Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 77 glasov Ocenite to novico!
Miro Cerar
Meja mora biti čim bolj pretočna, schengensko območje pa čim bolj varno. Foto: EPA
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je napovedala, da bo Slovenija dosledno upoštevala pravila schengenskega reda. Foto: BoBo
VIDEO
Nadzor na meji razburja t...

Dodaj v

Cerar: Ali bomo mejo varovali ali pa nas v schengenu ne bo več

Evropska uredba in zastoji na meji
13. april 2017 ob 16:35,
zadnji poseg: 13. april 2017 ob 23:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Varovanje schengenske meje je nujno, saj varnostne razmere v okolici EU-ja niso dobre, je sporočil predsednik vlade Miro Cerar. Bo pa Slovenija mejne ukrepe, ko bo to mogoče, vseeno omilila.

Sveža evropska uredba je v preteklih dneh povzročila velike preglavice na meji med Slovenijo in Hrvaško. Zdaj je te težave omenil še premier Miro Cerar. Na tiskovni konferenci po seji vlade je poudaril, da težave potnikov – še posebej v prazničnih dneh na daljših poteh – razume.

A obenem je Slovenija del mednarodnega okolja in mora izpolnjevati iz tega izhajajoče zaveze. Spoštovanje evropske uredbe je nujno. "Ali bo Slovenija varuh schengenske meje ali pa nas v schengenu ne bo več," je izjavil. Slovenija je pri nadzoru pretoka na meji dolžna zagotavljati varnost tako svojim državljanom kot celotnemu schengenskemu prostoru.


Obenem si Slovenija prizadeva za čim večji pretok meje, zato lahko v določenih primerih uporabi tudi milejše ukrepe. Že v sredo je država Evropski komisiji poslala notifikacijo, po kateri bo lahko uveljavljana možnost ciljno usmerjenega preverjanja takoj, ko bodo kolone na meji prekomerne. To je potrebno in v interesu tako države kot gospodarstva, je dejal.

Tako se je slovenska policija zjutraj "hitro odzvala" na razvoj dogodkov oz. nastajajoče daljše kolone na nekaterih mejnih prehodih in jih s predvidenimi postopki tudi občutno zmanjšala. Na Obrežju se je po poročanju TV Slovenija za izstop iz države čakalo več kot tri ure, popoldne gneče ni bilo več, nato pa je zvečer začela spet naraščati.

Okvirne čakalne dobe po podatkih policije ob 23.45:

Mejni prehod

Izstop iz države

Vstop v državo

Obrežje

3 ure

1 ura za avtobuse

Slovenska vas

1 ura

/

Rigonce

30 minut

Gruškovje

3 ure

/

Dobovec

/

Petišovci

/

(vir: Prometno-informacijski center za državne ceste)

Odnos s Hrvaško
Cerar je od sobote v stalnem stiku z Evropsko komisijo in s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, s slednjim je imel pogovor tudi dopoldne. Poudaril je, da je Slovenija dolžna varovati mejo. "To bomo pričakovali tudi od Hrvaške, ko bo postala članica schengenskega prostora," je povedal.

"To pričakujemo tudi od drugih držav. Kakršno koli prelaganje krivde na eno ali drugo državo gotovo ne bi pripomoglo k produktivnemu in učinkovitemu reševanju težav na meji," je ocenil predsednik slovenske vlade.

Če pa Hrvaška želi bistvene spremembe, se bo morala obrniti na druge članice Evropske unije in spremeniti uredbo, je dodal.

Ministrica odgovarja hrvaškemu kolegu
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar se je v odgovoru na pismo hrvaškega kolega Vlaha Orepića glede sistematičnega nadzora na meji strinjala s hrvaškim ministrom, da je sodelovanje izjemnega pomena za uspešno reševanje skupnih izzivov.

