Slovenija

Poudarki

  • Kako po pravni poti uveljaviti arbitražno odločbo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 65 glasov Ocenite to novico!
Karl Erjavec
Erjavec je pripravil informacijo glede pravnih možnosti v povezavi z uveljavitvijo arbitražne odločbe in pričakuje, da bo uvrščena na današnjo sejo vlade. Foto: BoBo
VIDEO
Bo Slovenija tožila Hrvaško?

Dodaj v

"Če Hrvaška ne pozna svojih mej, težko postane del schengena"

Zaprti del seje vlade
28. september 2017 ob 10:53,
zadnji poseg: 28. september 2017 ob 15:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada bo v povezavi z implementacijo arbitražne odločbe poiskala pravne strokovnjake s področja Evropske unije, ki bi lahko zastopali Slovenijo v morebitnih tožbah proti Hrvaški.

To odločitev je vlada sprejela na zaprtem delu seje, je po koncu povedal zunanji minister Karl Erjavec. Niso se pa še ukvarjali z zemljevidi slovenskega ozemlja po arbitražni razsodbi. Vlada se je v nadaljevanju še seznanila z informacijami zunanjega ministrstva o pravnih možnostih v povezavi z implementacijo arbitražne odločbe.

Že pred sejo vlade je nakazal, da gre zlasti za možnosti tožb, ker Hrvaška odločbe ne upošteva. Pri tožbi naj bi šlo predvsem za presojo Sodišča Evropske unije v Luksemburgu, ali Hrvaška krši pravni red EU-ja. Minister je spomnil, da je implementacija arbitražne odločbe navedena v pristopni pogodbi Hrvaške z EU-jem.

"Veliko je pravnih možnosti, zato je prav, da to informacijo podam vladi in da dobimo tudi mandat za to, da najamemo najboljše strokovnjake s področja prava EU-ja," je dejal Erjavec.

Glede pravnih zastopnikov je sicer treba najprej počakati, da poteče šestmesečni rok za pripravo podlag za implementacijo arbitražne odločbe.

Erjavec je še napovedal, da bo del te ekipe tudi vodja slovenske odvetniške ekipe v arbitražnem postopku Alain Pellet. Na njegov nasvet se namerava nasloniti pri izbiri odvetniške pisarne za pravo EU-ja. Kot je pojasnil minister, imajo dogovor, da Pellet tudi po izdaji arbitražne odločbe in v času implementacije nudi vso potrebno pravno pomoč, saj je treba določene zadeve v odločbi tudi pravilno interpretirati.

Morebitna tožba proti Hrvaški po njegovih besedah ne bi ničesar zadržala na terenu, torej pri uveljavitvi arbitražne odločbe.

"Če Hrvaška ne pozna svojih mej, ne more v schengen"
Sicer pa se je zunanji minister še pred sejo vlade dotaknil tudi hrvaških notranjepolitičnih razmer, saj meni, da si prav zaradi teh težav hrvaški premier Andrej Plenković želi priskrbeti zadostno podporo v domači javnosti glede uveljavitve arbitražne odločbe. A Hrvaški se to že maščuje. "Vidimo, kaj se dogaja pri postopku za članstvo v OECD, verjetno bodo nastopile še kakšne druge težave," je dejal. Če Hrvaška ne priznava meje med Slovenijo in Hrvaško, "če ne ve, kje ima svoje meje, oz. misli, da so njene meje tam, kjer je Slovenija", po njegovem mnenju tudi težko postane del schengena.

A. S., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Valuk_
# 28.09.2017 ob 11:04
Me kar jezi, da se bomo zdaj naslednjih 10 let ukvarjali s tem. Pa tožbe, pa diplomatska pregovarjanja, pa zasedanja, pa medijska prepucavanja... res koliko bo šlo ene energije, časa, denarja...

