Minister Vizjak je uspešno predstavil pokojninsko reformo svetu stranke DeSUS Foto: BoBo
Minister Vizjak je uspešno predstavil pokojninsko reformo svetu stranke DeSUS Foto: BoBo
Mateja Kožuh Novak
Predsednica združenja upokojencev Mateja Kožuh Novak meni, da bo osebni informativni izračun v pokojninski reformi dosegel ravno nasprotni učinek, kot ga načrtuje vlada. Foto: BoBo
Ljudmila Novak
V stranki NSi pokojninsko reformo načeloma podpirajo, imajo pa pripombe glede pogojev za upokojevanje, ki zadevajo družinske člane. Foto: MMC RTV SLO

Andrej Vizjak pojasnjuje, da so si v ključnih zadevah enotni.

Predlog pokojninske reforme je članom izvršnega odbora DeSUS-a predstavil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Predsednik stranke Karl Erjavec je pojasnil, da je stranki pri izhodiščih za pokojninsko reformo všeč to, da "se vse veže na zavarovalno dobo in na vplačane prispevke" in da je pokojnina definirana kot pravica, ki izhaja iz vplačanih prispevkov.

Erjavec je sicer izpostavil informativni osebni račun, glede katerega se nekateri sprašujejo, ali pomeni samo večjo transparentnost ali tudi pot v zmanjšanje medgeneracijske solidarnosti. "Če gre samo za večjo transparentnost, bi to podprli, če pa to pomeni rušenje medgeneracijskega sodelovanja, pa težje," je dejal Erjavec.

Erjavec: Prejšnja reforma padla, ker ni bila usklajena
Ena bistvenih razlik med tokratnim predlogom pokojninske reforme in reformo, ki je lani padla na referendumu, je po Erjavčevem mnenju ta, da je tokrat pokojnina vezana na delovno dobo, in ne na starost. Obenem poudarja, da prejšnja reforma, ki je niso podpirali, ni padla zaradi stranke DeSUS, ampak zato, ker ni bila usklajena s sindikati. "Če tudi ta reforma ne bo usklajena s socialnimi partnerji, ne verjamem, da zaradi možnosti referenduma lahko uspe," opozarja Erjavec.

Izvršni odbor DeSUS-a se je sicer odločal tudi o podpori predsedniškemu kandidatu na jesenskih volitvah. Tako kot že pred petimi leti, bodo podprli Danila Türka. Erjavec je že pred sejo dejal, da bi bilo "zelo nenavadno, zakaj ga tokrat ne bi - glede na to, da ocenjujemo, da dobro opravlja svoje delo".

"V ključnih rešitvah povsem enotni."
Vizjak je po predstavitvi medijem pojasnil, da so si v "načelnih, ključnih rešitvah povsem enotni". "Navsezadnje so tudi del koalicijske pogodbe. Nekatere podrobnosti pa bodo še predmet nadaljnjih usklajevanj, kar seveda ni noben problem," je pojasnil Vizjak in dodal: "Vesel sem, da smo pri nekaterih ključnih izhodiščih, ki danes predstavljeni predlog ločujejo od na referendumu zavrnjene pokojninske reforme, povsem na istem bregu - torej, da so pokojnine tesno povezane z vplačanimi prispevki in da niso socialni transfer in korektiv, temveč zasluženo plačilo, ki izhaja iz aktivne dobe."

Prav tako so si po njegovih besedah enotni "glede očiščenja pokojninske blagajne izdatkov, ki niso povezani z vplačanimi prispevki, ter glede tega, da je ključni element za upokojitev zavarovalna oziroma delovna doba - da je torej 40 let zavarovalne dobe brez dokupa oziroma 40 let delovne dobe praviloma osnova za polno pokojnino". Nekatere stvari seveda še ostajajo odprte za prihodnje, "zlasti glede usklajevanja pokojnin in glede ambicije, da pokojnine ne padajo več", je poudaril.

Erjavec se bo sešel tudi s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije, s katerimi bodo skušali, kot je pojasnil, poenotiti stališča glede pokojninske reforme in nekaterih drugih tem.

NSi z nekaj pripombami
O pokojninski reformi razpravlja tudi svet NSi-ja. Člani sveta reformo načeloma podpirajo, imajo pa nekaj pripomb glede pogojev za upokojevanje, ki zadevajo družinske člane, je povedala predsednica NSi-ja, Ljudmila Novak. Pripombe, ki jih dajejo člani sveta, bo nato obravnaval strokovni svet NSi-ja, ki bo predloge usklajeval s koalicijskimi partnerji.

Novakova je ob tem poudarila, da je obstoječa reforma boljša od tiste, ki je v času prejšnje vlade padla na referdumu, saj je očistila pokojninsko blagajno vseh izdatkov, ki niso povezani z vplačanimi prispevki. Po besedah Novakove je potrebna tudi reforma trga dela, o kateri pa člani sveta še niso končali razprave. Tudi tu bodo pripombe podali strokovnemu svetu.

Upokojence v reformi moti osebni račun
Po seji izvršnega odbora so se predstavniki DeSUS-a sestali tudi s predstavniki zveze upokojencev, kjer so se oboji zavzeli za tesnejše medsebojno sodelovanje. Med drugim so se dogovorili za redne tedenske sestanke.

Tako v DeSUS-u kot združenju upokojencev ugotavljajo, da je pokojninska reforma potrebna za vzpostavitev vzdržnega pokojninskega sistema, v katerem bodo pokojnine izplačane in varne, je po srečanju povedal Erjavec.

V zvezi upokojencev vsebine reforme niso še v celoti pregledali, je pa predsednica zveze Mateja Kožuh Novak kritična do sistema informativnega izračuna, katerega namen je spodbujati mlade k vplačevanju v pokojninski sistem. Kožuh Novakova meni, da je tak izračun "neumen" saj bodo mladi po njenem mnenju prispevke dvignili in na stara leta padli na pleča države.