dnevno!
brain2k
# 09.07.2018 ob 12:51
pravilno....
pejtevennazrak
# 09.07.2018 ob 13:09
Ma kaj ta Vlasta res nima boljšega dela? Jaz ji kumot pošljem 10 bolj pametnih konkretnih primerov v obravnavo...
slobajker
# 09.07.2018 ob 13:49
Bravo policija še vojsko na mejo pa bo mir !!!
zamudnik
# 09.07.2018 ob 13:43
Predstavniki organizacij Amnesty International Slovenije (AIS) ter Pravno-informacijski center (PIC) so prejšnji teden obiskali bosanski mesti Veliko Kladušo in Bihać

Potne stroške, stroške prenočišča in tisk propagandnih gradiv pa je kril kdo?
cairns
# 09.07.2018 ob 13:42
Amnesty International Slovenije, PIC: Prosilce za azil prisilno zavračajo

Pravilno. Za azil se lahko zaprosi samo v prvi varni državi, kasneje pa le v dogovoru s ciljno državo.

Še Merklova je povedala da ilegalci ne morejo zaprošati za azil po lastnem izboru.
Korošec
# 09.07.2018 ob 13:32
In kje imajo dokaze? Ali to temelji bolj na "baba čula, baba rekla"?
Pantha Rhei
# 09.07.2018 ob 15:50
Samo v informacijo: Društvo Amnesty International je od leta 2003 prejelo dva milijona evrov od slovenskih davkoplačevalcev: https://erar.si/prejemnik/71490701/#tran
sakcije
delfino_
# 09.07.2018 ob 13:52
Po mednarodnem pravu se azil zaprosi v prvi varni državi, pod pogojem da sploh si begunec.
amigo
# 09.07.2018 ob 15:58
Čeprav so zaprosili za azil, so jih policisti predali Hrvaški, od tam pa so jih izgnali v BiH. To je po mednarodnem pravu prepovedano.

Dragi AI jevci, objavite mednarodno pogodbo, ki jo je ratificirala Slovenija in v kateri tako piše. V resnici 31.člen Konvencije OZN o beguncih pravi takole: Begunci lahko ilegalno prestopijo samo mejo prve varne države. Takoj se morajo javiti oblastem in ravnati po njihovih navodilih. To kar vi pravite je čista LAŽ.
Republic
# 09.07.2018 ob 13:45
Kdo pa je ta AIS, da bo od PV, ki to niti ni več, zahtevala preiskavo Slovenske policije, ki brani našo južno mejo? Naj kar gredo vsi ti člani AIS sami v izvorne države ilegalnih migrantov in tam živijo z njimi, če jih imajo tako radi. In pa seveda, takoj bi morali ukinit vsa financiranja nevladnim organizacijam, ki delujejo v nasprotju z varnostjo naše države.
Republic
# 09.07.2018 ob 13:42
Vsi ti "prosilci" za azil samo zlorabljajo to besedo. Oni ne pridejo v Slovenijo z očitnim namenom, da bi TU zaprosili za azil, ampak izrečejo to besedo, ko so prijeti pri ILEGALNEM prehodu državne meje. Do prijetja niti pomislili niso, da bi v Sloveniji zaprosili za azil.
kapljač
# 09.07.2018 ob 13:00
Odlično! Slovenija očitno dobro obvladuje situacijo z prebežniki!
delfino_
# 09.07.2018 ob 14:02
Ta AI naj se preimenuje v Chaos International, saj drugega kot zgago itak ne znajo delat, glede nato da si zakone po svoje razlagajo, zato da peljejo vodo na svoj mlin, to je podpora ilegalnim imigracijam. Kdor nima legalnih dokumentov in urejenih vizumov pač ne more prejit naše meje in pika.
zamudnik
# 09.07.2018 ob 13:50
Če jaz prav razumem, je po mnenju AIS in PIC pravno neoporečen postopek preboja v EU tak, da se nekako pretihotapiš centimeter preko šengenske meje in izrečeš besedo azil. S tem si avtomatsko pridobiš pravico do prevoza v t. i. azilni dom, iz katerega lahko naslednji dan oz. kadarkoli pred zaključitvijo t. i. postopka za presojo o upravičenosti dodelitve azila mirno odideš nadaljnjim avanturam na poti v Nemčijo, Skandinavijo, Francijo ali Veliko Britanijo naproti.
Miša
# 09.07.2018 ob 16:51
Amnesty International Slovenije je treba takoj prepovedati, ker nenehno delajo Slovencem škodo.
DnB
# 09.07.2018 ob 16:40
Prepovedati in kriminalizirati tovrstne organizacije v Sloveniji takoj!
foxhunt
# 09.07.2018 ob 15:58
Človek si marsikaj izmisli, smo da pride čez mejo. Ko ste švercali iz Italije ali avstrije banane in kavbojke so bile različne zgodbe v ozadju. Enako tile ilegalni migranti, lažejo kot pes teče.
freefox
# 09.07.2018 ob 13:46
AIS PIC ne govori resnice. Prosilec za azil je lahko zgolj oseba, ki je upravičena do tega. Torej, če lahko dokaže, da je njeno življenje ogroženo zaradi vojaških spopadov, političnega pregona, izgona, ali ji kako drugače, strežejo po življenju in ni iskan kot oseba, ki je storila kaznivo dejanje. .
Sorrento
# 09.07.2018 ob 15:34
NUJNO bi morali nehati s financiranjem nevladnih organizacij iz proračuna. In to čisto vseh!

Pa to velja že na splošno, naj raje delajo, svoje hobije pa naj si sami financirajo.

Če pa povrh vsega še delajo škodo, pa itak ne rabimo izgubljati besed.
Plavica1
# 09.07.2018 ob 13:43
AZIL čudežna beseda, ki jo sedaj izrabljajo kriminalci za relokacijo, ker so v svojih državah iskani zaradi kakršnega koli dejanja od vojnih zločinov do uličnega kriminala. Afriške države so svoje zapore izpraznile in "rezidente" poslale proti severu, tam pa jih ujamejo arabci in prodajo na suženjskem trgu. Takoj moramo uvesti prepoved uvoza kmetijskih pridelkov iz Italije, saj zadnja leta na latifundijah dela ogromno sužnjev. In meje izven mejnih prehodov neprodušno zapreti z graničarji.
Sonce.sije1
# 09.07.2018 ob 15:41
Financira jih tudi Soros. Ni cudno, da jih je Orban prepovedal.
pmkš
# 09.07.2018 ob 14:42
Nad temi nevladnimi organizacijami ,bi bil potreben enoster nadzor.
Kazalo