Minister Svetlik je v šali dejal, da bi bilo najbolje, da bi našli tako rešitev, kot jo prikazuje eden izmed motivov na panjskih končnicah:
Minister Svetlik je v šali dejal, da bi bilo najbolje, da bi našli tako rešitev, kot jo prikazuje eden izmed motivov na panjskih končnicah: "Stara noter, mlada ven." Ker pa to ni mogoče, bo treba iskati rešitve tudi v nadaljnjem dogovarjanju, je dejal. Foto: EPA

Pokojnina ni božji dar ali dar politikov, ampak zaslužena pravica na podlagi dela.

Anka Tominšek iz Zveze društev upokojencev Slovenije
Pokojninska reforma je nujna

Parlamentarni odbor za delo je organiziral javno predstavitev mnenj o predlaganem pokojninskem zakonu, govorniki pa so se osredotočili na upokojitvene pogoje pri posameznih skupinah.

Invalidi nasprotujeju umiku ocenjevanja okvare
Delovni invalidi kot najbolj perečo težavo tega predloga izpostavljajo umik ocenjevanja telesne okvare iz zakona. "Zakaj namesto takšnih ukrepov raje ne težimo k večjemu številu zaposlenih in večjim plačam?" se je ob tem vprašal predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije Drago Novak.

"Industrijskim delavcem najnižje pokojnine"
Izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lučka Böhm je izpostavila vprašanje "dohodkovne revščine na stara leta". Osnovna težava bo po njenem pokojninska osnova. "Večina industrijskih delavcev bo imela pokojnino, odmerjeno od najnižje pokojninske osnove. Zaprositi bodo morali za socialno pomoč, v zameno zanjo pa svojo nepremičnino prepisati na državo," je opozorila.

Gospodarstveniki proti odpisu plačila prispevkov
Medtem pa v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije nasprotujejo ukinitvi možnosti za odpis ali odlog plačila prispevkov. Po njihovem mnenju to v težkih gospodarskih časih ni ustrezna rešitev, pač pa opozarjajo, da bi bilo veliko bolj nujno zajeziti sivo ekonomijo. "Milijarda evrov gre mimo državnega proračuna," je opozoril generalni sekretar zbornice Dušan Krajnik.

Svetlik: Bruto plača je pravica delavca
Da je siva ekonomija velik problem, se strinja tudi minister za delo Ivan Svetlik, zato bodo v tem tednu predstavili izboljšano besedilo zakona za preprečevanje dela na črno.

Nasprotno od gospodarstvenikov pa meni, da je prepoved odpisa prispevkov primerna, saj je bruto plača pravica delavca iz delovnega razmerja. "V pogodbi za sklenitev delovnega razmerja ne piše, da prispevki ne bodo plačani," je pojasnil. Hkrati s prepovedjo odpisa oziroma odloga pa je v zakon uvedeno načelo, da se v pokojninsko dobo šteje le tisto obdobje, v kateri so bili plačani prispevki.

Predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bo sicer kmalu na mizah poslancev, ki bodo opravili prvo branje.

Pokojnina ni božji dar ali dar politikov, ampak zaslužena pravica na podlagi dela.

Anka Tominšek iz Zveze društev upokojencev Slovenije
Pokojninska reforma je nujna