Za odložilni veto je glasovalo 27 svetnikov, proti sta bila dva. Foto: BoBo
Za odložilni veto je glasovalo 27 svetnikov, proti sta bila dva. Foto: BoBo

Za veto na zakon o davku na nepremičnine je glasovalo 27 državnih svetnikov, proti pa dva. S 17 glasovi za in sedmimi proti pa so državni svetniki sprejeli odložilni veto na zakon o izvrševanju državnih proračunov za leti 2014 in 2015.

Zakon o izvrševanju proračunov, ki na novo določa največji dopustni obseg zadolževanja, zaposlovanje v javnem sektorju in socialne transferje, je DZ potrdil v petek, zanj pa je glasovalo 48 poslancev, 27 jih je bilo proti. Tudi zakon o davku na nepremičnine je državni zbor sprejel na izredni seji prejšnji teden, zanj je glasovalo 46 poslancev, proti pa šest.

Ker je na zakona državni svet izglasoval odložilni veto, bodo o obeh poslanci morali odločati še enkrat, le da bo tokrat za sprejetje zakona potrebna absolutna večina glasov, torej 46.

"Zakon posega v avtonomijo lokalnih skupnosti"
Državni svetniki so zakonu o nepremičninskem davku med drugim nasprotovali zaradi poseganja v avtonomijo lokalnih skupnosti, prepričani pa so tudi, da je ustavno sporen. "Ta zakon je za lokalno samoupravo eksistenčnega pomena," je tako dejal vodja interesne skupine lokalnih interesov, ki je predlagala veto, Milan Ozimič. Opozoril je, da se pri pripravi zakona niso upoštevale pripombe predstavnikov občin.

Predlagatelji so še prepričani, da je obdavčitev stavb, ki so v javni rabi, nesmiselna in da je podlaga za obdavčitev - podatki v registru nepremičnin in množično vrednotenje - neprimerna. Z vetom želijo predlagatelja znova opozoriti in mu naložiti polno odgovornost za posledice, ki jih bo imel za lokalno samoupravo.

Alojz Kovšca, eden izmed sopredlagateljev veta, je dejal, da trenutek za sprejem takšnega zakona - ob tem, da je malo gospodarstvo že tako dodatno obremenjeno, med drugim s spremembami pri dohodnini in pokojninskem zavarovanju, ter da pada kupna moč in se povečuje brezposelnost - neprimeren. Opozoril je, da je zakon namenjen krpanju proračuna ne glede na posledice in da bi se bilo treba v javni obravnavi "ne samo poslušati, ampak slišati".

"Obstoječe rešitve za nekatere občine nepravične"
Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je odgovorila, da so obstoječe rešitve po posameznih občinah neprimerljive in nepravične, saj lahko občine arbitrarno določajo višino dajatve. Poudarila je, da zakon v ničemer ne omejuje občin, kako bodo sredstva uporabila. Glede obdavčitev nepremičnin v lasti občin in stavb za javni namen je dejala, da na tem principu deluje celoten davčni sistem v Sloveniji, saj se plačuje npr. dohodnina tudi na uslužbence občinske ali državne uprave ter davek na dodano vrednost, tudi če je zavezanec občina ali država.

Državna svetnica Marija Lah, sicer predsednica Trgovinske zbornice Slovenije, se ni strinjala s predlogom za odložilni veto, saj da ta sam po sebi ne bo rešil ničesar. Svetnik Igor Antauer, sicer generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, pa je nasprotno ocenil, da "se zelo trudimo odžagati slovensko gospodarsko vejo", in poudaril, da bi bilo treba nehati razmišljati proračunsko, ampak produktivno.