Seveda Hrvatje so stisnjeni v kot in ne bodo popuščali, in vsi smo vedeli, da so šli s figo v žepu v arbitražo. Zato me še toliko bolj jezi, da smo bili tudi mi tako površni in smo jim sploh dali povod za tako reakcijo. Roko na srce, Erjavec bi moral odstopiti in se umakniti iz političnega življenja. Je objektivno odgovoren, da bomo vrgli stran še naslednjih 10 let, pa se bojim, da sem rekel premalo.
dasiravno
# 28.09.2017 ob 11:08
v redu, pomembno je, da uredimo mejo, ampak a se lahko (medijski) fokus okončno brne tudi k bolj vsebinskim vprašanjem te države ... oz drugače povedano ... ta zgodba nas balkanizira in odriva na margino evrope in posredno meče slabo luč tudi na Slovenijo. uredite to z manj hrupa, s tiho diplomacijo, to je tudi najboljša možnost, da dosežemo implementacijo. hvala.
oliva
# 28.09.2017 ob 11:12
" uredite to z manj hrupa, s tiho diplomacijo, to je tudi najboljša možnost, da dosežemo implementacijo. hvala."

Tako. Se pridružujem.
TineB
# 28.09.2017 ob 11:19
Ja, dajmo še bolj glasno po medijih razlagat našo taktiko proti Hrvaški. Zelo pametno, ja. Ker na Hrvaškem izjav naših čvek sploh ne spremljajo.

A naše perle bolj zanimajo volitve 2018 kot pa interes države. Kdaj bomo že te starine poslali v penzijo in izvolili kaj mlajšega? Aja, nikoli, ker naša družba se vse bolj stara, upokojencev je vse več in so tudi bolj aktivni volivci kot pa mladi.
dasiravno
# 28.09.2017 ob 11:31
Hrvati imajo trenutno ogromno težav sami s sabo: Agrokor, slabi ekonomski kazalniki in izseljevanje, nerazčiščena zgodovina, spoznanje, da jim članstvo v EU ni samoumevno prineslo blaginje, pridobili so imidž težavne članice EU in enega od bolnikov, ne najboljši športni dosežki (malo za šalo). s populističničnimi izjavami in govorom o orožju nekaterih (lepo vas prosim, sredi Evrope v 21. st) gospodje politiki drug drugemu delajo uslugo in ljudi odvračajo od pomembnejših tem.
sonchek
# 28.09.2017 ob 11:18
Tiha diplomacija, Karl, tiha! A kot Erjavec dobro ve, si z delom stran od javnosti ne bi pridobival politične naklonjenosti javnosti. Ta ja pa itak zanj pomembnejša od kakršnihkoli načel, kar smo se lahko že večkrat prepričali na njegovi politični poti. Da nas le ne bo tokrat njegovo blebetanje (ponovno) drago stalo.
firtoh
# 28.09.2017 ob 11:34
A to pomeni,da pri nas,kljub dvema oz tremi pravnimi fakultetami,nimamo enega strokovnjaka za mednarodno pravo?
lovec25
# 28.09.2017 ob 12:29
"Če Hrvaška ne pozna svojih mej, ne more v schengen"
EDINA PRAVA IZJAVA
TOZD
# 28.09.2017 ob 11:20
Del ekipe bo gotovo tudi vodja slovenske odvetniške ekipe med arbitražnim postopkom Alain Pellet, ki je usposobljen zlasti za področje pomorskega prava, a je Erjavec prepričan, da bo znal priporočiti, katera pisarna je najmočnejša za pravo EU-ja.