Ni pa strinjala z Orepićevo oceno, da usmerjeno preverjanje popolnoma ustreza varnostnim zahtevam. Po njenih besedah varnostne razmere v regijah okoli EU-ja, vključno z Zahodnim Balkanom, niso dobre, zato so ukrepi, kot je poostren nadzor na mejah, potrebni. "Slovenija se kot članica schengenskega območja zaveda odgovornosti, zato bo dosledno izvajala pravila, kot je to počela že do zdaj. Tako bodo tudi odstopanja zgolj v obsegu, ki ga omogoča in dovoljuje schengenski pravni red," je še poudarila ministrica.Dodala je, da je tudi Slovenija tako kot Hrvaška poslala Evropski komisiji notifikacijo o odstopanju. "To možnost bomo uporabili, vendar pa bodo odstopanja časovno omejena, sorazmerna in skladna z oceno tveganja."


Ustvarili smo tudi interaktivni zemljevid, ki ga lahko povečate in s klikom na posamezno ikono preverite, kolikšne so trenutne čakalne dobe na posameznih mejnih prehodih.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
mihas
# 13.04.2017 ob 16:57
Hrvaški minister za turizem Slovenijo optožuje namerne sabotaže njihovega turizma, in da je primarna težava Piranski zaliv. Menda nam je direktiva prav prišla pri izsiljevanju...
So že pozabili, da so nam kljub obljubam preko zelene meje spuščali "izbeglice".
Nekdo88
# 13.04.2017 ob 16:53
No, pa se je naša vlada le malo premaknila. Končno so povedali to, kar bi morali že pred dnevi.
janroz
# 13.04.2017 ob 17:08
Spomnite se dogovora s Hrvaško ob begunski krizi, da bo na mejne prehode spuščala begunce po kvotah, da bo lahko Slovenija izvajala postopke kot je bilo dogovorjeno. Čez noč je hrvaška stran pozabila na dogovor in nam na meje vozila tisoče beguncev. In kaj se je zgodilo bo zaostreni kontroli na meji. Čez noč so odstopili od preverjanje potnikov! Naj temu sledi tudi Slovenija. NE. Popolnoma podpiram vlado v tem delu in pričakujem, da bodo zagotavljali varnost Šengenske meje kot se pričakuje, sicer dragi Slovenci bo Avstrija z velikim veseljem na meje napotila policijo in prevzela nadzor in Slovenijo potisnila v čase pred Šengnom! Si tega želimo. Kaj to pomeni za naše gospodarstvo, ki j v pretežni meri odvisno od izvoza na zahod! Ko bodo iz Hrvaške prestolnice sporočili, da bodo spoštovali odločitev glede NLB, arbitražo ... potem se lahko začnemo z njimi resno pogovarjati, do takrat pa smo lahko samo diplomatsko vljudni in nič več. Če bo njihov turizem trpel bo to posledica izključno hrvaške politike, ki je ne kredibilna na celo črti.
sth.
# 13.04.2017 ob 17:03
Meni je tole v redu. Če želim dobro turistično storitev za primerno ceno pač že dolgo ne grem več na Hrvaško. Že Kanarski otoki so za isto časovno obdobje cenejša in to z letalom.
Kamp na Hrvaškem za (minimalno) 50 evrov dnevno in dunajc za 15 evrov mi pač ne dišita. Če nekomu to paše, naj pač še malo čaka v koloni.

Mislim pa da se je tudi že večkrat pokazalo, da Hrvaške ne smemo spustiti v Schengen. Še dolgo ne!
wowoo
# 13.04.2017 ob 16:57
Miro, pa kje si bil takrat, ko je mejo (z lahkoto) brez dokumentov prestopalo na sto tisoče migrantov ??? Večina potencialnih teroristov je že "na svojem kauču", sedaj samo še čakajo...
Nekdo88
# 13.04.2017 ob 17:17
No, ravnokar povedano v poročilih ob 17.00 uri. Hrvati spet zganjajo cirkus sredi Piranskega zaliva. Če ne bo naša vlada uporabila "kart", ki nam jih je zdaj Evropa prav položila v roke (striktno uveljavljanje schengenskega sporazuma na južni meji), potem je bolje, da ta trenutek odstopi. Slovenski interesi morajo biti vedno pred vsemi ostalimi.
sirus
# 13.04.2017 ob 17:15
Bolš met schengen na 670 km meje s Hrvaško, kot na 712 km meje s preostalimi državami
beno1
# 13.04.2017 ob 17:25
Logično in samoumevno, ne glede na pritiske sosedov. Vsak se mora brigat zase, ko ostaneš brez vsega, ti nihče ne bo pomagal, najmanj pa oni. Mi brez Šengena gospodarsko in na splošno propademo
dule5
# 13.04.2017 ob 17:20
Bravo vlada za pokončno držo.
vnk
# 13.04.2017 ob 17:01
Joj, nedolgo nazaj pa v pol leta spustil čez Slovenijo slabe pol milijona ljudi. Žal jaz Cerarju več nič ne verjamem, ker se gre populista. Kaj naša vlada meni o redni migracijah, pa si lahko preberete tule. Ko to preberete, se vprašajte, kdaj ste slišali Cerarja kaj takšnega govoriti v javnosti. ;)

