V avstrijskem procesu poteka sojenje proti petim obtoženim. Foto: MMC RTV SLO
V avstrijskem procesu poteka sojenje proti petim obtoženim. Foto: MMC RTV SLO
Janša
Janša je vabilo dobil prepozno, je povedal Matoz. Foto: BoBo

Odvetnik Franci Matoz je potrdil, da je Janša pred nekaj dnevi prejel vabilo dunajskega sodišča, toda "glede na kratek čas" od prejetja vabila do obravnave ter na premierjeve obveznosti je sodišču poslal opravičilo, da Janše na Dunaj v četrtek ne bo.

Iz kabineta predsednika vlade so prejšnji torek sporočili, da Janša uradnega vabila, da bi se udeležil obravnave v zadevi Patria na Dunaju, do takrat ni prejel, "bo pa z veseljem pričal, če dobi vabilo".

Do petka še niso dobili nobenih opravičil
Tiskovni predstavnik kazenskega deželnega sodišča na Dunaju Christian Gneist je danes potrdil, da je sodišče vabila premierju Janši in drugim pričam iz Slovenije že poslalo, do preteklega petka pa niso dobili nobenega opravičila. Na vprašanje, kdaj točno so vabila poslali, ni mogel odgovoriti.
Kot je dodal, je predvideno, da se bo sodni proces v zadevi Patria s slovenskimi pričami na dunajskem sodišču nadaljeval v četrtek ob 9. uri.

Ostaja možnost videokonference
Po Gneistovih besedah obstaja možnost, da bi priče iz Slovenije zaslišali prek videokonference. Ob tem je še poudaril, da avstrijsko pravosodje tujih državljanov ne more prisiliti, da bi pričali, "lahko pridejo samo prostovoljno".

Po navedbah časopisa Večer je dunajsko sodišče na pričanje poleg Janše povabilo nekdanjega direktorja HSE-ja Jožeta Zagožna, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča, brigadirja Toneta Krkoviča in Črnkovičevo soprogo Marijo Badovinac Črnkovič.

Črnkovič in žena vabilo "prejela prepozno"
Črnkovič je tokrat povedal, da ga v četrtek ne bo na Dunaj, saj je vabilo prejel prepozno. Prav tako po njegovih besedah velja za njegovo ženo. Sodišču se je Črnkovič zato opravičil in predlagal nekatere nove termine, ko naj ga vabijo. Kot je še povedal, je pripravljen pričati tudi po videokonferenci.

Zagožen je na poti v tujini
Tudi nekdanji direktor HSE-ja Zagožen se je sodišču opravičil, saj je na poti v tujini in se bo vrnil šele v četrtek zvečer. Vabilo je bilo po njegovem mnenju poslano prepozno, saj je za te dni že vnaprej načrtoval dopust.

Brigadir Tone Krkovič, ki naj bi bil prav tako vabljen na zaslišanje na Dunaj, za pojasnila ni bil dosegljiv.

Na deželnem sodišču na Dunaju poteka sojenje v zadevi Patria proti petim obtoženim, ki jih med drugim obtožujejo podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Sojenje, ki se je začelo v začetku leta, je povezano s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006.

Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge (SSF). Avstrijski lobist Hans-Wolfgang Riedl in podjetnik Walter Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji.