Po mnenju Zvonka Černača bi se morala javno opravičiti tudi notranja ministrica Katarina Kresal. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju Zvonka Černača bi se morala javno opravičiti tudi notranja ministrica Katarina Kresal. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter poslanec SDS-a Zvonko Černač se je ustno in pisno opravičil pomočniku direktorja Uprave kriminalistične policije Robertu Črepinku. Ugotovil je, da je na petkovi seji komisije, ko so razpravljali o prisluškovalnih napravah na Slovenskih železnicah, neprimerno pritiskal na kriminalista.

"Ne glede na okoliščine, v katerih se je ta komisija odvijala, ugotavljam, da je bil v enem delu te seje način moje komunikacije neprimeren," je priznal poslanec SDS-a po ogledu posnetkov seje in poudaril, da se je za to pisno in ustno opravičil.

"Opravičita naj se tudi Kresalova in Klemenčič"
Kljub temu pa odziv notranje ministrice Katarine Kresal in državnega sekretarja Gorana Klemenčiča po njegovem mnenju predstavlja neposreden napad na izvrševanje parlamentarnega nadzora in daje "dodaten vtis o vpletenosti vodstva ministrstva v konkretne postopke". Zato od obeh zahteva javno opravičilo, če tega ne bo, pa Černač, ki je v zvezi s tem pisal tudi premieru Borutu Pahorju, čuti "dolžnost, da o tem nedopustnem posegu v izvrševanje parlamentarnega nadzora o vse večji politizaciji policije obvestim pristojne institucije izven naše države".

Kot je znano, je Černač na seji komisije v petek pomočnika direktorja uprave kriminalistične policije spraševal o konkretnih izsledkih do zdaj opravljene preiskave o skritih kamerah na SŽ-ju. Notranja ministrica pa je Černaču zato očitala zlorabo pooblastil.