Kirurg Bešič Loredan bi se rad najprej sestal s premierko in koalicijo. Foto: BoBo
Kirurg Bešič Loredan bi se rad najprej sestal s premierko in koalicijo. Foto: BoBo

Premierka Alenka Bratušek se je o možnosti prevzema ministrstva s kirurgom Bešičem Loredanom že pogovarjala v torek. Ta je takrat dejal, da je načeloma pripravljen prevzeti funkcijo ministra, a da se najprej mora sestati tudi z Bratuškovo in s koalicijo.

Ker je Bratuškova vodja PS-ja, je pričakovati, da bi koalicijski poslanci te največje vladne stranke podprli Bešič Loredanovo kandidaturo. Kot ustreznega kandidata ga ocenjuje tudi predsednika DeSUS-a Karl Erjavec, prvak DL-ja Gregor Virant pa je zagotovil, da bi ga DL podprl.

Previdnejši je vodja SD-jevih poslancev Matjaž Han, ki je poudaril, da Bešič Loredan še ni uraden kandidat in da se bodo v stranki o tem odločali, ko oziroma če bo kandidiral. Sam osebno, dodaja, sicer ne bi imel nič proti, a "ni dobro, da se licitira z imeni, preden je kakšen kandidat uraden".

"Gre za preveč zahteven resor, da bi se že na začetku zaradi nepotrebnih izjav ljudje, ki so sposobni, odločali ali ne za tako pomembne funkcije," je še povedal in dodal, da bo vsak kandidat za SD sprejemljiv, če bo spoštoval koalicijsko pogodbo.

Bratuškova malce razburkala koalicijo, a Erjavec ni jezen
Koalicijski partnerji so se danes odzvali tudi na torkove besede premierke Alenke Bratušek, ki je med drugim izrazila obžalovanje, da del koalicije za zdravstvenega ministra ni želel podpreti Igorja Šoltesa. Žal pa ji je tudi, da je na mesto zdravstvenega ministra pred letom dni predlagala Tomaža Gantarja iz kvote DeSUS-a, ki je pred časom odstopil.

"Premierka je malo razočarana," je pripomnil Erjavec. Po njegovih besedah so veliko pričakovali od ministrice v odstopu, Alenke Trop Skaze, a "vidimo, da ni zdržala niti en mesec". Zato razume Bratuškovo, da "išče razloge drugje", a je po njegovih besedah treba vedeti, da v zadnjih desetih letih na področju zdravstva praktično nikomur od ministrov ni uspelo z nobeno pravo reformo, in to zaradi korupcije in lobijev, ki obvladujejo to področje.

"Ampak jaz na premierko nisem jezen zaradi te izjave. Naš minister je zdržal dve leti, njihova ministrica pa niti en mesec," je še dejal Erjavec. Han pa je znova poudaril, da je glede Šoltesa očitno prišlo do nesporazuma, saj da ni bil nikoli predstavljen kot kandidat za ministra za zdravje.

"Če bi želeli Šoltesa resnično imeti kot kandidata, bi to storili tako, kot so pri Trop Skazi, kjer so bili skrivnostni, potem pa prišli ven z imenom," je pristavil. Po njegovem mnenju se bo koalicija morala prenehati obtoževati.