Stališča do meje med državama sta najprej predstavila zunanja ministra Vesna Pusić in Karel Erjavec. Foto: BoBo
Stališča do meje med državama sta najprej predstavila zunanja ministra Vesna Pusić in Karel Erjavec. Foto: BoBo

Slovenska agentka Simona Drenik je izrazila zadovoljstvo z opravljenim delom.

"Zaključili smo delo. Mislim, da smo ga dobro opravili in da se je naše trdo delo v zadnjih dveh tednih - oz. v zadnjih štirih letih - obrestovalo. Če sem na začetku prejšnjega tedna rekla, da gremo v zadnji krog maratona, lahko zdaj rečem, da smo zaključili svoj tek, štafetno palico smo zdaj predali arbitrom, arbitražnemu sodišču in zdaj je na njih, da odločijo," je dejala.

Najprej zunanja ministra, nato pravni strokovnjaki
Uvodna predstavitev stališč na ustni obravnavi, ki se je pred arbitražnim sodiščem začela 2. junija, je pripadla Hrvaški. Tako je arbitrom stališča najprej predstavila hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, sledil ji je slovenski zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec.

Nato sta bili na vrsti ekipi pravnih strokovnjakov obeh držav. Slovensko ekipo so pod vodstvom agentk Simone Drenik in Mirjam Škrk sestavljali še odvetniki Allain Pellet, Rodman Bundy, Daniel Müller in Michael Wood.

Zdaj so se arbitri, predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe, Bruno Simma ter nacionalna predstavnika Jernej Sekolec in Budislav Vukas, "umaknili" presojajo tem.

Samo Slovenija predložila več kot 1.000 dokumentov
Njihova naloga je, da v skladu s pravili mednarodnega prava določijo potek morske in kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško, v skladu z mednarodnim pravom, pravičnostjo in načeli dobrososedskih odnosov pa še stik Slovenije z odprtim morjem in režime za uporabo relevantnih morskih območij. Ni pa še jasno, ali se bodo sodniki morda odločili tudi za ogled na terenu.

"Samo Slovenija je v pisnem postopku predložila več kot 1.000 dokumentov, poleg tega še veliko kartografskega in drugega gradiva in samo argumentacijo ... Tako da je pred arbitri obsežno delo," je še pojasnila Drenikova.

Kratko sporočilo po koncu obravnave pride v ponedeljek
Ustna obravnava je bila v skladu z arbitražnim sporazumom zaupna in je potekala za zaprtimi vrati. Arbitražno sodišče naj bi nato objavilo sporočilo za javnost s povzetki stališč iz obravnave. "Kljub želji in trudu, da bi arbitražno sodišče še danes objavilo sporočilo za javnost, s katerim bi se obe strani strinjali in v katerem bodo nekoliko podrobneje opisana stališča obeh strani, ki smo jih zastopali na ustni obravnavi, je bila danes sprejeta odločitev, da bo to pisno sporočilo objavljeno v ponedeljek popoldne," je še napovedala Drenikova.

Slovenski tabor je glede predstavitve argumentov v ustni obravnavi zadovoljen in optimističen. Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil mnenje, da je bilo na hrvaški strani čutiti zaskrbljenost, ker je slovenska argumentacija tako dobro in strokovno pripravljena.

Končno odločitev naj bi v skladu z arbitražnim sporazumom dosegli "brez odlašanja", vendar bo to po ocenah slovenske strani težko pred prihodnjim letom.

Za sprejetje razsodbe bo zadostovala večina članov, torej najmanj treh, odločitev pa bo morala biti tudi obrazložena.

Obe strani pričakujeta tudi zemljevid in podroben opis poteka meje, tako na kopnem kot na morju. Obe državi pa sta se z arbitražnim sporazumom zavezali, da bo odločitev arbitražnega sodišča dokončna in zavezujoča.