Vlada bo imela tri podpredsednike, poleg prvakov SD-ja Tanje Fajon in Levice Luke Mesca bo to še Danijel Bešič Loredan, kandidat za ministra za zdravje. Foto: BoBo
Vlada bo imela tri podpredsednike, poleg prvakov SD-ja Tanje Fajon in Levice Luke Mesca bo to še Danijel Bešič Loredan, kandidat za ministra za zdravje. Foto: BoBo

Vsebina predloga zakona o vladi na spletnih straneh državnega zbora še ni objavljena, a je glede na napovedi najverjetnejših koalicijskih partneric pričakovati več resorjev z novimi imeni. Nova vlada bo tako imela 19 ministrstev in 20 ministrov, saj bo Matej Arčon iz Gibanja Svoboda kot minister brez listnice vodil vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

"Namen širitve vlade ni v tem, da večamo javno upravo, ampak da imamo bolj jasen fokus na tistih področjih, na katerih želimo uvesti hitre spremembe, ki jih do zdaj ni bilo," je dejal Golob. Dodal je, da bodo tri nova ministrstva zapolnili z obstoječim kadrom v javni upravi, ki je po njegovi oceni dovolj velika in bodo v njej lahko našli strokovne kadre tudi za ta področja. Vlada bo imela tri podpredsednike, poleg prvakov SD-ja Tanje Fajon in Levice Luke Mesca bo to še Danijel Bešič Loredan, kandidat za ministra za zdravje.

Kandidati za vodenje ministrstev
Kvota Gibanja Svoboda
- Ministrstvo za podnebje in energijo: Bojan Kumer
- Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije: Igor Papič
- Ministrstvo za notranje zadeve: Tatjana Bobnar
- Ministrstvo za obrambo: Marjan Šarec
- Ministrstvo za finance: Klemen Boštjančič
- Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek
- Ministrstvo za varstvo narave in okolja: Uroš Brežan
- Ministrstvo za vzgojo in šolstvo: Amalija Žakelj
- Ministrstvo za javno upravo, samoupravo: Sanja Ajanović Hovnik
- Ministrstvo za zdravje: Danijel Bešič Loredan
- Ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu: Matej Arčon
- Ministrstvo za digitalno preobrazbo Emilija Duh Stojmenova

Kvota SD-ja
- Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve: Tanja Fajon
- Ministrstvo za gospodarstvo, šport in turizem: Matjaž Han
- Ministrstvo za pravosodje: Dominika Švarc Pipan
-
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj: Aleksander Jevšek

Kvota Levice
- Ministrstvo za solidarno prihodnost: Luka Mesec

Za tri ministrstva kandidate še usklajujejo.

Aleksander Jevšek. Foto: BoBo/Borut Živulović
Aleksander Jevšek. Foto: BoBo/Borut Živulović

Znan še četrti ministrski kandidat iz vrst SD-ja

Potem ko so Socialni demokrati že v sredo potrdili prve tri ministrske kandidate iz svojih vrst, predsednico stranke Tanjo Fajon za ministrico za zunanje in evropske zadeve, Dominiko Švarc Pipan za ministrico za pravosodje in Matjaža Hana za ministra za gospodarstvo, turizem in šport, je zdaj znano še četrto ime za vodenje ministrstev, ki bodo pripadla drugi največji koalicijski partnerici. Kandidat za ministra za kohezijo in regionalni razvoj je soboški župan Aleksander Jevšek. Postopki v stranki sicer še potekajo in zadnjo besedo o kandidatih bo imelo v soboto predsedstvo SD-ja.

Bodoča opozicija o ministrskih kandidatih

V SDS-u so povečanje števila ministrstev, ki ga načrtuje prihodnja vladna koalicija, označili za "negativno presenečenje". Tudi po mnenju NSi-ja to ni pravi odgovor na izzive tega časa. Začasni vodja poslanske skupine Danijel Krivec je ob robu ustanovne seje DZ-ja dejal, da je pričakoval, da bo kvečjemu kakšno ministrstvo manj, ne pa več.

Glede ministrskih kandidatov v SDS-u menijo, da pri njihovi izbiri strokovnost ni bila na prvem mestu, v NSi-ju pa so presenečeni nad izbiro Marjana Šarca in Alenke Bratušek.

Je pa Jevšek povedal, da bi bil kot velik zagovornik decentralizacije Slovenije naklonjen ideji, da bi bil sedež ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj v Mariboru. Podprl bi tudi predloge, po katerih bi še kakšno drugo ministrstvo preselili iz prestolnice, a je to po njegovih besedah odločitev nastajajoče vlade in njenega prihodnjega predsednika Roberta Goloba.

Jevšek je bil sicer v svoji karieri dolga leta na vodilnih položajih v policiji, med drugim je bil direktor policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana, leta 2007 pa je postal direktor kriminalistične policije. Na lokalnih volitvah 2014 je bil kot član SD-ja prvič izvoljen za župana Murske Sobote, kar je tudi danes.

Če bo Jevšek v DZ-ju potrjen za ministra, mu bo potekel županski mandat, vodenje soboške občine pa bo prevzel podžupan Zoran Hoblaj. Nadomestne volitve namreč niso potrebne, ker bo med njegovim imenovanjem v vlado in rednimi lokalnimi volitvami preteklo manj kot pol leta.