Spomnim pa se tudi njihove izjave pripravljenosti na migrantski val.
misterij1234
# 13.04.2017 ob 17:51
Veseli me ,da je Cerarjev Mirko vstal od mrtvih.Nov ljubezenski napoj nas je rešil najhujšega.Ne daj se Mirko Hrvatu.Dovolj je bilo tožb LB,meje na suhem in morju,teran,neplačevanje izgradnje in skladiščenja jedrskih odpadkov,nevrnjeni dolgovi hrvaških podjetij v LB Zagreb,kraje lesa iz snežniških gozdov,prisvajajo si vrh Gorjancev (pod hrvaškim imenom sv.Gera),sedaj dali na znamko hrvaško znamko še lipicanca itd
Nekdo88
# 13.04.2017 ob 17:21
samogledam

Kdo je pozabil na preglede na vstopu v Slovenijo? Kontrola se izvaja v obe smeri, ampak je pač trenutno mnogo večji pritisk prometa in tranzita iz smeri proti jugu, zato so zastoji pač na izstopu.
vnk
# 13.04.2017 ob 17:02
Hrvaški minister za turizem Slovenijo optožuje namerne sabotaže njihovega turizma, in da je primarna težava Piranski zaliv. Menda nam je direktiva prav prišla pri izsiljevanju...
So že pozabili, da so nam kljub obljubam preko zelene meje spuščali "izbeglice".


Saj ne da je direktiva direktno od EU prišla, kaj so kekci.
JANEZ BLOND
# 13.04.2017 ob 17:56
Mejo treba varovat 24 ur na dan 356 dni v letu.
si-koda
# 13.04.2017 ob 18:42
Cerar me je presenetil pohvalno...
JJstyle
# 13.04.2017 ob 18:30
Dejstvo je, da so Sloveniji v Bruslju pokazali vrata, če ne bo izvajala Šengna, samo da nam Cerar to zavije v diplomatsko leporečenje. Ali varujete šengensko mejo ali boste imeli ob naslednjem valu beguncev hot spot s +50.000 begunci na slovensko-avstrijski meji. Avstrijci so danes pripravljeni in lahko s 23.000 policisti, 36.000 vojaki in 30.000 rezervisti brez težav neprodušno zaprejo mejo s Slovenijo. Kaj imamo mi? 7.600 vojakov, od tega manj kot 5.000 operativcev, 1.700 pogodbene rezerve, a zgolj na papirju in 5.500 uniformiranih policistov. Ni šans, da ustavimo naval 100.000 beguncev na naši južni meji (Erdogan jim ima v rokavu 3 milijone). Če se Erdoganu sprdne, da nam jih pošlje v EU, bosta Šengen de facto Avstrija in Madžarska, cel Balkan z nami v red pa eno ogromno begunsko taborišče.
Zoro27
# 13.04.2017 ob 18:55
Hrvaška in schengen? Kako? Da sredi noči napotiš nekaj sto ljudi brez dokumentov mimo mejnega prehoda v sosednjo državo?
ti-ne
# 13.04.2017 ob 18:12
Tetameta

