Delu
Delu "honorarcev" so pogodbe prenehale veljati konec marca, del pa ista usoda čaka konec junija. Foto: MMC RTV SLO

Ker je del pogodb sodelavcev RTV-ja potekel konec marca, so nekatere vsebine že okrnjene, zaradi pogodb, ki se iztečejo konec junija, pa lahko sledita "izpad večjega obsega programskih vsebin, ki so v javnem interesu", in "nedopustno nižanje standardov", opozarjajo v društvu.

Honorarci, ki to niso po lastni želji
Ureditev, ki velja po vladnem sklepu, je "nesprejemljiva," saj so med pomembnimi ustvarjalci programa tudi številni sodelavci z avtorskimi pogodbami, dodajajo v Društvu novinarjev Slovenije. Vodstvo javnega zavoda ob tem pozivajo, naj se odločneje loti urejanja kadrovskih razmer, saj je "dolgoletno odrivanje stalnih honorarnih sodelavcev, ki dajejo izjemno velik (kakovostni in količinski) doprinos k ustvarjanju vsebin, od redne zaposlitve v negotov, prekerni delovni odnos, gotovo eden izmed izvornih vzrokov za nastale težave".

Trpijo tudi programi za manjšine
Od vlade društvo takojšen odziv pričakuje tudi, ker so ogrožene tudi programske vsebine, namenjene manjšinam, zato pričakujejo, da bo vlada nemudoma omogočila, da zavod opravlja javno službo, ki jo določa zakon o RTV Slovenija, saj državljani "za takšen javni servis navsezadnje plačujejo tudi prispevek".