Če ne bi bil prepričan, da so Hrvati to "najmočnejšo pisarno za pravo EU-ja" angažirali že pred dvema mesecema, bi Erjavcu dejal, naj že za boga enkrat drži jezik za zobmi. Njegov dolgi jezik nas bo stal skoraj toliko kot neodločna Narodna vlada 1918, naivni slovenski istrski partizani med vojno in zblojeni internacionalisti kardeljanske provinience kmalu po vojni.
OMNIC
# 28.09.2017 ob 11:41
Zagrizenost Hrvatov okoli tega za njih pravzaprav nepomembnega vprašanja + arbitraže ne morejo zaobiti ali iz nje "izstopiti" + arbitraža ja zanje pravzaprav celo ugodnejša + bojijo se, da bi drugi sosedje tudi šli v arbitražo, tega pa Hrvati nočejo niti slučajno, da ne bi kje izgubili kakšen meter zemlje = nenehno ponavljanje, da "svojega" ne dajo niti centimeter.
Pa kaj za vraga so potem sploh šli v arbitražo, če vedo, kaj je njihovo? Kosorca je držala fige v žepu, kompleten HDZ, Sanaderjevi učenčki Karamarko in Plenković pa njihovi zunanji ministri trobijo nenehno o kompromitirani arbitraži (ki se je zaključila po predpisih) - vsi zdaj v en glas trdijo, da so bili v arbitražo prisiljeni in da je Slovenija izsiljevala. Ja mogoče, ko 25 let niso hoteli nič slišati o RESNIH pogajanjih.
Lukas
# 28.09.2017 ob 12:38
Odločba arbitražnega sodišča je mednarodnopravno veljavna in zavezujoča! Plenković sploh ne more presojati o tem ali je mrtva ali ni, ker je Hrvaška (skupaj s Slovenijo) to presojo prostovoljno prepustila arbitražnemu sodišču, ki je edino merodajno in pristojno razsojati o VSEH vidikih arbitražnega sporazuma. To piše v samem sporazumu, pa tudi če ne bi (ampak piše!), v teh primerih velja mednarodnopravno načelo kompetenz-kompetenz:
Kompetenz-kompetenz, or competence-competence, is a jurisprudential doctrine whereby a legal body, such as a court or arbitral tribunal, may have competence, or jurisdiction, to rule as to the extent of its own competence on an issue before it. The concept arose in the Federal Constitutional Court of Germany. Since then, kompetenz-kompetenz has often been important in international arbitration.
Rešitev meje z arbitražno odločbo je dokončna in o tem ne more več presojati nobeno sodišče. Samo o kršitvah pravnega reda EU, ne pa o sami vsebini odločbe! Tako sta se zavezali OBE državi. Enostransko Hrvaška naknadno ne more razveljaviti mednarodne pogodbe.
Sicer pa je jasno, dokler odločba ni v celoti do milimetra implementirana in ne zaživi v praksi, ni schengna in ni evra!
Sorrento
# 28.09.2017 ob 11:33
Ha, ha, ha, Erjavec in sposobnost...

On in vsi slovenski diplomati me spominjajo na tekst Predinove pesmi: so zaje_li vse, kar se je zaje_ti dalo!
cairns
# 28.09.2017 ob 11:32
Preverjanje pravnih možnosti, kako uveljaviti arbitražno odločbo

Nič preverjanja. Slovenija mora vložiti tožbo. Sodišče je dokončalo postopek in po AS nobena stranka ne more izstopiti iz postopka.
Ker je bil vstop RH v EU vezan na ureditev meje mora Slovenija sedaj zahtevati da se Hrvaško izključi iz EU. Takoj brez odlašanja.
Nikec3
# 28.09.2017 ob 18:50
"Če Hrvaška ne pozna svojih mej, težko postane del schengena"

Če je Erjavec v čem dober je to podjebavanje. In bolje za nas je, da podjebava Hrvate, kot našo notranjo politiko.
Don Redshield
# 28.09.2017 ob 12:53
Erjavec ti si slon v trgovini s porcelanom. Lajava diplomacija je zgolj za domače telebane.
bleeeee
# 28.09.2017 ob 12:33
Pravilno, ampak tožba bo možna , ko se bo kaj zgodilo

- recimo ko bo hrvaški policijski čoln zadel slovensko ribiško ladjo , ali ji preprečil ulov - to je konkretna škoda, ki se jo da izračunati. Vse ostalo pa je bolj megla.


Gre za tako imenovano tožbo zaradi neizpolnitve obveznosti, v okviru katere se Sodišču EU predlaga, naj obsodi državo zaradi nespoštovanja zakonodaje EU. Odločitve tega sodišča so neposredno zavezujoče, torej so del prava. Glede na to, da je Arbitražni sporazum omenjen v Aktu o pristopu Hrvaške in da Hrvaška ne priznava novo določene slovenske - in s tem schengenske - meje, je taka tožba lahko še kako uspešna.
Voly
# 28.09.2017 ob 13:31
izo
Ja kako pa še vedno ZDA podpirajo Hrvaško? Saj imamo mi vendar Melanijo, za katero so skoraj vsi na tem portalu ob volitvah pisali, kako bo zbližala ZDA in Slovenijo.
In je preteklo že skoraj 9 mesecev vladavine Trumpa, pa se nič ne pozna.
Ko sem takrat tu gor pisal, da se Melaniji malo j... za svojo domovino, sem dobil pa goro minusov. Žena ima vedno vpliv na moža in če bi bilo Melaniji kaj do nas, bi brez problema dosegla, da bi ZDA malo pritisnile na Hrvaško...pa se to nikoli ne bo zgodilo.
Trump nas še obiskat ni prišel, pa je obiskal že pol Evrope. Toliko o ljubezni Melanije do svoje domovine...
TOZD
# 28.09.2017 ob 11:27
@sonchek

# 28.09.2017 ob 11:18
Tiha diplomacija, Karl, tiha! A kot Erjavec dobro ve, si z delom stran od javnosti ne bi pridobival politične naklonjenosti javnosti. Ta ja pa itak zanj pomembnejša od kakršnihkoli načel, kar smo se lahko že večkrat prepričali na njegovi politični poti. Da nas le ne bo tokrat njegovo blebetanje (ponovno) drago stalo.