# 13.04.2017 ob 17:37
Čez mejo ste v parih mesecih spustili pol milijona migrantov brez dokumentov...

::::::::::::::::::::
Pozabil si povedati, v dogovoru z ostalimi državami EU.
Predvsem z Nemčijo in Avstrijo. Ko so oni zaprli pot, je Cerar tako postavil žico.
BTW
Koliko beguncev je ostalo pri nas?
JJstyle
# 13.04.2017 ob 18:59
Bomo šli na morje pač začetek tedna in ne za vikend. Sploh pa ne vem zakaj takšna panika. Saj ne obstaja samo hrvaško morje. Alternativa so letališča v Trstu, Benetkah, Boloniji, Brniku, kjer lahko brez težav poceni poletiš na dopust v Grčijo, Španijo, Italijo in Portugalsko.
yanker
# 13.04.2017 ob 20:13
@Anketa
Ti bi odprl meje in "podprl" hrvaški turizem , čez en teden pa bi meje zaprli Avstrijci, a bi potem njih obtoževal namernega sabotiranja slovenskega in hrvaškega turizma?
smeško 562
# 13.04.2017 ob 19:33
Levičarji hoče hot spot za begunce, zato pa pljuvajo to. Da jih bodo domov peljali
Sloop
# 13.04.2017 ob 18:09
Sengen varujemo....migrante pa uvazamo brez vsega iz Italije
mostnica
# 13.04.2017 ob 21:09
Hrvati delajo sredi piranskega zaliva školjčišče. Oni imajo svoje poglede na mejo in šengen tudi. Evo, tudi Esjavec že pripravlja protestno noto. Ostro kot britev.
RAZOČARAN
# 13.04.2017 ob 20:12
Hrvaška na šengenski meji NIMA besed, ima lahko, le pobožne želje. Raje čakam na prehod meje v Hrvaško kot druge šengenske države.
Franc Pijanc
# 13.04.2017 ob 20:04
@anketa, ne vem od kje ti ideja da hoče Slovenija uničit hrvaški turizem.

Sam vedno navijam da gre okoliškim državam čim bolje, pa ne samo zaradi neke ljubezni do drugih ampak preprosto TUDI za to, ker je na ta način boljše vsem.
Ne vem, a je slučajno Slovenija na slabšem ker imamo za severno sosedo eno najbolj razvitih držav - Avstrijo? Če kaj, imamo od njih koristi.

Tako da, Hrvatje, naj se vam odpre, na vseh področjih, naj se vam bdp dvigne za 200%, jaz bom samo vesel. Ampak meje bomo pa vseeno varovali, ne ker vam hočmo škodovat, ampak ker jih moramo.

Peace
smeško 562
# 13.04.2017 ob 20:02
Slovenija uničuje Hrvaski turizem a večina se vedno Slovencev dol
seven7
# 13.04.2017 ob 18:43
Zamenjam dva tečna slovenca za enga begunca.
ti-ne
# 13.04.2017 ob 18:14
KovacevaKobila

# 13.04.2017 ob 18:11
Mejo treba varovat 24 ur na dan 356 dni v letu.

Razen, seveda, ko grem jaz čez mejo. Takrat želim švistniti čez mejo lahkotno kot metuljček - ne želim videti nobenih smrdljivih kolon in nadležnega buzeriranja z dokumenti.

::::::::::::::::::::::::
Taki modeli nikoli ne hodijo nikamor.
Zato ne želijo, da tudi drugi potujejo.
los-t
# 13.04.2017 ob 22:17
Cerar: Ali bomo mejo varovali ali pa nas v schengenu ne bo več.

