SDS očita Kučanu, da je spremenil svoje mišljenje glede arbitraže, Kučan pa SDS-u, da je Janša prvi, ki ki se je odrekel možnosti dvostranskega reševanja vprašanja meje. Foto: MMC RTV SLO
SDS očita Kučanu, da je spremenil svoje mišljenje glede arbitraže, Kučan pa SDS-u, da je Janša prvi, ki ki se je odrekel možnosti dvostranskega reševanja vprašanja meje. Foto: MMC RTV SLO
Razmejitev na morju
Pri določanju meje je najbolj sporna razmejitev na morju. Zagovorniki in nasprotniki sporazuma imajo različna mnenja, ali bo Slovenija dobila stik z odprtimi vodami, ali ne. Foto: MMC RTV SLO
Arbitraža: Vprašanje pravičnosti

V največji opozicijski stranki se sklicujejo na Kučanovo izjavo za hrvaški tednik Globus izpred petih let, ko je dejal, da bi bila arbitraža "polomija oziroma kapitulacija tako slovenske kot hrvaške politike".

Poleg tega je po navedbah SDS-a dejal še, da je "arbitraža nesmiselna, če ni volje, da bi se njene rezultate sprejelo", pri čemer bi "takšna odločitev pomenila frustracijo za mnogo generacij". Nasprotno pa Kučan zdaj ocenjuje, da nasprotovanje sporazumu pomeni škodovanje državi, opozarjajo v stranki.

"Levica zdaj trobi v en rog"
Znano je, da se je Kučan za arbitražni sporazum javno zavzel pred kratkim na pogovoru v ljubljanski mestni hiši. V SDS-u menijo, da se je na ta način kot "politični boter" postavil za varovance iz levega trojčka. Tako Kučan kot Janez Stanovnik sta ob spremembi političnega vetra spremenila tudi stališči glede mejnega vprašanja, še navajajo.

Levica zdaj v en rog trobi, da arbitražni sporazum nima boljše alternative, a to ne drži, saj je Janez Janša jasno povedal, da je najboljša mogoča rešitev dvostranski dogovor s Hrvaško še pred njenim vstopom v EU, zatrjujejo.

Kučan: Janša je želel rešitev pred sodiščem
A Kučan SDS-u odgovarja, da je bil ravno Janša kot predsednik vlade prvi, ki se je odrekel možnosti dvostranskega reševanja vprašanja meje in se s svojim kolegom Ivom Sanaderjem avgusta 2007 na Bledu dogovoril za reševanje spora pred Meddržavnim sodiščem v Haagu z uporabo mednarodnega prava.

"V situacijo, v katero je Janša pripeljal Slovenijo, je arbitraža vsekakor veliko boljša rešitev, ker razen uporabe mednarodnega prava omogoča tudi uveljavljanje zgodovinskih in političnih argumentov in upoštevanje posebnih okoliščin, ki glede slovenske meje na morju nedvoumno obstajajo," zatrjuje nekdanji predsednik države.

Pojasnil je tudi, da če bi bila rešitev vsiljena, bi to lahko povzročilo "frustracije za mnogo generacij", kar je pred leti povedal za Globus. Vendar pa z arbitražo to ni mogoče, saj gre za rešitev, v katero bosta privolili obe državi, je dodal.

SDS: Kučan manipulira in zavaja
Na to so se znova odzvali v SDS-u in Kučana obtožili "manipuliranja z javnostjo in zavajanja", saj trdijo, da Janša s Sanaderjem avgusta 2007 ni sprejel nobenega formalnega dogovora. Takrat so tudi vse parlamentarne stranke, razen SNS-a, podprle možnost presoje spora pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, a ob zahtevah, da se presoja o celotni kopenski in morski meji oz. o vseh spornih točkah, da je izhodišče stanje ob osamosvojitvi obeh držav na dan, 25. 6. 1991, ter da se pri presoji upošteva načelo "zunanje pravičnosti", še pravijo v največji opozicijski stranki.

"Ker Hrvaška v načelo zunanje pravičnosti ni privolila, na Bledu ni prišlo do dogovora, je pa prišlo do zbližanja stališč in ustanovitve mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za slovensko-hrvaško mejo, ki jo je potem vlada Boruta Pahorja na vrat na nos ukinila, čeprav je bila na zelo dobri poti do rešitve," so zatrdili.

O arbitražnem sporazumu so spregovorili tudi v SLS-u. Odzvali so se na četrtkove izjave predsednika države Danila Türka in ga pozvali, naj se kot predsednik vseh državljanov izogne vrednostnim sodbam o tistih, ki nasprotujejo arbitražnemu sporazumu o meji s Hrvaško. Zavrnili so tudi njegove argumente, da slovenski status pomorske države z arbitražo ni ogrožen. Pravijo, da je "v demokratični državi znotraj EU-ja dopustno in legitimno imeti kritično mnenje in ga javno izraziti". Zato od Türka "kot predsednika vseh državljanov, tudi tistih, ki nasprotujejo arbitražnemu sporazumu", pričakujejo, da se umakne iz referendumske kampanje. Opozarjajo pa ga še, da ni uradno prijavljen v referendumski kampanji.

Arbitraža: Vprašanje pravičnosti