Janšo kot predsednika SDS-a podpira 22 odstotkov anketirancev, medtem ko jih je le 17 odstotkov menilo, da bi bil Janković primeren predsednik PS-a. Foto: BoBo
Janšo kot predsednika SDS-a podpira 22 odstotkov anketirancev, medtem ko jih je le 17 odstotkov menilo, da bi bil Janković primeren predsednik PS-a. Foto: BoBo
Tanja Pečar in Borut Pahor
Anketiranci Dela so razmeroma zadovoljni z dosedanjim delom predsednika republike. Foto: BoBo

Znižanje mase plač v javnem sektorju ima po izsledkih ankete večjo podporo med starejšimi anketiranci, medtem ko ga mlajši povečini ne podpirajo. Sedem odstotkov vprašanih pa je neopredeljenih.

Zadovoljstvo z likom in delom predsednika republike
Anketarji Dela so tokrat merili stališče javnosti do predsednika republike Boruta Pahorja. Polovica vseh vprašanih je v tem obdobju zaznala njegove dejavnosti, le nekaj manj, 48 odstotkov, pa jih ni zaznalo. Preostala dva odstotka se do vprašanja nista opredelila.

S Pahorjevim delom so anketiranci razmeroma zadovoljni. Za sedem odstotkov vprašanih je bilo njegovo dosedanje delo zelo dobro, za 40 odstotkov dobro, za 36 odstotkov pa niti dobro niti slabo. Njegovo delo kot slabo ocenjuje 11 odstotkov, kot zelo slabo pa le odstotek anketiranih. Pet odstotkov jih je neopredeljenih.

Dosedanji Pahorjev mandat si je 39 odstotkov vprašanih zapomnilo po odmevnih izjavah in dejanjih, 30 odstotkov po nadaljevanju delovnih akcij, petina oz. 20 odstotkov pa po potovanjih v tujino na predsedniške obiske. Na to vprašanje je z "ne vem" ali "ne znam oceniti" odgovorilo 11 odstotkov anketiranih.

Mešani občutki pri premierki
Alenka Bratušek
se je v vlogi predsednice vlade po oceni 39 odstotkov anketirancev znašla dobro, po mnenju 25 odstotkov pa slabo. 32 odstotkov vprašanih je menilo, da se ni znašla niti dobro niti slabo, štirje odstotki anketiranih pa na to vprašanje niso znali odgovoriti.

Večina vprašanih v tokratni anketi Dela tudi meni, da nekdanji predsednik PS-ja Zoran Jankovićin predsednik SDS-a Janez Janša v prihodnje ne bi bila primerna vodje svojih strank.

Za Jankovića je takšen odgovor podalo 79 odstotkov vprašanih, medtem ko bi bil primeren predsednik PS-ja za 17 odstotkov anketirancev.

Janša je primeren predsednik SDS-a za 22 odstotkov vprašanih, medtem ko tri četrtine vprašanih meni nasprotno. Pri Jankoviću je bilo neopredeljenih štiri odstotke, pri Janši pa tri odstotke anketiranih.