Prvotni predlog zakona o ugotavljanju katarskega dohodka je razburil predvsem vinogradnike in lastnike gozdov. Foto: BoBo
Prvotni predlog zakona o ugotavljanju katarskega dohodka je razburil predvsem vinogradnike in lastnike gozdov. Foto: BoBo

Novi izračuni so popravljeni v skladu s priporočili parlamentarnega odbora za kmetijstvo in naj bi bili zdaj za kmete ugodni. Predlog zakona odpravlja metodološko pomanjkljivost trenutnega zakona in za oceno pridelave v gozdarstvu poleg bonitete zemljišča upošteva tudi rastiščni koeficient ter poleg podatka o povprečnem poseku upošteva tudi strukturo gozdnih lesnih sortimentov, so sporočili z vlade.

Prav tako zakonski predlog določa, da se novi izračuni objavijo do 30. junija tekočega leta, kot ocena dohodka pa se upoštevajo šele v naslednjem letu. Za letos uvaja tudi prehodno obdobje in za usklajevanje izračunov za oceno pridelave v gozdarstvu in za objavo novih izračunov določa 31. avgust. Prav tako letošnji katastrski dohodek ne bo več kot 10 odstotkov višji glede na lanskega, kar je bila tudi ena najbolj spornih točk za kmete.

S predlogom vlada uvaja tudi možnost vpogleda v katastrski dohodek posameznega lastnika za leto vnaprej in prehodno določbo za leto 2013, ki pri oddaji dohodninske napovedi upošteva, da je novi datum izračuna katastrskega dohodka 31. avgust.
Katastrski dohodek bi šinil v nebo
Kot je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec, so bili prvotni izračuni razburili predvsem vinogradnike in lastnike gozdov, saj so predvidevali nesprejemljivo 14- oziroma 8-kratno povišanje katastrskega dohodka.

Ministrstvo za finance je v noveli zakona, ki bo začel veljati konec junija, povsem sledilo razpravi in priporočilom odbora DZ-ja za kmetijstvo, ki je pozval, naj se izračuni popravijo tako, da bo, če bo izračun za iste površine za več kot 10 odstotkov višji od starega, upoštevan izračun za leto 2012. Podobno bodo uredili tudi pavšalno oceno dohodka v čebelarstvu. Sicer pa naj bi bili za nekatere površine izračuni tudi nižji od lanskih.

Da bi se omogočilo izvajanje zakona že za leto 2013, mora biti ta uveljavljen pred 30. junijem, torej najpozneje 29. junija. Zato bo DZ zakon najverjetneje obravnaval po nujnem postopku.

Med kmeti je precej nezadovoljstva povzročil tudi predlog davka na nepremičnine. Vlada naj bi danes razpravljala tudi o tem. Kot je poročala Jernejka Drolec, se bo v zvezi s tem danes oglasila Kmetijsko-gozdarska zbornica, ki noče privoliti v obdavčitev kmetijskih zemljišč in stavbnih zemljišč za kmetijske objekte, ker so to osnovna sredstva za opravljanje njihove dejavnosti.