Sestavni del vloge je tudi poslovni načrt, v katerem morajo mladi predstaviti svoje cilje. Foto: BoBo
Sestavni del vloge je tudi poslovni načrt, v katerem morajo mladi predstaviti svoje cilje. Foto: BoBo

V kmetijskem sektorju močno primanjkuje mladih gospodarjev, zato mnoge kmetije zaostajajo v razvoju. Država, ki bi rada to gibanje obrnila, bo za mlade prevzemnike kmetij namenila 12 milijonov nepovratnih sredstev.

Pogoje je treba izpolnjevati
Mladi prevzemniki kmetij imajo od 24. avgusta do 18. septembra možnost vlagati vloge za vzpostavitev kmetije in zagon kmetijske dejavnosti. Možnost kandidiranja imajo tisti, ki izpolnjujejo določene pogoje - stari morajo biti od 18 do 40 let, imeti morajo ustrezno izobrazbo, hkrati pa morajo prvič vzpostavljati kmetijsko gospodarstvo. Do nepovratne pomoči so upravičeni tudi tisti, ki se bodo na kmetiji zaposlili, država jim bo namenila do 45.000 evrov pomoči.

Nepovratna sredstva so pogojena tudi z lastniškim prevzemom kmetije in tudi dolžino nosilstva kmetije, ki ne presega 18 mesecev. Jože Očko iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije pa dodaja, da je pogojev še več. Mladi morajo imeti v lasti najmanj 6 hektarjev primerljivih kmetijskih površin, ta prag pa je precej težko dosegljiv za visokogorske kmetije z veliko gozda.

Mladi imajo veliko načrtov
Pomemben sestavni del vloge je tudi poslovni načrt s cilji, ki jih imajo mladi s kmetijo. Teh pa imajo mladi veliko, je pojasnil Rok Rijavec iz Kočevskega, ki je trenutno zaposlen zunaj kmetijstva: "Samozaposlil bi se na kmetiji in s tem povečal proizvodno dejavnost hleva, kot dopolnilno dejavnost bi imel klavnico za živali." Janez Jakopič iz Dobrepolja namerava posodobiti oz. graditi nov hlev za krave molznice, povečati želi tudi pridelavo mleka, na kmetiji pa bi se ukvarjal tudi z mlinarstvom in prodajo žit.

Finančna pomoč pa bo prišla prav tudi tistim, ki ne izhajajo iz kmečkih družin in zato nimajo nobene infrastrukture. Ena od njih je ekonomistka Seta iz Ljubljane, ki svojo profesionalno pot vidi v ekološki reji kokoši: "Gre za težji začetek, zato me toliko bolj zanima financiranje s strani države ali Evrope in bi mi vsaka pomoč prišla zelo prav."

Kandidiranje ni mogoče za tiste, ki imajo kmetijska zemljišča v najemu. Problem tega razpisa pa je, da prevzemnikov nikjer ne zavezuje, da bi po treh letih kmetovali naprej.