Univerzi v Ljubljani država ni namenila dovolj sredstev za izvedbo bolonjskega programa. Foto: Bobo
Univerzi v Ljubljani država ni namenila dovolj sredstev za izvedbo bolonjskega programa. Foto: Bobo

Poleg 16 milijonov evrov skupne izgube v letošnjem in prihodnjem letu, je po besedah rektorja ljubljanske univerze Stanislava Pejovnika vprašljiva tudi izvedba novega 5. letnika. Visoko šolstvo se po novem namreč ne financira več glede na število študentov.

Univerza tako dobi za večje število študentov enako količino sredstev, po drugi strani pa se bodo univerze začele boriti za najboljše študente, kar bo dvignilo kakovost študija, meni Pejovnik. Financiranje univerz je po novi uredbi sicer sestavljeno iz dveh delov: temeljnega in razvojnega.

Temeljni steber je opredeljen na osnovi zneskov, ki jih je posamezna univerza (ali zasebni zavod) prejemala v letu 2010. Tako je UL na neki način za leto 2011 dobila enaka sredstva kot v letu 2010. Razvojni steber pa naj bi zagotavljal dodatna sredstva na osnovi javnih razpisov in kvalitete programov.

Račun bo prišel
"Po treh letih bodo diplomanti prve bolonjske stopnje vpisani v drugo stopnjo, zato prvič odpiramo sto novih programov druge stopnje. Drugo študijsko leto bodo vpisani v peti letnik in za to bo moral nekdo plačati. Po novi uredbi je peti letnik bolonjskega študija vprašljiv, v proračunu bi moral biti ta denar, a ga ni," opozarja Pejovnik. Spomni, da je država sprejela bolonjsko reformo in peti letnik, zato ga mora plačati.

Čeprav so bili dogovorjeni s predsednikom vlade, da bodo z rebalansom proračuna deležni dodatnih sredstev, teh niti v proračunu za letošnje niti za prihodnje leto ne bo. Zato bodo po Pejovnikovih besedah že letos v hudih finančnih težavah, "ki bodo prerasle v nerešljive zadrege, ker ne bo sredstev za peti letnik bolonjskega študija".

"Za leto 2012 bi morali dobiti 190 milijonov evrov, ker bo 180 milijonov premalo," zatrjuje Pejovnik in dodaja, da univerze zgolj preživetje ne zanima. "Univerza je koristna samo takrat, kadar je dobra in, če se bo ukvarjala s preživetjem, bodo najboljši profesorji zapustili univerzo," je prepričan. Na ministrstvu za visoko šolstvo ob tem odgovarjajo, da so ta sredstva odvisna od proračuna za leti 2012/2013, ki pa ga bo sprejela nova vlada.