Točno tako. Tudi na velenjski televiziji je takrat z nepremišljenimi izjavami nabiral zgolj in samo politične točke. VTV je namreč precej gledana v njegovem volilnem okraju Žalec I. In samo za to mu gre. Večina pa žal še vedno pada na njegove populistične finte.
wta
# 28.09.2017 ob 18:14
Tisti ki sanjate o izključitvi o EU se dejte zresnit. EU ne bo izključila Hrvaške zaradi delčka morja. EU tudi nima nobenega vzvoda ali zakona, ki bi dovoljeval izključitev članice. To je evropski vrh jasno povedal že ko so bili pozivi k izključitvi Grčije zaradi dolga.
kapljač
# 28.09.2017 ob 17:13
"Če Hrvaška ne pozna svojih mej, težko postane del schengena"
....................
Jawol!
Homer.
# 28.09.2017 ob 14:19
@braun
pristanimo na nove pogovore.......
------------------
Očitno verjameš v čudeže ali kaj?
20 let smo se "pogovarjali" brez rezultata. Zato se je tudi šlo v Arbitražo, a ne?

Zato ni druge kot izpeljati odločitev arbitraže in to do pike kot je zapisana.
Lahko pa (in je zaželeno), da se s Hrvati pogovarjamo glede "lepotnih popravkov" same meje.

Hrvati nimajo nikakršnega objektivnega razloga, da bi zavrnili odločitev arbitraže. V nasprotovanje jih žene kratkovidna odločitev Sabora o brezpogojnem zavračanju arbitraže in nacionalni ponos, da bi morali narediti korak nazaj. Torej popolnoma iracionalno zavračanje, čeprav Arbitraža gre pravzaprav bolj na roko Hrvatom kot nam.

Se pa strinjam, da bi morali inplementacijo Arbitraže umakniti iz medijev in s Hrvati začeti tiho diplomacijo.
gesan
# 28.09.2017 ob 12:52
Erjavca za prasednika vlade in republjik!
Pa naj gre vse čimprej k hudiču, če že mora!
politik kritik
# 28.09.2017 ob 12:48
Naj jih stožijo. Bomo dobili vsaj tisti denar za tiste ljudje, ki so ostali na drugi strani meje in jim bo treba sezidat nove bajte.
gesan
# 28.09.2017 ob 12:46
barezi
# 28.09.2017 ob 10:59
Arbitraža je mrtva! Prenehajte z mrcvarjenjem trupla! Slovenci smo proti arbitraži, naj se stanje povrne, ko smo nadzorovali po sklepu DZ cel Piranski zaliv. in ozemlje na levem bregu Mure... Pogajanja s Hrvati pa prepustite tistim ki vedo kako z njimi.
..................................
Janez-meku in ksanaderju, kenede?
:)
grom-instrela
# 28.09.2017 ob 12:42
Minister ropota zaradi nabiranja točk. In pri tem je skrajno antipatičen. Izjemno hitro je "pozabil", da je prav on s predolgim gobcem povzročil težave okoli implementacije. Zaradi zasebnega interesa je postavil na kocko državnega, narodovega. In ostal na položaju!!!!!

Razmljivo je, da kockasti čivkajo o izsiljevnju, o kontaminaciji. Saj je tudi šlo za izsiljevanje kockastih, upravičeno ali ne niti ni pomembno, zaradi njihovih prekomernih apetitov in trmoglavosti.
Seveda je bila zadeva kontaminirana, zaradi gobcanja ministra in tistih za katere je bil in je še kot minister odgovoren.

