Cerar od Junckerja pričakuje konkretno ukrepanje glede zastojev na slovenski južni meji. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Cerar od Junckerja pričakuje konkretno ukrepanje glede zastojev na slovenski južni meji. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Cerar je v pismu Junckerja najprej opozoril na dolge čakalne vrste na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško. Opozoril ga je, da so slovenski organi ob pojavu daljših čakalnih dob "delovali z maksimalno razpoložljivimi zmožnostmi". Zatrdil je, da je Slovenija vseskozi spoštovala uredbo in "delovala v skladu z evropsko zakonodajo in odgovorno skrbela za potrebno varnost schengenskega prostora".

Kljub temu so kolone na mejnih prehodih še vedno predolge in se bodo tovrstne težave v poletni turistični sezoni verjetno še okrepile. "Slovenija si želi poiskati dodatne rešitve v okviru obstoječe zakonodaje, ki bi omogočile nadaljnjo omilitev nastalih razmer," je v pismu Junckerju še zapisal Cerar in izrazil pričakovanje, da bo Evropska komisija pripravila konkretne smernice za povečanje pretočnosti prometa na mejnih prehodih.

Poleg tega je Junckerju predlagal, da ob robu sobotnega vrha EU-ja v Bruslju skliče srečanje, "na katerem bi na najvišji ravni lahko predstavili omenjene konkretne rešitve oz. smernice". V torek je Cerar sicer izrazil pričakovanje, da bi pri tem šlo predvsem za srečanje med njim, Junckerjem in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.