Cukjati:
Cukjati: "Ugotavljamo, da smo naredili marsikatero napako, vendar ne tako, da bi padli na tretjino našega rezultata s prejšnjih volitev." Foto: MMC RTV SLO
Tudi SDS se odloča

France Cukjati je novinarjem povedal, da na svetu stranke SDS obravnavajo prvo oceno volilnih izidov in volilno kampanjo, predvsem pa, kaj čaka državo v začetku mandata nove vlade.

"Stranka je med kampanjo delala napake"
Pojasnil je, da so oblikovali sklepe, ki jih bo svet stranke kasneje sprejel dopolnjene in popravljene. Sklepi se po njegovih besedah nanašajo na prvo oceno volitev. "Ocenjujemo, da je volilni izid sorazmerno dober, vendar je slabši kot v prejšnjem mandatu, saj smo izgubili dva mandata," je pojasnil. Dodal je, da izid ni slab, sploh glede na okoliščine, da se je volilna udeležba v okoljih, kjer volivci niso naklonjeni desnosredinskim opcijam, povečala.

Poudaril je, da je za tak razplet stranka sama kriva, ker med kampanjo ni dovolj motivirala svojih volivcev. "Ugotavljamo, da smo naredili marsikatero napako, vendar ne tako, da bi padli na tretjino našega rezultata s prejšnjih volitev," je še dodal.

"Vlada s SDS-om ne bo imela težav"
Več pozornosti bodo na seji namenili tudi oblikovanju koalicije; oblikovanje le-te bo po njegovih besedah zahtevna naloga. V SDS-u se tudi bojijo, da zaradi programskih razhajanj prihajajoča koalicija ne bo trdna.

Cukjati je zatrdil, da so v stranki oblikovali sklep, v katerem so zapisali, da bodo v "teh težkih časih" delovali konstruktivno in da ne bodo glasovali proti vladi. Podpreti nameravajo vse protikrizne ukrepe, če bodo izpolnili osnovno nalogo socialno-ekonomskega sporazuma in bodo imeli široko podporo. "Z naše strani ne bo imela nova vlada težav, če bo le konstruktivno pristopila k reševanju zadev," je poudaril.

"Jankoviću je pri oblikovanju koalicije treba dati čas"
Cukjati je pojasnil, da o vstopu v koalicijo niso govorili, ker ocenjujejo, da je to nemogoče, saj je najverjetnejši mandatar Zoran Janković že med kampanjo trdil, da z SDS-om ne bo sklepal koalicije, in dodal, da je Janković sam večkrat poudaril, da tisto, kar reče, drži.

Glede sklepanja koalicije, kjer se pojavljajo določene težave oz. razhajanja med strankami, je Cukjati povedal, da se nobena koalicija ni oblikovala v kratkem času in da je treba Jankoviću dati čas.

O zapisu Tomaža Majerja, ki je v javnosti dvignil mnogo prahu, na seji niso govorili.

Tudi SDS se odloča