Seveda bi moral minister že davno odditi in samo politično kupčkanje mu pomaga preživeti zato bo smetil po medijih še zelo dolgo. Ker je mentalno zdravje naroda tako, da prenaša vse njegove nebuloze in politikantstvo. Pa ne samo njegovo.
Tako brezobrazno kot je reševal zgodbo s pralnim strojem na hodniku se že dolgo loteva tudi državniških poslov.

Ehhhh, in mi še ploskamo vsem njegovim eskapadam in pozabljamo, da so kockasti vaba, ki nam jo meče za naše glasove. Zmeraj se ujamemo na trnek, zato smo pa pečeni, oziroma tam kjer smo.

Prognoza:
Ne glede kaj blebeta Teflonski Korl bodo kockasti drenažo sprejeli kot dejstvo tisti trenutek, ko bodo odpravili probleme na vseh ostalih mejah.
Že prvi poraz je zanje mučen, če pa se bo to dogajalo še pri drugih sporih, in kaj lahko se to zgodi, bo pa v Lepi njihovi še toliko večja štala.

Ne gre pozabiti, da so že dobili več kot so upali in pričakovali. To kar igrajo zdaj je zgolj poker z ostalimi, ne z nami.
Janezski
# 28.09.2017 ob 11:40
Toliko nekaj o tem.
Če naj bi bila tale arbitražna odločitev dobra za nas, se pač naj gre s pokončno hrbtenico v uveljavitev le te.

Že x krat se je omenjalo, da so na razpolago tožbe, tudi odškodninske tožbe. Vse to se sprovede, zahteva konkretna odškodnina.

Ker imamo pregovor - "da osel gre samo enkrat na led", se seveda brez pardona vztraja, da Hrvaška ne more vstopiti v OECD niti v šengen. Da ne bomo po prvih žuganjih spet ponižno kimali.

Nenazadnje, tudi članstvo RH se komot lahko postavi pod vprašaj
enix
# 28.09.2017 ob 18:17
rjavca pod nujno izločiti iz nadaljnih pogovororov, hrvati so se izpucali na najvišjem nivoju in zdaj morajo samo še popuščati, če ljubljančani niste v stanju tega izpeljat, prepustite zadeve lokalni oblasti, primorske, bele krajine in prekmurja, ne pa da zadeve pelje neki gorenjski desus.
rangerno1
# 28.09.2017 ob 16:07
Se povsem strinjam! Če ne znajo in zmorejo biti toliko normalni, da sprejmejo odločitev najvišjih EU instanc, potem nimajo kaj iskati znotraj taistega EUja. Pa bi rekel, ko ne bi imeli težave s Hrvati tudi vsi ostali sosedi, kar se meja tiče. Mi bi moreli to urejati in stiskati veto, preden je šla Hrvaška v EU...
Radoveden
# 28.09.2017 ob 16:07
@dasiravno
s tiho diplomacijo pri hrvatih težko kaj doežeš k so najbolj glasen sogovornik v sobi. dokazal Plenko že na skupščini ZN. bolj se gremo tiho diplomacijo, bolj pušimo. tiha diplomacija pomeni da praktično kaj velik prahu ne dvigujemo kar je tipično slovenceljsko. kaj me briga kaj si ostali mislijo o nas. kaj lepšega od tega da smo balkanci itak ne. tako da dajmo nogo v tla, med vrata in dvigajmo prah dokler problem ne izgine. enkrat za razliko!
vranek
# 28.09.2017 ob 15:43
Zaza vse to, kar si pripisal Erjavcu si edino ti. Edino ti ne veš, kaj pisuniš in ne poznas protokolov EU. Jih pa sodiš! Kdo je bedak?
ti-ne
# 28.09.2017 ob 14:37
Homer.

