Predsednik se je za oblikovanje odločil zaradi namigovanj o samovoljnosti glede pomilostitve Kovačiča in Tomanoviča. Foto: RTV SLO
Predsednik se je za oblikovanje odločil zaradi namigovanj o samovoljnosti glede pomilostitve Kovačiča in Tomanoviča. Foto: RTV SLO
Ivan Tomanović
Primer Ivana Tomanovića je sprožil polemike med predsednikom in pravosodnim ministrstvom. Foto: RTV SLO

V komisiji bodo nekdanja pravosodna ministrica Zdenka Cerar, nekdanji predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Aleš Zalar in Marjan Čander iz mariborskih zaporov. Ko bo pravosodno ministrstvo predlog o pomilostitvi predložilo predsedniku, bo komisija pripravila mnenje, na podlagi katerega bo predsednik sprejel končno odločitev.

Za komisijo se je Drnovšek odločil, ker ga je zmotilo namigovanje, da je hkrati samovoljno pomilostil Kovačiča in Tomanovića, in tudi dejstvo, da so se sodne oblasti v obeh primerih distancirale.

Tudi o preteklih primerih
Člani komisije so že potrdili sodelovanje, Drnovšek pa jih bo zaprosil tudi za ponoven pregled primera Tomanović in drugih pomilostitev z namenom ocenitve konsistentnosti do zdaj prejetih predlogov s strani pravosodnega ministrstva in pravosodnih institucij.

Dejal je, da sprejema vso odgovornost za pomilostitev Kovačiča, glede primera Tomanović pa je poudaril, da je potrdil predlog pravosodnega ministrstva in dodal, da se je za razlago o razlogih za Tomanovićevo pomilostitev potrebno obrniti na ministrstvo, tožilstvo in sodni senat, ki so odločali o primeru. Povedal je tudi, da ni čisto zadovoljen z včerajšnjim pojasnilom pravosodnega ministra Lovra Šturma glede njegovega predloga za pomilostitev Tomanovića.

Pomiloščeni Ivan Tomanović je 41-letni Novogoričan, oče dveh otrok, ki se trenutno zaradi odvisnosti od drog zdravi v Ljubljani. Zatrjuje, da ga droge ne mikajo več, a hkrati priznava, da stoodstotnega zagotovila, da bo ostal čist in da se bo znova podal na kriminalna pota, ni.

Po začetnem razmišljanju o zavrnitvi predloga se je namreč tudi zaradi majhnega števila primerov, v katerih se vse sodne institucije strinjajo o predlogu pomilostitve, odločil, da Tomanovića pomilosti.

Odziv Šturma
Pravosodni minister Lovro Šturm je v odzivu na predsednikovo nezadovoljstvo z njegovim pojasnilom dejal, da je glavni razlog, da so se odločili za pomilostitev Tomanovića, sprememba njegovega načina življenja. Minister je med razlogi navedel vključenost Tomanovića v program zdravljenja odvisnosti, njegovo delo in podporo, ki mu jo izkazujejo starši, otroci in partnerka.

Tožilstvo iz Nove Gorice, ki je Tomanoviča obtožilo, je pojasnilo, da so se za predlog njegove pomilostitve odločili po tehtnem premisleku vseh okoliščin in da se izjemoma razpravlja o pomilostitvi pri obsojencih, ki so imeli opravka z mamili.

Ob tem je dodal, da obstaja realna bojazen, da bi se Tomanović vrnil na stara pota, če bi moral prestajati kazen v zaporu. Pojasnil je tudi, da je pri predlogu upošteval mnenje okrožne državne tožilke iz Nove Gorice in tamkajšnjega okrožnega sodišča.

Povedal je tudi, da je predsednik lani pomilostil tri preprodajalce mamil, brez pozitivnega mnenja pravosodnih organov.

NSi v bran ministru
Na predsednikovo pobudo o komisiji so se že odzvali v NSi-ju. Začudeni so, da želi predsednik odgovornost za pomilostitev Tomanoviča prenesti na pravosodnega ministra Lovra Šturma iz njihove stranke, kar se jim zdi nesprejemljivo.

Drnovškova rešitev za Darfur v Sloveniji? Preberite tukaj.

Presenetljiva razrešitev Nahtigala

Drnovšek je na novinarski konferenci govoril tudi o razrešitvi generalnega sekretarja v njegovem uradu Matjaža Nahtigala, ki je bil o tem obveščen prek elektronske pošte, kar ga je zelo presenetilo. Drnovšek meni, da je Nahtigal dober strokovnjak z vrhunsko izobrazbo, da lahko do seže čisto najvišje, kar je možno v pravni stroki, pa tudi sicer. Prepričan je, da zaradi tega ne bo imel težav z iskanjem službe.