Slovenski državni proračun se ponaša z dvomilijardnim primanjkljajem. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski državni proračun se ponaša z dvomilijardnim primanjkljajem. Foto: MMC RTV SLO
Zamrznjen državni proračun

Neskladja v proračunu so nastala zato, ker ga je državni zbor sprejel že novembra lani in to po podatkih Umarja že za mesec prej. Na ministrstvu za finance so zato že pred časom predlagali rebalans.

Vlada pa je sprejela ukrep začasnega zadržanja izvrševanja državnega proračuna, začenši s 1. januarjem leta 2012. Pri tem je navedla tudi kopico izjem. Po podatkih Ukoma ukrep ne velja za pokojninsko in invalidsko varstvo, plače in druge izdatke zaposlenim, prispevke delodajalcev za socialno varnost, prevozne stroške in storitve ter nujna službena potovanja.
Zadržanje izvajanja proračuna prav tako ne velja za servisiranje javnega dolga, plačila sredstev v proračun EU-ja, oblikovanje rezerve in intervencijske programe ter za energijo, vodo, komunalne storitve in komunikacije.

Ne velja za organizacijo državniških obiskov
Poleg tega lahko proračunski uporabniki izvajajo plačila naročilnic v okviru že potrjenih finančno ovrednotenih programov do višine 5.000 evrov ter plačila stroškov, ki so vezani na organizacijo državniških obiskov, kjer je gostitelj predsednik vlade ali predsednik republike ali predsednik DZ-ja.

O začetku postopkov javnega naročanja v tem času odloča vlada, v primeru ocenjene vrednosti javnega naročila blaga ali storitev do 20.000 evrov oz. gradenj do 40.000 evrov pa ministrstvo za finance.

Vlada je neposredne proračunske uporabnike tudi zadolžila, da omejujejo prevzemanje obveznosti njihovih posrednih proračunskih uporabnikov in drugih pravnih oseb, ki se financirajo iz državnega proračuna. Ministrstvo za finance lahko izjemoma izda soglasje za prevzem obveznosti, ki presegajo 80 odstotkov pravic porabe sprejetega proračuna za leto 2012 predvidenih za ta namen.

Zamrznjen državni proračun