Pogajalci obeh strani so dogovor parafirali, zdaj so na vrsti organi in člani sindikatov. Foto: BoBo
Pogajalci obeh strani so dogovor parafirali, zdaj so na vrsti organi in člani sindikatov. Foto: BoBo

Večina sindikatov se bo o tem opredelila na organih, le v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture bodo vsi člani, skoraj 40.000 jih je, glasovali. To bodo lahko storili do ponedeljka.

Če bo večina članov, ki se bodo glasovanja udeležili, glasovala za potrditev dogovora, bo Sviz k podpisu pristopil, je pojasnil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Če bo večina proti, pa se bo Sviz verjetno odločal ali za glasovanje o stavki ali pa za izvedbo zakonodajnih referendumov.

Štrukelj je dejal, da je v tem trenutku težko presoditi, kako se bodo člani in članice odločili. Dodal je, da sam "javno, jasno in glasno" zagovarja stališče, da je v torek parafirani dogovor v tem trenutku najmanj slaba rešitev.

Vlada bo dokumente obravnavala predvidoma v četrtek na seji, nato pa bo nekdo izmed članov vlade dobil mandat za podpis. S tem pa bo treba počakati do ponedeljka popoldne, ko bodo vsi sindikati končali opredeljevanje.

Policisti proti
Sindikatov javnega sektorja je sicer več kot 30, nekateri izmed njih pa so že napovedali, da k dogovoru ne bodo pristopili. Sindikat policistov Slovenije omenja tudi možnost stavke. V SPS-ju so zapisali, da so naredili vse, "da novi posegi v plače in nadomestila zaposlenim v policiji ne bi bili potrebni, zato tudi ne vidimo argumenta za kakršen koli poseg v plače." Pričakujejo nadaljevanje neposrednega pogovora z vlado in zahtevajo bodisi "avtonomno obravnavo zaposlenih v policiji v enotnem plačnem sistemu" bodisi "sistemske spremembe, ki bodo v javnem sektorju vzpostavile pravičnost in preglednost".

Tudi v Policijskem sindikatu Slovenije nasprotujejo posegu v plače, je dejal predsednik Radivoj Uroševič. O tem bodo sicer govorili na jutrišnji seji sveta PSS-ja. Uroševič je še poudaril, da so formalno še vedno v stavki. Ali bodo stavko spet obudili, če bo sporazum med sindikati in vlado obveljal v takšni obliki, kot je? "Vse je možno. Nočem pa ničesar napovedovati niti komentirati, dokler ni stališča svet Policijskega sindikata," je dejal Uroševič.

Konrad Kuštrin, predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, je za TV Dnevnik v torek dejal, da nasprotujejo v sporazumu predvideni kompresiji plačnih razredov, saj se bodo morali tisti z višjimi plačami odpovedati večjemu delu plače. V Fidesu temu nasprotujejo, "ker manjšanje razpona med plačnimi razredi vodi v uravnilovko". "Že tako mislimo, da je ta plačni sistem zelo podoben samoupravnemu sporazumu o plačah in da ne spodbuja bolj pridnih in bolj delavnih," je povedal Kuštrin, ki pa je danes dejal, da se bo Fides podredil volji večine sindikatov.

Sporazumu nasprotujejo tudi gasilci. Ti bodo o tem glasovali v petek.