# 28.09.2017 ob 14:19

Se pa strinjam, da bi morali inplementacijo Arbitraže umakniti iz medijev in s Hrvati začeti tiho diplomacijo.
::::::::::::
Točno tako. Razne čivave delajo samo hrup.
V bistvu je čas na naši strani. Imamo odločbo arbitraže in Hrvati hočejo v OECD, pa jim pomahamo s odločbo, hočejo v schengen, euro...... no go.....Potem bo naloga EU institucij, da nekaj naredijo.....
ijagodn1
# 28.09.2017 ob 14:05
Hrvaška še danes ni zrela za EU,
kaj šele za Schengen, OECD, evro, itd..
izo
# 28.09.2017 ob 13:17
sem povedal že takoj ob prvi kršitvi v zalivu, ko niso odreagirali: spet bodo note med ljubljano in zagrebom, po 6 mesecih ne bo narejeno nič. postavit meja na morju, umaknit toisto barako na trdinovem vrhu, da bo lahko kitograbna kontent, pa zrihtart folku na območjih z podvojenimi katastri papirolgijoglede objektov ipd.
tukaj ni nobenih enostranskih odločite, samo uveljavljanje tistega, za kar smo se ooboji dogovorili pri podpisu arbitraže. amen.
in resno ne vem, kaj se sploh pritožujejo, dobili so praktično vse, kar jim je šlo v nos (meje na kopnem itak 95% jih sploj ni vedelo, da je kaj zv vrezi s tem, dimnik pa je itak njihovo terotiorialno območje- kar je bila vsa slovenska mantra, da pripada nam od začetka).
kakšen še torej debata o uravnavi meje dodatno? a naj jim res pol slovenijo damo, da bo ok?
tu se ni več kaj za pogovarjat, odločitev je tukaj, če pa za nami ne stoji vsa ta strumna eu ipd, za katero toliko plešemo in s klanjamo vsi, se pa potem poserjem na njih, dobesedno.
Tao3
# 28.09.2017 ob 13:07
Kar je bilo je bilo, kaj govorite o ČE, ČE BI, V KOLIKOR ... to kar se je zgodilo ne spreminja ničesar v zvezi s tem, da je ODLOČITEV sodišča IZREČENA in mednarodno veljavna. Nobenih ČEjev ni več. Dejstvo je, da Hrvaška krši mednarodno pravo in da ji zato v mednarodni skupnosti ni prostora.

Poleg tega, jebila arbitraža POGOJ ob vstopu Hrvaške v EU, to ni kar tako. Sprejeli so ta pogoj in sopodpisnica je EU. Našim ratom tatom pa: "Posle je*anja nema kajanja!".
gesan
# 28.09.2017 ob 12:51
mihael1
# 28.09.2017 ob 11:42

Pravilno, ampak tožba bo možna , ko se bo kaj zgodilo

- recimo ko bo hrvaški policijski čoln zadel slovensko ribiško ladjo , ali ji preprečil ulov - to je konkretna škoda, ki se jo da izračunati. Vse ostalo pa je bolj megla.
....................................
Men se pa zdi, da komot lahko tožiš soseda, če ti ta na tvoj vrt hodi po zelenjavo in sadje potem, ko ga večkrat opozoriš, da to ni pravilno in te niti pod razno ne upošteva!?!

Ali moraš počakat, da ti poškoduje avto, hišo ali tebe?

Čudna neka pravica do tvoje lastnine
gesan
# 28.09.2017 ob 12:47
oliva
# 28.09.2017 ob 11:12
" uredite to z manj hrupa, s tiho diplomacijo, to je tudi najboljša možnost, da dosežemo implementacijo. hvala."

Tako. Se pridružujem.
....................................
Tudi jaz!
Ma dvomim, da bo kaj iz te moke!
Od kod pa si oni pridobivajo politikantske točke?
mmeeddoo
# 29.09.2017 ob 07:30
Karli, nisi ti neumen ... le preprost si preveč za politika.
jani15
# 28.09.2017 ob 21:06
Kar se tiče hrvatov a nimajo dost svojega ozemlja da lovijo ribe? Od Dubroviks do Savudrije?
dasiravno
# 28.09.2017 ob 17:28
@Radoveden

Imaš tudi prav. Vendar so gospodje na vladi plačani, da rešijo ta problem. Moti me to medijsko nabijanje o arbitraži in hkratno nabiranje političnih točk... never ending story. Spor o meji zanima samo nas in hrvate, za mednarodno skupnost je popolnoma irelevanten, zato sem mnenja, da je treba s političnimi pritiski in diplomatskimi pritiski zadevo obrniti v svoj prid.
cairns
# 28.09.2017 ob 16:54
"Če Hrvaška ne pozna svojih mej, težko postane del schengena"

Pozna, pozna.

Po njihovo Hrvaška meji na kopnem z Italijo do višine Nove Gorice, nakar meji s Slovenijo na relaciji Nova Gorica-Vrhnika-Trebnja-Rogaška Slatina-Ptuj-Lendava- meja z Madžarsko. Na jugu pa je hrvaška meja na relaciji Herceg Novi- Mostar-Zenica-Tuzla-NoviSad-Subotica-madžarska meja.

