Gorenak opozarja, da ima Slovenija največ ministrstev v Evropi. Foto: MMC RTV SLO
Gorenak opozarja, da ima Slovenija največ ministrstev v Evropi. Foto: MMC RTV SLO

Tudi koalicija, ki jo je sestavljal Zoran Janković, je želela združiti kulturo z ministrstvom za Slovence po svetu.

Vinko Gorenak
Državni svet
Tudi če bi držani svet veto sprejel, bi ga koalicija (najverjetneje) brez težav znova potrdila. Pri drugem odločanju mora sicer zakon potrdili 46 poslancev (absolutna večina), koalicija pa jih ima 50. Foto: MMC RTV SLO

Kljub ukinitvi ministrstva za kulturo bomo morali biti državljani kulturno tiho.

Marjan Klemenc
Svetniki niso upočasnili sestavljanja vlade

Za veto se je zlasti zaradi ukinjanja samostojnega ministrstva za kulturo zavzel Anton Peršak. Na seji DS-ja je dejal, da kultura brez svojega ministra ne bo več enakopravna drugim vladnim resorjem, saj je minister ne bo zastopal na sejah vlade. Glede predvidenega varčevanja pa je "nekoliko parodično" dejal, da je "najceneje, če imamo samo predsednika vlade".

Že pred tem na seji komisije za državno ureditev, ki veta prav tako ni podprla, je Peršak poudaril, da razume težnjo koalicije po racionalizaciji in varčevanju, da pa ga pri noveli zakona o vladi moti to, da bodo ukinitve oz. združitve ministrstev izvedene brez sprememb ostale zakonodaje, zaradi česar naj bi po njegovem mnenju nastale težave v postopkih.

Glede ministrstva za kulturo je dejal, da gre za državotvoren resor, saj ostaja področje kulture edino avtonomno področje, ki ga države članice EU-ja še ohranjajo. "Vsi narodi se zavedajo, da kultura ostaja edino polje identitete," je zatrdil. Ob združevanju kulturnega resorja z drugimi področji se mu zdi ironično, da se ohranja ministrstvo za Slovence po svetu.

Gorenak: Tudi Janković je bil za združitev kulture
Predstavnik predlagateljev zakona Vinko Gorenak (SDS) je poudaril, da je tudi Zoran Janković zagovarjal združevanje kulture z drugimi področji, in sicer z ministrstvom za zamejce in Slovence po svetu. Pojasnil je še, da ima Slovenija, razen Luksemburga, največje število ministrstev v Evropi, ob čemer je dodal, da ima samostojno ministrstvo za kulturo osem držav, prav tako osem pa jih na drugi strani kulture nima niti v nazivu ministrstva, med njimi tudi Nemčija.

Pojasnil je, da se položaj ministrstva za Slovence po svetu ne spreminja, ker ga ne ureja zakon o vladi, ampak zakon o Slovencih po svetu. Na seji DS-ja je Gorenak še izpostavil, da tožilstvo in policija v številnih državah spadata pod isto ministrstvo, med njimi tudi na Danskem in v Švici.

Državni svetnik Jože Mihelčič, član interesne skupine lokalnih interesov, je dejal, da pravna stroka že dolgo ni bila tako enotna, kot je v nasprotovanju do prenosa tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve. Svetnik Mihael Jenčič je predlagal amandma, s katerim bi se predlog zahteve za veto razširil še na področje tožilstva, vendar njegov predlog amandmaja ni bil sprejet.

"Kljub ukinitvi ministrstva za kulturo bomo morali biti kulturno tiho"
Marjan Klemenc je izpostavil, da novi zakon grobo združuje razna ministrstva, po drugi strani pa razcefra SVLR, "ki je bil zelo operativna služba", na dva ali tri dele. "Kljub ukinitvi ministrstva za kulturo bomo morali biti državljani kulturno tiho," pa je dejal glede ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo. Prepričan je, da pomeni uveljavitev zakona o vladi, "s katerim bomo dobili toliko ministrov, kot je bilo apostolov", pretesno zategovanje pasu, zato bo, kot pravi, prišlo do odmrtja določenih celic.

Andrej Rus je zatrdil, da pri zmanjševanju ministrstev ne gre za racionalizacijo, ampak koncentracijo moči na dveh točkah, "in sicer se tožilstvo zlije v eno močno represivno ministrstvo in velikansko koncentracijo moči na infrastrukturnem ministrstvu".

Alojz Kovšca je opozoril, da se je v prejšnjem mandatu govorilo, da je zakonom, tudi če so slabi, treba dati priložnost, saj je njihovo sprejetje nujno, zato bo tokrat tudi sam ravnal enako. Veta ne bo podprl, saj ga argumenti niso prepričali.

Vincenc Otoničar je pojasnil, da nihče izmed svetnikov pred volitvami ni javno nasprotoval zmanjševanju števila ministrstev. Z vetom se, kot pravi, zamakne sprejem zakona za teden dni, v skrajnem primeru pa smo po njegovem mnenju lahko še tri mesece brez vlade.

"Kultura edini resor, na katerem Slovenija ostaja neodvisna"
Zakon o vladi nekateri problematizirajo zlasti zaradi prenosa tožilstva z ministrstva za pravosodje na ministrstvo za notranje zadeve, ločevanja ministrstva za okolje in prostor ter združevanja ministrstva za kulturo z resorjem znanosti in izobraževanja. To je po mnenju državnega svetnika Peršaka slabo, saj je to edini resor, "na katerem Slovenija ostaja neodvisna in suverena pri odločanju". Poleg tega je bila kultura po njegovih besedah v preteklosti državotvoren resor.

PS napoveduje ustavno presojo, za SD to nesprejemljivo
Do prenosa pristojnosti tožilstva in združevanja kulturnega resorja je sicer ostra Pozitivna Slovenija. Njen predsednik Zoran Janković je v soboto po izvolitvi mandatarja Janeza Janše predlagal, naj glede tega dosežejo koalicijski dogovor, v nasprotnem primeru pa napovedal ustavno presojo zakona. To lahko sicer vloži najmanj tretjina poslancev, ki pa jih Pozitivna Slovenija nima, za SD pa je ustavna presoja novele nesprejemljiva, saj ne želijo zavirati oblikovanja vlade.

Kljub nekaterim pozivom k popravkom novele kaže, da prihodnje vladne stranke zakona in koalicijske pogodbe, v kateri je določena struktura vlade, za zdaj ne bodo spreminjale.

Tudi koalicija, ki jo je sestavljal Zoran Janković, je želela združiti kulturo z ministrstvom za Slovence po svetu.

Vinko Gorenak

Kljub ukinitvi ministrstva za kulturo bomo morali biti državljani kulturno tiho.

Marjan Klemenc
Svetniki niso upočasnili sestavljanja vlade