Prometni minister Patrick Vlačič še čaka odgovor avstrijskega prometnega ministrstva glede zapore karavanškega predora. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Prometni minister Patrick Vlačič še čaka odgovor avstrijskega prometnega ministrstva glede zapore karavanškega predora. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predor Karavanke
Minuli petek je začela veljati prepoved prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, skozi predor Karavanke, in sicer od 22. ure v petek do 15. ure v soboto. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za promet je prejelo odgovor avstrijske ministrice za promet, inovacije in tehnologijo Doris Bures na pismo prometnega ministra Patricka Vlačiča prejšnji teden.

Ukrep potreben zaradi varnosti
Buresova v pismu pojasnjuje, da je bil ukrep potreben v interesu prometne varnosti. Razširjena prepoved vožnje za tovorna vozila s skupno dovoljeno maso nad 7,5 tone, ki velja vključno do 3. septembra v času od petka od 22. ure do sobote do 15. ure, lahko namreč bistveno zmanjša varnostno tveganje.

Avstrijsko ministrstvo se sicer sklicuje na izvedensko mnenje avstrijskega Kuratorija za prometno varnost, ki je svoje mnenje oblikoval na podlagi analize tveganja v povezavi s Karavanškim predorom. To sta lani skupaj opravila upravljavca avtocest, avstrijski Asfinag in slovenski Dars.

Kot je poudarila avstrijska ministrica, je bilo v času glavne poletne turistične sezone "neizogibno, da so ukrepe za zmanjšanje tega tveganja za vse udeležence v cestnem prometu hitro sprejeli", pri čemer na ministrstvu obžalujejo pozno obvestilo slovenske strani in prosijo za razumevanje na podlagi skupnega cilja: večje prometne varnosti.

Ne gre za stvar obratovalnega komiteja
V zvezi s spoštovanjem pogodbe med Republiko Avstrijo in Socialistično Federativno Republiko Jugoslavijo o cestnem predoru skozi Karavanke, na katero se je v pismu avstrijski kolegici skliceval Vlačič, pa avstrijska ministrica pojasnjuje, da se ta na podlagi prvega odstavka 13. člena nanaša na "projektiranje, gradnjo, vzdrževanje in obratovanje" cestnega predora, kamor po njihovem mnenju prometno-policijski ukrepi ne sodijo, zato tudi niso stvar obratovalnega komiteja.

"Vprašanje naj se pravno razčisti"
Slovensko ministrstvo za promet je v vmesnem času svoja stališča in pravne podlage že posredovalo ministrstvu za zunanje zadeve, ker gre za vprašanje tolmačenja meddržavne pogodbe. Danes so tja posredovali še prejeta stališča z avstrijske strani.

"Vprašanje, o kakšnih ukrepih mora obstajati skupni dogovor, naj se natančno pravno razčisti, vsekakor pa se v luči večje varnosti in pretočnosti posebej v sezonskih prometnih konicah zavzemamo, da se takšna vprašanja rešujejo po pravni poti," pojasnjujejo na prometnem ministrstvu.

"Nikakor ne odobravamo groženj z omejevanjem uporabe javne prometne infrastrukture za doseganje drugih ciljev. Zato pozivamo avtoprevoznike, da v času do razrešitve nastale situacije uporabljajo alternativne poti," pa so odgovorili na napovedano stavko avtoprevoznikov.

Na prometnem ministru si bodo prizadevali za čim prejšnji sprejem dolgoročne rešitve za večjo varnost predora Karavanke, ki mora biti do leta 2019 nadgrajen na podlagi evropske direktive.

Avtoprevozniki so se medtem odločili, da bodo promet v petek in soboto zaprli - za ves promet.