Iskanje preživelih se nadaljuje. Foto: Reuters
Iskanje preživelih se nadaljuje. Foto: Reuters
V Katmanduju so že upepelili številne žrtve potresa. Foto: Reuters
Primanjkuje tudi šotorov, številni ranjeni ležijo na prostem, saj je večina bolnišnic in zdravstvenih domov podrta ali resno poškodovana. Foto: Reuters
Nepalske oblasti še vedno nimajo poročil o škodi na oddaljenih območjih, saj so zemeljski in snežni plazovi odnesli številne ceste. Foto: Reuters
Pretresljivi posnetki iz Nepala
V Nepalu še vedno preštevajo žrtve

O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Indije, Tibeta in Bangladeša. Primanjkovati je začelo tudi osnovnih življenjskih potrebščin.

Stanje v Nepalu je še vedno zelo kritično. Številni reševalci so izčrpani, saj že od sobote nepretrgoma iščejo preživele med ruševinami.

Še posebej je prizadeto glavno mesto Katmandu. Tam in tudi marsikje drugje, še posebej na zahodu države, ni električne energije in vode, ker je infrastruktura uničena. Vodo dovažajo s cisternami, vendar je je premalo.

Zmanjkovati je začelo tudi hrane, ker so bila v potresu podrta skladišča in trgovine. Primanjkuje tudi šotorov, številni ranjeni ležijo na prostem, saj je večina bolnišnic in zdravstvenih domov podrta ali resno poškodovana. Zmanjkuje pa tudi medicinskih pripomočkov. V Nepalu sta le dva zdravnika na deset tisoč prebivalcev, zato zdravstveno osebje ne more oskrbeti vseh ranjencev. Bojijo se tudi širjenja nalezljivih bolezni, poroča Radio Slovenija.

Unicef je medtem sporočil, da je potres hudo prizadel okoli milijon otrok.

Kako lahko pomagam?

Otroci predstavljajo kar 40 odstotkov prebivalcev Nepala, ki so v kriznih razmerah tudi najranljivejši. Da bi preživeli, nujno potrebujejo pomoč. Unicef Slovenija zato zbira prepotrebna sredstva. Posamezniki lahko prispevajo pomoč prek spletne strani ali z nakazilom na:
Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana;
Račun: SI56 0201 3025 9875 526;
Koda namena: CHAR;
Namen: Potres v Nepalu: pomagajte otrokom zdaj!;
BIC banke prejemnika: LJBASI2X; Sklic: SI00 41888

Posamezniki lahko prispevajo tudi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF ali UNICEF5 na 1919 in darujejo 1 ali 5 evrov za nujno pomoč otrokom v Nepalu.

-------------------------------------------------------

Humanitarno društvo ADRA Slovenija
Njegoševa 15, 1000 Ljubljana
Št. transakcijskega računa: SI 56 6100 0000 7360 804
Koda namena: CHAR
Namen plačila: NEPAL
BIC banke prejemnika: HDELSI22
Sklic: ni reference

Nepalske oblasti še vedno nimajo poročil o škodi na oddaljenih območjih, saj so zemeljski in snežni plazovi odnesli številne ceste. Tuje alpiniste in pohodnike evakuirajo s helikopterji.

Slovenci za Val 202: "Vsi smo v redu!"
V državi je 60 Slovencev, po zadnjih podatkih so nepoškodovani. Dva Slovenca pa se še vedno nista javila v Slovenijo. Po besedah vodje konzularnega sektorja na MZZ-ju Andreja Štera bo nekaj Slovencev ostalo v Nepalu, da bi pomagali pri reševanju. Šter je pojasnil, da si želijo Slovence pripeljati na varno oz. do najbližje točke, od koder bi lahko zapustili Nepal. Možnosti sta dve - ena je, da se vkrcajo na katero od letal, ki bi zapustilo državo, vendar ti poleti še niso stekli. Druga, realnejša pot je tista, ki jo je omogočila Indija prek kopenske nepalsko-indijske meje.

Marko Prezelj, edini alpinist na svetu, ki je trikrat dobil zlati cepin, je nesrečo pod Everestom opisal kot nekaj naravnega: “Je pa res, da najbolj obleganega baznega tabora še nikoli ni tako prizadelo. Ne predstavljam si čisto dobro, kako se v bazi zdaj s tem ukvarjajo, po slikah sem videl, da so nekateri deli čisto zasuti.”

Znani alpinist Andrej Štremfelj je v Nepalu trenutno na trekingu z ekipo 17 ljudi. Zdaj se odpravlja nazaj v dolino in poskuša vzpostaviti povezave z letališčem: "Trenutno nimamo nobenih stikov z nikomer, ne vemo, kaj se dogaja z drugimi Slovenci. Po potresu smo normalno komunicirali prek nepalskega omrežja, zdaj to ni več mogoče."

Napori za rešitev ujetih pohodnikov in turistov se sicer po navedbah nepalskega ministrstva za turizem nadaljujejo. Samo iz baznega tabora na Mount Everestu so s helikopterji rešili 82 ljudi, še več deset ljudi pa naj bi bilo ujetih na najvišji gori sveta. Kitajska je sicer odpovedala vse spomladanske vzpone po severni strani Everesta zaradi nevarnosti plazov.

V Nepal sicer prihaja tuja pomoč, predvsem iz sosednje Indije, Pakistana in Kitajske. Danes bo v Nepalu pristalo tudi ameriško letalo s sedemdesetimi reševalci in zdravniškim osebjem. Nujno pomoč pošiljajo tudi druge države.

Po prvih grobih ocenah naj bi potres povzročil za pet milijard dolarjev škode oz. 20 odstotkov nepalskega BDP-ja.


Kamera je ujela trenutke pred plazom in po njem, ki je zajel bazni tabor pod Everestom. Video je objavljen na spletnem mestu YouTube/Jost Kobusch.

Pretresljivi posnetki iz Nepala
V Nepalu še vedno preštevajo žrtve