To je edini pravi odgovor na školjke. Brez milosti tudi čez praznike in celo poletno sezono do novembra!
yoda
# 13.04.2017 ob 20:54
@Anketa
Hrvati sami sebi rušijo turizem. Če bi bili v Schengnu in imeli Euro, bi se jim turizem dvignil za 200%. Kdo jim je kriv, da vsega tega nimajo? Ne mi rečt, da spet Slovenci. Najbolj smešni so mi ljudje, ki jim je vedno nekdo drug kriv za njihovo stanje... To kaže samo na njihovo nesposobnost in prepuščenost usodi.
Slovenija je dolžna spoštovati Schengenski red, četudi je edina proti takšni ureditvi. Lahko ga sicer zapustimo, vendar sem mnenja da je Schengen ena redkih dobrih stvari v EU. Hrvati pa naj se podvizajo in naredijo vse, da čim hitreje stopijo v Schengen. Jaz jih pri tem podpiram 100%. Trenutna situacija je lahko celo dobra za njih in jih sodbudi, da jim zadeva čim prej pride iz riti v glavo.
dopisnik
# 13.04.2017 ob 19:04
Če se Erdoganu sprdne, da nam jih pošlje v EU, bosta Šengen de facto Avstrija in Madžarska, cel Balkan z nami v red pa eno ogromno begunsko taborišče.

Ne pozabit, da država lahko kadarkoli uvede izredno stanje. To podrazumeva tudi uporabo sile.
dopisnik
# 13.04.2017 ob 18:56
Ali bo Slovenija varuh schengenske meje ali pa nas v schengnu ne bo več
PV Miro Cerar

Bravo Gospod Cerar. Gospod z veliko Začetnico! Samo zdržat pa za vsako ceno!!! Še to. Hrvate ven iz naših hišk, pa naše carinike nazaj, da pri sumljivih iščejo orožje, drogo, gotovino itd.

Če že travarice ne smejo pobrat. :)
abcabc
# 13.04.2017 ob 18:37
Zadeva je zelo preprosta. Če bo Avstrija (pa tudi Nemčija) ugotovila, da ima preveč prosilcev za azil, ki so nezakonito prii v Avstrijo (ali Nemčijo) čez Balkan, bo sama začela nadzirati svojo mejo v skladu s to uredbo, Slovenija pa bo lahko mejo s Hrvaško čisto opustila in to ne bo nikor v Evropi več zanimalo. To potem tudi ne bo več Hrvaški problem, ampak slovenski. Nezakoniti prebežniki bodo lahko potem ostali v Sloveniji.
Rugess Nome
# 13.04.2017 ob 18:35
kaj pa rinete na hrvaško..
ZvonkoS1
# 13.04.2017 ob 17:35
Kaj se razburjate...prav je tako...vsak passport naj preverijo...mene gužva na meji nič ne "boli"...kaj pa vsi rinete na Hrvaško...saj obstaja, še kakšen drugi kraj na tem svetu.... lol
ajvard
# 13.04.2017 ob 23:52
če bi bila situacija obratna, bi Hrvaška izvajala 110% natančno kontrolo, brez omilitev.
vse ostalo bi bilateralno pogojevali, ne Piranski zaliv, do Postojne bi si izgovorili ozemlje.

mi imamo pa Mirota in Karla.

mi, kot da nas je sram odigrati svoje karte.
SamoSamov
# 13.04.2017 ob 23:02
In kaj ste delali do sedaj ?
Varujete schengenske meje, kakor se vam zazdi ?
ddrm
# 13.04.2017 ob 21:51
Ne vem če je vredno kaj veliko komentirat te pritiske hrvatov. Pa kaj jim ni jasno, da Slovenija in Hrvaška že dolgo nista več prijateljski državi. Niso nam vrnili denarja slovenskih podjetij na hrvaškem iz časa juge, niso sprejeli svojega dela odpadkov iz NEK, spuščali so namerno migrante na naše meje, da smo jih ja morali sprejeti toliko kot smo jih, prisluškovali so nas, kot prijateljsko državo pri arbitražnem sporazumu, zajebavajo nas s teranom, zajebavajo sedaj še s poreklom Lipicancev.

Pa kaj ni jasno tem hrčkom. Mi nismo vaši prijatelji, nočemo se iti dobrososedskih odnosov in boli me tista stvar, če imate na mejah gužvo. F.O. Hrvati in hebite se.
smeško 562
# 13.04.2017 ob 21:44
Lol Anketa, Hrvati imajo stalno probleme z nami ko goljufajo se ne držijo zavez. Ti pa pravis da imamo mi težave z njimi. Lool, z Madžari pa ni problemov
gregaaa3
# 13.04.2017 ob 19:25
Mejo je treba varovati in preverati osebe. Pred mesecem dni sem prečkal Hrvaško mejo in je eden od policistov gledal spletno stran z rabljenimi avtomobili eden pa peščene plaže.

