Bratuškova je prepričana, da se bodo učinki ključnega ukrepa, sanacije bančnega sistema, začeli kazati že letos. Foto: EPA
Bratuškova je prepričana, da se bodo učinki ključnega ukrepa, sanacije bančnega sistema, začeli kazati že letos. Foto: EPA

V uvodu je Bratuškova znova poudarila, da se je z vodstvom Mercatorja in Pivovarne Laško sešla zato, ker gre za povezani podjetji, od katerih je odvisno 25.000 delovnih mest. Zato se ji zdi prav, da ju je vprašala, do kdaj lahko podjetji zdržita, je odvrnila na vprašanje, ali je bil Mercator že drugič prodan v vladnem kabinetu.
Bomo torej videli beležke s sestanka? Ne, saj si premierka ne dela zabeležk s sestankov, je pojasnila. Na vprašanje, ali bo zaustavila prodajo Mercatorja, pa je odvrnila, da premierka ne sme in ne more zaustaviti prodaje, saj ga prodajajo druga podjetja. "Z mojo vlado je konec vtikanja politike v gospodarstvo," je ponovila in dodala, da upa, da nihče od nje ne pričakuje, da ukrepa, da se gospodarski subjekti vedejo drugače, kot sami mislijo.
Kaj je načrt B?
Ob opombi voditeljice Rosvite Pesek, da je po nekaterih navedbah ogroženih 78.000 družin, da je Mercator že napovedal nižje plače in daljše plačilne roke, znan pa je tudi vpliv Ivice Todorića na medijsko krajino, pa je odvrnila, da verjame, da bodo lastniki izpogajali dobre pogoje za vse.
"Tisti, ki danes ostro nasprotujejo, naj povedo, kaj je plan B. Država lahko intervenira samo, če vloži 400 milijonov evrov, za kar pa bi potrebovali soglasje EU-ja. Ampak ker kupec je, nam EU tega ne bi dovolil," je pojasnila.
Sprememba na bolje že prihodnje leto?
Odzvala se je tudi na očitke opozicije in SD-ja, da so merila izbora 15 podjetij, ki jih bo država prodala, nejasna in nepregledna. Po besedah Bratuškove je iz gradiva, ki so ga dobili poslanci, jasno razvidno, zakaj so izbrana ta podjetja. Na vladi so namreč pogledali, kaj bi se dalo prodati, pri NKBM-ju pa želijo pokazati tudi, da se odpiramo na finančnem področju, je pojasnila. "Tisti, ki tega noče videti, tega ne vidi," meni Bratuškova.
Prepričana je tudi, da se bo položaj prihodnje leto spremenil, saj je ključni ukrep sanacija bančnega sektorja, da bo ta lahko ponovno začel posojati. Rezultati slabe banke pa bi se po njenih besedah morali začeti videti že v jeseni. Za konec pa sta se z voditeljico dotaknili še bližajoče se proslave ob dnevu državnosti in simbolov, ki jih opozicija označila za totalitaristične. "Kdor se ne more sprijazniti s preteklostjo, si ne zasluži, da bi krojil prihodnost," je kratko odgovorila.

Poslanci potrdili prodajni seznam
Poslanci potrdili prodajni seznam