Premierka Bratušek je pojansila, da ni nobenih novih koalicijskih trenj, kot naj bi bile neuradne informacije. Foto: BoBo
Premierka Bratušek je pojansila, da ni nobenih novih koalicijskih trenj, kot naj bi bile neuradne informacije. Foto: BoBo
Koalicijski vrh
Na koalicijskem sestanku so razpravljali o kadrovanju v državnih podjetjih in o proračunu za leto 2014. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Karel Erjavec naj bi neuradno celo dejal, da se tako, kot so se danes, koalicijski partnerji lahko sestanejo še enkrat ali dvakrat in bo "konec". Foto: BoBo

V medijih so se pojavile informacije, da naj bi na koalicijskem sestanku prišli do resnih nesoglasij, saj predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ne dovoli posegati v pokojnine. Erjavec naj bi neuradno celo dejal, da se tako, kot so se danes, koalicijski partnerji lahko sestanejo še enkrat ali dvakrat in bo "konec".

Predsednica vlade Alenka Bratušek pa je ob robu obiska v Novi Gorici razložila, da je bil sestanek predsednikov koalicijskih strank popolnoma normalen sestanek predsednikov strank, "nič manj in nič bolj problematičen" kot že nekaj teh sestankov prej ter da ni bilo nobenih pogojevanj, temveč le "nekaj nastopov v medijih".

"Če se vsi, ki govorijo, da je pomembna politična stabilnost, tega tudi zavedajo, potem ne bi smeli imeti problema izpeljati tega, kar je potrebno v dobro države," je povedala premierka in dodala, da je tudi Erjavec večkrat poudaril, kako pomembna je politična stabilnost v tem trenutku.

"Če se gospod Erjavec, ki vsaj za mizo to večkrat pove, tega zaveda, potem se bomo znali dogovoriti, kaj je tisto, kar je potrebno narediti, da bo Slovenija šla tja, kjer ji je mesto, tj. spet med boljše in na koncu med najboljše," je opozorila Bratuškova in tudi pojasnila, da se v tem trenutku pogovarjajo le davku na nepremičnine, ki je usklajen tudi z DL in njenim predsednikom Gregorjem Virantom. DL namreč nasprotuje višanju davkov.

Virant je bil bolj redkobeseden
Po sestanku je sicer izjavo za medije podal le predsednik DL-ja Gregor Virant, ki pa na vprašanje, ali so v koaliciji že kaj bolj usklajeni glede potrebnih ukrepov v proračunu 2014/2015, ni želel neposredno odgovoriti.

Pojasnil je le, da bosta premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer "zelo v kratkem" predstavila paket ukrepov. Izpostavil je tudi nujnost, da v koaliciji dosežejo kompromis pri usklajevanju tega paketa in proračuna, da bo ta lahko tudi sprejet.

Virant pa po sestanku ni želel odgovoriti na vprašanje, kako poteka usklajevanje z Erjavcem, ki po koncu sestanka ni želel dajati izjav, a po neuradnih informacijah naj bi na sestanku ostalim prvakom koalicije zagotovil, da ne namerava popuščati pri morebitnih rezih v pokojnine ali letne dodatke upokojencev.

Še pred sestankom je Erjavec dejal, da če bi proračun za prihodnje leto vseboval takšen ukrep, bi bilo prav, da premierka nanj veže zaupnico. DeSUS bi v tem primeru glasoval proti, je zatrdil in med drugem izrazil upanje, da bo v koaliciji "toliko treznosti, da se bo ta denar poiskal drugje". Po mnenju Viranta je odločitev premierke o zaupnici "čisto njena", bi pa bila smiselna, če bi si na ta način želela utrditi večino v koaliciji in zagotoviti podporo za varčevalne ukrepe.

Kako izpeljati rebalans proračuna?
Z rebalansom proračuna za leto 2104 namerava vlada znižati primanjkljaj pod tri odstotke kosmatega domačega proizvoda (BDP). O ukrepih se bodo ta teden usklajevali predsedniki koalicijskih strank, ki imajo o načinu varčevanja precej različna stališča.

Kot je mogoče slišati neuradno, je med ukrepi ukinitev letnega dodatka za upokojence, zmanjšanje socialnih prejemkov za dva odstotka in vitkejši javni sektor, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec. Novih davkov, razen nepremičninskega, ni pričakovati, saj prostora za nova davčna bremena ni več, poudarja finančni minister Uroš Čufer.

Brez sanacije bank ne bo zagona gospodarstva
Vlada bo prihodnji mesec Bruslju morala predstaviti, kaj od maja obljubljenega je postorila do oktobra. Že zdaj je jasno, da prepočasi poteka sanacija bank. Čiščenje bank se je z likvidacijo Factor banke in Probanke začelo, a v zraku je še vedno negotovost pred tem, kaj bodo pokazali stresni testi bank.

Vlada je storila vse kar je bilo v njeni moči
Bratuškova je v Novi Gorici povedal, da je "vlada naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi se te stvari lahko začele odvijati prej, vendar je potrebno stvari uskladiti z Evropsko komisijo, saj smo del evropske družine."

V tem trenutku vlada čaka na soglasje za prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje slabih terjatev, saj bi bil lahko v nasprotnem primeru ta ocenjen kot neupravičena pomoč države gospodarstvu.

Sklep Banke Slovenije, da gresta Factor banka in Probanka v nadzorovano likvidacijo, pa po njenem mnenju pravzaprav predstavlja začetek sanacije bančnega sistema.

"Po naši oceni bi moralo tudi to sedaj stabilizirati ali pomagati k stabilizaciji našega bančnega sistema," je dejala Bratuškova, ki v nadaljevanju ni želela podrobneje razlagati ukrepov, ki jih vlada pripravlja za konsolidacijo javnih financ.

Paket ukrepov proti sivi ekonomiji
Vlada je po njenih besedah pripravila tudi paket ukrepov proti sivi ekonomiji, kjer je natančno opredeljeno, katere zakone je treba spremeniti, katera ministrstva bodo vključena v njihovo pripravo in natančni časovni roki njihove izvedbe. Davčni inšpektorji pa naj bi dobili večja pooblastila.