Niti pogleda ni obrnil proti meni nihče. To je vendar meja....
KovacevaKobila
# 13.04.2017 ob 18:04
Ne, to ni dovolj, to si mi kar nekaj na splošno odgovoril/a. Zanima me kak konkreten primer, kjer so bile kršene pravice prosilcem za azil.

No, če je opomin Evropske komisije zaradi nespoštovanja azilne zakonodaje po vaše bedarija ... je potem bedarija tudi zahteva, da Slovenija varuje schengensko mejo v skladu z evropsko uredbo?

In če ne, zakaj ne?
politik kritik
# 13.04.2017 ob 17:11
Hrvati bi prodali svojo mamo za turiste iz zahoda, to je jasno.

Cerar, profesor prava na pravni fakulteti v Lj., na tebi pa je ali boš Slovenijo preimenoval v Šverckomerc d.o.o..

Jaz bi na tvojem mestu mejo zaprl, ter tako poskrbel tudi za nadaljnjo kariero na Pravni fakulteti, tudi po tem ko ne boš več glavni v državi. Švercat in direktno kršit zakon, kot si počel dosedaj pa potem bit še Profesor Prava? Jah ne vem kako te bodo gledali študenti, pa še kdo drug te ne bo več gledal na univerzi.... Mogoče boš dober za predavat v Zagrebu. Tam so zakoni o švercanju belega blaga s sredstvi javnega potniškega prometa drugačni.
Park
# 14.04.2017 ob 04:05
/.../da je tudi Slovenija tako kot Hrvaška poslala Evropski komisiji notifikacijo o odstopanju/.../

E balkancem se že ne da delat!
Slovenija je v zgodovini bila del elite Evrope (avstro-ogrska). Balkan jo je v 70ih letih tako pohabil, da nismo 1/4 tega, kar smo kot narod bili!
bigjoco-hribar
# 13.04.2017 ob 22:29
dougcajtna tema...ko da smo odvisni od izvoza na Hrvaško...
genniuuss
# 13.04.2017 ob 21:14
največ težav in najbolj glasni so tisti ki vsakih štirinajst dni
hodijo čez mejo, povprečen slovenc z povprečno plačo
gre čez mejo severno ali južno dvakrat letno.
smeško 562
# 13.04.2017 ob 21:07
Predpisi o varovanju zunanjih meja EUja so jasni. Zaostruje se preprosto zato k je EU ugotovila da smo jih sami spustili brez nadzors na ozemlje. Nemški upokojenci pa za razliko od balkancev razumejo zelo dobro zakaj je to potrebno. Zato pa so pred populisticnimi kamerami samo domacini pa balkanci
antitrust
# 13.04.2017 ob 19:39
Lolek in Bolek, epizoda 366
KovacevaKobila
# 13.04.2017 ob 18:11
Mejo treba varovat 24 ur na dan 356 dni v letu.

Razen, seveda, ko grem jaz čez mejo. Takrat želim švistniti čez mejo lahkotno kot metuljček - ne želim videti nobenih smrdljivih kolon in nadležnega buzeriranja z dokumenti.
zziga+
# 13.04.2017 ob 17:54
jang sagte: In kaj je razlika al si al nisi v tem Schengnu če moraš isto čakat tri ure? Vseeno al te kontrolira naš al pa avstrijc

Misliš, kaj je boljš: balkanska al euro tampon cona
Ja, če si balkanski tampon, ne moreš v Italijo, A in H. Če si pa eurotampon boš pa na Kolpi čakal.
Nekdo88
# 13.04.2017 ob 17:26
KovacevaKobila

Daj nam pokaži dokaze, kdaj in kje je vlada ignorirala pravice prosilcev za azil? Konkretno, ne kar nekaj na splošno.
Kazalo