Menjava častne straže. Foto: BoBo
Menjava častne straže. Foto: BoBo
Častna četa pred uradom predsednika

Pahor je namreč dal soglasje k uredbi, po kateri bo straža postrojena že zvečer na predvečer praznika in ves jutrišnji dan, ko praznujemo dan državnosti.

Idejo o postavitvi častne straže pred predsedniško palačo je že lani obudil takratni obrambni minister Aleš Hojs. Predlog je predstavil nekdanjemu predsedniku republike Danilu Türku, a se ta za postavitev častne straže ni odločil.

Po prihodu Boruta Pahorja v predsedniško palačo je Hojs predlog ponovil, Pahor pa je podprl rešitev, da bi častna straža pred predsedniško palačo stala ob državnih praznikih, saj meni, da bi tudi na tak način lahko okrepili zavest, da imamo lastno, suvereno državo.


Natančen protokol in tudi postopek menjave častne straže bo uredil generalštab Slovenske vojske. Ob tem je načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič dejal, da so v slovenski vojski ponosni, da so lahko del tega protokola in da bodo tudi na ta način lahko zaznamovali državni praznik.

Osrednjo slovesnost ob dnevu državnosti, ki se bo začela ob 21.15, boste lahko spremljali v neposrednem prenosu tudi na prvem programu TV Slovenija in na prvem programu Radia Slovenija.

Slavnostna seja DZ-ja bo v živo predvajana na 3. programu TV Slovenija ob 20. uri.


Robert Škrjanc, Radio Slovenija

Častna četa pred uradom predsednika