Novinar se je na tožbo že odzval. Novinarki TV Slovenija je napisal SMS. Foto: MMC RTV SLO
Novinar se je na tožbo že odzval. Novinarki TV Slovenija je napisal SMS. Foto: MMC RTV SLO

V oddaji, ki jo je Magnus Berglund s sodelavci pripravil za finsko televizijo, je kup laži. V njej niso navedli nobenih dokazov proti Janši.

Finski strokovnjak za kriminologijo Johan Bäckman
Janez Janša
V finski oddaji Resnica o Patrii, ki je bila prikazana tik pred državnozborskimi volitvami leta 2008, je finski novinar Magnus Berglund takratnega premierja Janeza Janšo obtožil prejemanja podkupnine od finskega podjetja Patria. Foto: MMC RTV SLO
Janša toži Berglunda

Finski novinar, ki ga nekdanji premier in prvak SDS-a Janez Janša zaradi finske oddaje Resnica o Patrii toži za nekaj več kot milijon in pol evrov, je za TV Slovenija že leta 2008 zatrdil, da ni prava tarča za tožbo. S tem se ne strinja finski strokovnjak za kriminologijo Johan Bäckman, ki primer spremlja že od začetka. Novinarki TV Slovenija Tadeji Anžlovar je namreč dejal, da je tožba dobra novica: "V oddaji, ki jo je Magnus Berglund s sodelavci pripravil za finsko televizijo, je kup laži. V njej niso navedli nobenih dokazov proti Janši."

Tožbo proučujejo tudi v YLE-ju
Janševe tožbe sicer ne preučujejo le Berglundovi odvetniki, temveč tudi odvetniki YLE-ja - televizije, ki je sporni dokumentarec predvajala.

Da je Janša je na novomeško okrožno sodišče vložil odškodninsko tožbo, je za MMC že dopoldne potrdila odvetnica Nina Zidar Klemenčič. Samo za takso ob vložitvi tožbe, ki jo je vložil prek svoje pooblaščenke, naj bi prvi mož SDS-a plačal 11.900 evrov, piše današnji Večer. Za novomeško sodišče se je odločil, ker ima najmanj sodnih zaostankov, tako da ne bo nikakršnih izgovorov, je pojasnil nekdanji premier.

Berglund Janšo obtožil prejemanja podkupnine pri nakupu oklepnikov
Po podatkih omenjenega časnika se je Janša za to potezo odločil zato, ker mu je Berglund v oddaji, ki je bila na Finskem predvajana septembra 2008, očital, da je bil podkupljen za nakup oklepnikov patria na Finskem (tožba se zato nanaša tudi na televizijo YLE).

Janša zaradi domnevno neresničnih izjav o njem in Patrii toži tudi nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika in direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja. Okrožno sodišče v Novem mestu se je že izreklo za nepristojno za to tožbo, vendar je vrhovno sodišče pred kratkim odločilo, da ni tako, zato bo sojenje, ki še ni razpisano, potekalo prav na novomeškem sodišču.

Janša tožbo vložil zaradi žalitev in razžalitve njegovega dobrega imena
Janša naj bi tožbo vložil zaradi posega v njegove osebne pravice, torej zaradi žalitev in razžalitve njegovega dobrega imena. Za povzročene duševne bolečine od Potočnika, Švajgerja, novinarja Berglunda in finske televizijo YLE zahteva odškodnino v znesku nekaj več kot milijon evrov in pol.

V Resnici o Patrii, oddaji finske nacionalne televizije YLE, je svoje videnje o Patrii izrazilo kar nekaj Slovencev. Spregovorila sta tudi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in nekdanji predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad delom varnostno-obveščevalnih služb Milan M. Cvikl.

"Taka je bila ocena o višini povzročene škode"
Na vprašanje, zakaj se v tožbi niso znašli še drugi slovenski sogovorniki, je Janša za omenjeni časnik odgovoril, da so toženi pač tisti, ki so po njegovem mnenju o njegovi domnevni vpletenosti v posel s Patrio govorili neresnice in so mu s tem škodovali. Na vprašanje, zakaj je vložil zahtevek za tako visoko odškodnino, pa je odgovoril, da je bila pač taka ocena o višini povzročene škode.

Janša je po oddaji na finski televiziji na ljubljansko okrožno sodišče let 2008 vložil štiri predloge, da naj po uradni dolžnosti ukrepa proti akterjem finske televizijske oddaje. Berglundu, Potočniku in Švajgerju je zaradi neresničnih obtožb očital kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, Kosu pa prek medijev povzročeno razžalitev. Tožilstvo je vse kazenske ovadbe - razen zoper Berglunda, zoper katerega je na ljubljanskem okrožnem sodišču vložena zahteva za preiskavo - zavrnilo. Prav to naj bi bil tudi eden izmed razlogov, da se je Janša odločil za tožbo, še piše Večer.

Komentar Berglunda je želel pridobiti tudi MMC, a se novinar na naš klic ni odzval.

V oddaji, ki jo je Magnus Berglund s sodelavci pripravil za finsko televizijo, je kup laži. V njej niso navedli nobenih dokazov proti Janši.

Finski strokovnjak za kriminologijo Johan Bäckman
Janša toži Berglunda