Predsednikova pobuda je naletela na veliko odobravanje v mednarodni skupnosti. Foto: EPA
Predsednikova pobuda je naletela na veliko odobravanje v mednarodni skupnosti. Foto: EPA
Vojaki Afriške unije v Darfurju
Vojaki Afriške unije so premalo številčni, da bi obvladovali vojne razmere v pokrajini. Foto: EPA

Po srečanju z Annanom naj bi odpotoval še v Washington na pogovore s skupino ameriških senatorjev, vendar so obisk po zadnjih podatkih odpovedali zaradi časovne stiske. Namesto tega naj bi se sešel z uredniškim odborom časopisa New York Times.

Darfur je pokrajina na zahodu Sudana in ima šest milijonov prebivalcev, ki so od lanskega februarja ogroženi zaradi vojne. Od takrat je domove zapustilo že več kot dva milijona ljudi, ki so nastanjeni v 200 begunskih taboriščih v pokrajini, okrog 200.000 pa jih še vedno živi v taboriščih v sosednjem Čadu. Po podatkih Unicefa dobrodelno pomoč zdaj prejema 3,5 milijona ljudi.

Drnovšek bo iz Washingtona nato odpotoval v bolivijsko prestolnico La Paz in se udeležil prisege novega predsednika Eva Moralesa. Priložnost naj bi izkoristil tudi za srečanja z drugimi predsedniki latinskoameriških držav in jim predstavil pobudo za rešitev krize v omenjeni sudanski pokrajini.

Njegova pobuda predvideva postavitev begunskega taborišča za 10.000 ljudi in sklic mirovne konference, na kateri bi sodelovali Afriška unija, Nato, EU, skupina G-8, Sudan in Čad. Prvič jo je predstavil 5. januarja na sestanku s predstavniki slovenskih humanitarnih organizacij v Ljubljani.

Tudi Drnovšek v Sudan
Drnovšek naj bi tudi sam obiskal Sudan, in sicer 13. in 14. februarja, odpovedal pa se je obisku v Darfurju, kar mu je zaradi varnostnih razmer odsvetovalo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

Predsednik je v torek je v Parizu obiskal francoski senat, zunanje ministrstvo, pariški sedež Unisca in se med drugim o pobudi pogovarjal tudi z monaškim knezom Albertom II. Sogovorniki, med njimi tudi predsednik francoskega senata Christian Poncelet in zunanji minister Phillippe Douste Blazy, so pobudo podprli.

Nove napetosti
Drnovškov poskus reševanja te zdaj najhujše humanitarne krize na svetu je nastal v obdobju, ko Darfurju grozi nov izbruh nasilja, saj so mirovna pogajanja med vlado in uporniki v nigerijski prestolnici Abudža zastala, mirovni misiji držav Afriške unije primanjkuje denarja in učinkovitosti, sudanska vlada pa nasprotuje oblikovanju mirovne misije Združenih narodov.