Tako odpade izgradnja Pelješkega mosta.
oliva
# 28.09.2017 ob 15:36
Mi smo imeli UREJENE meje s članicami EU, @Zaza.
gesan
# 28.09.2017 ob 15:12
Nič ne bo, SLO bo potegnila s HR takratko, ker jih podpirajo ZDA.
........................................
A ni to čudno?
Jaz sem pa mislil, da je mehlaniji bolj pri srcui ena slovenija kot hrvaška.

Sploh glede na to, da zdaj že ene par dni poslušam, da ona ni tam samo za inventar!

Sicer, da ne bo kdo razumel, da jaz razmišljam koruptivno!
Ampak dejstvo pa je, da so mnogi slovenci imeli tako velika pričakovanja od nje in najbolj bogatega slovenskega zeta, da mi je res čudno sedaj tole, da bi amerigija bila bolj na strani južnih bratov kot nas!

:)
FolkloraS
# 28.09.2017 ob 15:09
Tisti, ki niso v Shengenu se jih avtomatsko izključi iz EU.
ElTorro
# 28.09.2017 ob 15:01
Se pa strinjam, da bi morali inplementacijo Arbitraže umakniti iz medijev in s Hrvati začeti tiho diplomacijo
Težko se greš tiho diplomacijo z nekom, ki se jo gre preko govorov v ZN....
Primus Rochwald
# 28.09.2017 ob 14:41
Ne nasedajte politikom, novinarjem ipd (že vidim vse več člankov na to temo). Sprejem Hrvaške v območje Schengen je de facto priznavanje meja. Kam in kje vse jih bodo pa Hrvatje nadzorovali v tej zmedi - vsi vemo.

Bodimo pametni, NAJPREJ se reši mejno vprašanje, šele potem začno pogajanja, oz. pogovori. Nekaj kar smo zaj* še preden je Hrvaška šla v EU (kar sem opozarjal že takrat). Mimogrede, pogoj (kao) takrat je bil, da bodo upoštevali odločbo arbitrarnega sodišča. Mhm. Nikoli več.

Bodite pozorni kako bodo Hrvatje izsilil svoj prav kar se tiče meja v odnosu do vseh bivših republik v sklopu pogajanj za vstop v EU. Tako se to počne, tako so to počeli z nami Italjani, itd... Naši politiki nikoli niso skrbeli za interese naše države/naroda. Nikoli.
K_ris
# 28.09.2017 ob 14:12
@vranek

K ris. Stanje na dan 25.6.91. ampak sedaj po odlocbi AS, ne velja vec. Erjavec ima prav.

Če je bilo tako jasno, kot praviš, me zanima, o čem smo se potem sploh dogovarjali? Ali pa morda le ni bilo tako jasno, kaj na terenu pomeni stanje na 25.6.1991?
izo
# 28.09.2017 ob 13:56
Pristanimo na nove pogovore, katerih cilj pa ne sme biti manj kot je dostop do odprtega morja za kar z brati Hrvati dogovorimo za obširno slovensko hrvaško eko-ekonomsko cono severni Jadran, kjer bodo naši ribiči lahko resnično razvijali svojo dejavnost, mi pa raziskovali vse do velikih globin,..

a po vseh teh fiaskih s sosedi bi se ti zopet pogovarjal, po možnosti mimo evrope ipd? to je zdej edina in zadnja možnost, da zadevo speljamo enkrat do konna, da bo potem mir s tem, lahko se pa nadaljnih 50 ler kregamo spet za tistih 5 školjk in cipljev..
izo
# 28.09.2017 ob 13:29
oprosti vranek, ampak rjavc je vsaj že 5x konkretno dokazal, de je nesposobno tele in nič drugega. porivajo ga v bsako možni ministrstvo, ker seveda ti izsili s svojimi sivimi panterji in to celo javno priznava, da bo patetika na vrhuncu.
tako da rajš ne s takšnimi, lepo prosim..
K_ris
# 28.09.2017 ob 13:21
"Če Hrvaška ne pozna svojih mej, ne more v schengen"

Kako smo pa mi prišli notri, če jih ravno tako nismo poznali?
Haloo
# 28.09.2017 ob 12:41
Še vedno je težnja po Veliki Hrvaški.
Želijo si vsaj tolažilne m2 za razširitev.
Kazalo