Po ocenah MZZ-ja se je okoli 30 odstotkov Slovencev v popotresnem Nepalu odločilo, da bodo nadaljevali svoj obisk. Foto: Reuters
Po ocenah MZZ-ja se je okoli 30 odstotkov Slovencev v popotresnem Nepalu odločilo, da bodo nadaljevali svoj obisk. Foto: Reuters
Obupani Nepalci brez hrane in vode

Po ocenah MZZ-ja se je namreč okoli 30 odstotkov Slovencev odločilo, da bodo nadaljevali svoj obisk Nepala. "Ne razumemo tistih, ki so se odločili za podaljšanje turističnega obiska. Gre za nerazumno tveganje prek racionalnih meja. Žalostna je ugotovitev, da Slovenci potujejo tako, kot živijo - zelo lahkomiselno. Zanašamo se na igro srečnih naključij. Tokrat so se zadeve izšle. Za zdaj," je med drugim povedal Šter.

Odziv enega izmed popotnikov iz Nepala
"Sem eden izmed 65 Slovencev, ki smo se znašli v Nepalu ob sobotnem potresu. Na spletnem portalu RTV SLO sem zasledil članek z naslovom MZZ kritičen do Slovencev, ki ostajajo v Nepalu, ki se mi je zdel krivičen do te mere, da se mi je zdelo, da moram odgovoriti na vaše besede," se je na Šterove očitke odzval Oto Žan.

"Najprej bi rad izrazil hvaležnost za vašo izraženo skrb nad našim stanjem. Morda so nekateri res ravnali nepremišljeno, vendar z vašimi kritikami ne morete tega posploševati na vse, ki smo se znašli v tej situaciji. Večina se verjetno ne "predaja turističnim občutkom", temveč dejavno rešuje svojo lastno situacijo. Vedite, da občutki niso prijetni. Nekateri smo bili na potovanje pripravljeni v največji mogoči meri, v kar spadajo tudi ustrezno zavarovanje, oprema za bivanje na prostem in satelitski telefon. Mislim, da je to dovolj dober argument, da vsi "Slovenci ne potujemo tako kot živimo - zelo lahkomiselno"," je zapisal.

Oto Žan je še razložil, da sta s sopotnico takoj obvestila družini, ki sta uredili letalske vozovnice za pot domov. O MZZ-jevem organiziranem reševanju Slovencev pa je izvedel šele prek svojcev, kar je bilo dan po tem, ko sta že imela urejeni povratni letalski vozovnici. "Od MZZ-ja nisem prejel nobenega klica, sporočila ali elektronske pošte, medtem ko je novinarjem iz medijske hiše Pop TV uspelo navezati stik z mano," je še poudaril Žan in dodal, da so ga zmotile nekatere Šterove izjave, za katere predvideva, da so te posledica pomanjkanja realnih informacij na ministrstvu, "kar je ob takih izjemnih razmerah razumljivo".

MZZ: Žanove trditve ne držijo
Na Žanove besede se je že odzval MZZ, ki trdi, da njegove navedbe, da ga ministrstvo ni kontaktiralo, ne držijo.
"Ves čas reševanja in iskanja Slovencev v Nepalu smo bili v stiku z njegovim očetom, ki se je sam ponudil, da bo vezni člen med ministrstvom in sinom ter da bo obveščal sina in njegovo prijateljico o priporočilih in novostih. Satelitski telefon, ki ga ima g. Žan mlajši, je bil, ko smo ga večkrat poslušali kontaktirati neposredno, izklopljen, kar je povsem razumljivo v teh razmerah, ko je treba varčevati z energijo v baterijah. Naši številni klici na njegovo številko so tako žal zvonili v prazno. Cenimo upanje, ki ga g. Žan v pismu sporoča slovenskim medijem, "da upa, da se vsi Slovenci srečno vrnemo v domovino", ne moremo pa mimo dejstva, da sta prav g. Oto Žan in njegova sopotnica odklonila možnost, da bi iz Nepala odšla že 28. aprila s češkim humanitarnim letom, pač pa sta se raje odločila za kasnejši, komercialni let. Upamo, da bo tudi dodatnih nekaj dni zanju minilo brez nezgod."

Obupani Nepalci brez hrane in vode