Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je spregovorila o pritiskih na tožilstvo v zadevi domnevnega prirejanja arhivskih dokumentov. Foto: MMC RTV SLO
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je spregovorila o pritiskih na tožilstvo v zadevi domnevnega prirejanja arhivskih dokumentov. Foto: MMC RTV SLO
Je Türk "vohunil" za Slovenci na avstrijskem Koroškem? Foto: MMC RTV SLO
Brezigar: Odločitve še ni

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je na novinarski konferenci spregovorila o pritiskih na tožilstvo v zadevi domnevnega prirejanja arhivskih dokumentov.

Prejšnji teden je poslanec Zaresa Tadej Slapnik postavil poslansko vprašanje, ali je okrožno državno tožilstvo ravnalo v skladu s svojimi pristojnostmi in dejanskim stanjem ter zahtevalo kazensko preiskavo zoper Janeza Janšo in stranko SDS. "Danes smo v medijih zaznali izjave, da je okrožno državno tožilstvo v zvezi s tem sprejelo odločitve, da jih je sprejelo na hitro, prehitro in neutemeljeno. Nič takega ne drži. Iz nobenega našega odgovora ne sledi takšna trditev," je zatrdila Brezigarjeva.

"Upokojeni državni tožilec je pokazal neverjetno hitrost pri podajanju negativnih ocen"
Kot pravi, je tudi ministru za pravosodje Alešu Zalarju na njegovo zahtevo posredovala pojasnila glede Slapnikovega vprašanja. Kot je povedala, ovadbe glede sumov od policije na tožilstvu niso prejeli, so pa bili policisti na tožilstvu na posvetu o tem, ali so v tej zadevi podani sumi kaznivega dejanja.

"Državna tožilka je po predstavitvi zadeve s strani policije in na njihovo prošnjo podala strokovno mnenje, da znaki kaznivega dejanja ponarejanja listin niso podani, da pa bo tožilska odločitev sprejeta, ko bo s strani policije prejeto poročilo ali kazenska ovadba," je povedala Brezigarjeva.

V arhivu lahko najdemo zelo veliko listin, ki pričajo o tem, da je bil Danilo Türk tudi kot sekretar komisije SZDL-ja zelo obveščen o ozadjih dogodkov v Velikovcu, v svoji zadnji številki poroča revija Reporter. Med drugim objavlja tudi dokument z oznako zaupno, ki po njihovih besedah dokazuje, da je Lidija Šentjurc, takratna članica predsedstva SRS-ja, Türku naročila, da "vohlja" za Slovenci na avstrijskem Koroškem. Kot so zapisali, v zaupni informaciji Metka Jamšek, ki je bila takrat verjetno zaposlena v kabinetu predsednika SZDL-ja Mitje Ribičiča, Türka obvešča o naslednjem: "Danilo Türk, v zvezi s priloženo zadevo tovarišica Lidija Šentjurc prosi, da ugotoviš, kje je Edvard Levstik na Koroškem zaposlen in kakšen je njegov odnos do SFRJ-ja in od kod trditev, da ga ščiti Zwitter?" V prilogi je dokument, poslan predsedniku SZDL-ja Mitji Ribičiču, v katerem so se borci iz Loškega Potoka pritoževali, ker je višje sodišče v Ljubljani zavrnilo njihovo zahtevo, da se ugotovi dedna nevrednost Edvarda Levstika, nekdanjega vodje Kulturbunda na Kočevskem, ki je bil v času tega dogajanja učitelj slovenske šole v Eberndorfu v Avstriji.

Odzvala se je tudi na očitke nekdanjega državnega tožilca Franca Mazija, da je tožilstvo pokazalo neverjetno hitrost pri odločanju. "Jaz bi pa rekla nekaj drugega. Upokojeni državni tožilec je pokazal neverjetno hitrost pri podajanju negativnih ocen tožilskega dela. Njegov očitek, da s tem primerom ni mogoče opraviti z levo roko, vračam njemu. Dela tožilca v konkretni zadevi ni mogoče ocenjevati z levo roko, brez poznavanja dejstev in dela, ki ga je tožilka do sedaj opravila, odločitve pa sploh še ni sprejela. Profesionalec, strokovnjak, človek z integriteto takih ocen na prvo žogo zagotovo ne daje," je dejala.

"Tožilstvo ni nikomur sporočalo nikakršne odločitve"
Povedala je še, da tožilstvo nikomur ni sporočalo nikakršne odločitve v tej zadevi, zato ne ve, zakaj se znova pojavljajo zloraba državnega tožilstva v tej smeri in pritiski na tožilca, ki bo o zadevi odločal, če bo prejel ovadbo. Poudarila je, da na državnem tožilstvu ni dvojnih meril, ker odločajo na podlagi dejstev in zakona, ne glede na to, ali je to komu v politiki ali komu drugemu všeč.

"V povezavi s celotno zadevo tožilstvo opravlja svojo funkcijo tako, kot jo je dolžno opravljati. Ne glede na vse morebitne drugačne preference jo bo opravljalo še naprej in moji kolegi na prvi stopnji imajo v zvezi s tem vso podporo, ne glede na to, kaj morda komu v političnem prostoru 'paše' ali kaj bi kdaj komu bilo všeč, da državni tožilci odločijo. Tega pod mojim vodstvom preprosto ne bo," je poudarila.

Na vprašanje, ali na tožilstvu morebiti razmišljajo o postopkih zoper direktorja Arhiva Slovenije Dragana Matiča in direktorja Sove Sebastjana Selana zaradi suma kršitve zakona pri zapiranju arhivskega gradiva, je odgovorila, da je praviloma policija tista, ki, kadar so podani sumi kaznivih dejanj, prva začne preiskovati zadevo in da podlago tožilstvu, na kateri lahko to sprejme odločitev, ali bo zahtevalo uvedbo postopka ali ne. "Na pamet nekaj naprej napovedovati in ocenjevati, da so v neki izjavi ali dejanju znaki kaznivega dejanja, je neresno in neodgovorno. Mi svoje delo opravljamo v okviru pravosodja, napram policiji in sodišču," je še dodala.

Brezigar: Odločitve še ni