DZ bo o obeh ministrskih kandidatih odločal prihodnji teden. Foto: BoBo
DZ bo o obeh ministrskih kandidatih odločal prihodnji teden. Foto: BoBo
Miro Cerar
Premier Cerar je prepričan, da bosta kandidata poslance prepričala s svojo strokovnostjo in verodostojnostjo.
Cerar predlaga nova ministra

Ministrska kandidata bosta najverjetneje pred pristojnim parlamentarnim odborom zaslišana ali v petek ali v ponedeljek, je pojasnil predsednik DZ-ja Milan Brglez in dodal, da bodo poslanci o njuni potrditvi odločali na seji prihodnji teden. Brglez pričakuje, da bo parlament o imenovanju Smerkoljeve in Koprivca odločal kot o posebni točki. A bo to odvisno tudi od tega, kaj želi premier Cerar, je še pojasnil Brglez in dodal, da je tudi odločitev, kdaj točno bo DZ obravnaval predlog za nova ministra, odvisna od tega, kdaj ima Cerar čas za njuno predstavitev.

Po vložitvi predloga v DZ se vsak kandidat najprej v treh, najpozneje pa v sedmih dneh predstavi pristojnemu delovnemu telesu DZ-ja in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Predsednik delovnega telesa mora takoj, najpozneje pa v 48 urah po zaslišanju kandidata predsedniku DZ-ja in predsedniku vlade poslati mnenje odbora o ustreznosti predstavitve. Po opravljenih predstavitvah sledi glasovanje v DZ-ju. Zapletov ni pričakovati, Cerar je že dejal, da računa na podporo koalicijskih partneric DeSUS-a in SD-ja.

Vzel si je malo več časa
Cerar je sicer odločitev o Smerkoljevi javnosti razkril že konec oktobra, o imenu kandidata za gospodarskega ministra pa je molčal vse do ponedeljka. V izjavi za medije je nato pojasnil, da je imel na voljo kar nekaj mogočih kandidatov, izbiral pa je po najboljši možni presoji in za to potreboval nekoliko več časa.

Gojko Koprivec je danes upokojen. V 40 letih delovanja je opravljal številne vodstvene funkcije v bančništvu in zavarovalništvu, a ga v poslovnem svetu ne poznajo prav dobro. Obrtno-podjetniška in Gospodarska zbornica, denimo, za Koprivca še nista slišali, zato želita pred komentiranjem najprej videti njegov program.

Tudi koalicijska partnerja Karl Erjavec (DeSUS) in Dejan Židan (SD) ministrskega kandidata ne poznata. Upata pa, da je Koprivec preverjen kandidat, obenem pa pričakujeta, da se bo Koprivec poslancem strank DeSUS-a in SD-ja predstavil še pred zaslišanjem na pristojnem odboru. Gojko Koprivec je neznanka tudi za večino opozicijskih strank, zato ga bodo ocenili po parlamentarnem zaslišanju.

Cerar predlaga nova ministra