Brezigarjeva na izobraževalskih tožilskih dnevih predstavlja razmišljanje o državnem tožilstvu. Foto: MMC RTV SLO
Brezigarjeva na izobraževalskih tožilskih dnevih predstavlja razmišljanje o državnem tožilstvu. Foto: MMC RTV SLO
brezigar zalar
Brezigarjeva je dejala, da bi si od pravosodnega ministrstva želeli "več spoštovanja." Foto: MMC RTV SLO
»Sodelovanje tožilstva z ministrstvom za pravosodje ni takšno, kot bi moralo biti«

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je v okviru izobraževalnih tožilskih dni na zboru državnih tožilcev predstavila svoje razmišljanje o državnem tožilstvu. Brezigarjeva je uvodoma poudarila, da je pred 20 leti začel delati prvi generalni državni tožilec v samostojni Sloveniji. Prepričana je, da so generalni državni tožilci v tem času ohranjali neodvisnost, kar jim je uspelo predvsem z izogibanjem politiki, zaradi česar so tako pogosta tarča kritik.

Predlagani zakon ne zagotavlja neodvisnosti
Dotaknila se je zakona, ki ga pripravlja ministrstvo za pravosodje, ki po njenih besedah ni dobro pripravljen. "Iz vsebine posameznih določb novega zakona je moč slutiti, da so pisane za konkretne situacije, kar pa v pravni državi ne more biti dobra popotnica za sprejemanje tako pomembnega zakona," meni Brezigarjeva in dodaja, da bi se moralo v vseh fazah vključiti državno tožilstvo, kar pa se do zdaj ni zgodilo. Prav tako se je v premajhnem obsegu upoštevalo njihove predloge.

Tožilci so preobremenjeni
"Naše poslanstvo ostaja pregon storilcev kaznivih dejanj, trudili se bomo predvsem na področju gospodarskega kriminala," je dejala Brezigarjeva. Vendar je po njenih besedah tožilcev vse manj, medtem ko število ovadb narašča. Poudarila je, da je potrebno, da se izboljša kvaliteta ovadb in racionalizira delo v predkazenskem postopku. Dodala je še, da tožilci ne morejo pokrivati odgovornosti za vse, kar se pogosto dogaja. Izpostavila je tudi težavo neekonomičnosti pri sklicevanju glavnih obravnav.

Sodelovanje z državnimi institucijami je dobro
Brezigarjeva je poudarila, da je sodelovanje s policijo, davčno upravo, Računskim sodiščem, protikorupcijsko komisijo in drugimi institucijami korektno in profesionalno. Medtem ko sodelovanje z ministrstvom za pravosodje v zadnjih dveh letih ni dobro, saj "bi si želeli več spoštovanja", je dejala Brezigarjeva.

Barbara Brezigar je ob koncu dejala, da je tokrat na dnevih tožilcev zadnjič v vlogi generalne državne tožilke, zato se je vsem zahvalila za sodelovanje v preteklem mandatu.

Predlog zakona podan verjetno še letos
Ministrstvo namerava predlog zakona o državnem tožilstvu in novelo zakona o kazenskem postopku, ki sta tesno povezana zaradi novih pristojnosti državnih tožilcev, v zakonodajni postopek poslati skupaj, najverjetneje v decembru. Na ministrstvu pripravljajo obrazložitve k rešitvam v predlogu zakona o državnem tožilstvu. Nato ga bodo poslali v mnenje državnemu tožilstvu in v medresorsko usklajevanje.

Brezigarjeva, premier Borut Pahor in minister za pravosodje Aleš Zalar so se na sestanku 10. novembra dogovorili, da se bosta tožilstvo in ministrstvo o zakonu usklajevala, dokler ne bosta našla najkakovostnejše rešitev za uspešnejši pregon organiziranega kriminala.

»Sodelovanje tožilstva z ministrstvom za pravosodje ni takšno, kot bi moralo biti«