Papež vidi delovna mesta za Novomeščane na treh področjih. Foto: BoBo
Papež vidi delovna mesta za Novomeščane na treh področjih. Foto: BoBo


Stranka (DSD) oz. nosilec njene liste Igor Papež v svojem programu poudarja, da bi delovna mesta pomagali ustvarjati s pomočjo ustanovitve občinske zadruge in socialnih podjetij na področjih proizvodnje hrane, reciklaže in obnovljivih virov.

V teh podjetjih bi po njihovih besedah zaposleni, vsaj na začetku, delali v skladu s svojo izobrazbo prek javnih del ali drugih oblik zaposlitve. Prepričani so, da samozaposlovanje "ustvarja ranljiva, šibka podjetja, v katerih podjetniki izgorevajo v vlogi prodajalcev, nabavnikov in proizvajalcev v eni osebi". "Zaradi tovrstne nepovezanosti številne obetavne inovacije in pobude ne doživijo realizacije."

Zadruge in socialna podjetja pa vidijo kot povezovalni element med strokovnjaki na informacijskem, biotehničnem, poljedelskem in energetskem področju "z namenom uspešne stanovanjske, prehranske in energetske samooskrbe". Na področju kmetijstva bi male kmete in samooskrbo podpirali s subvencijami, spodbujali dajanje zapuščenih zemljišč v uporabo in subvencionirali ekološko pridelavo hrane.
Končno začeti reševati težave z Romi
Zavzemajo se tudi za odprte občinske seje, na katerih bi lahko svoje povedali tudi občani. Glede napetosti z romskim prebivalstvom predlagajo, da Romi na Ruperč vrhu in v Šmihelu odkupijo občinska zemljišča, ki so že nekaj desetletij pozidana z romskimi zgradbami, po znižani ceni.

V naselju Žabjak pa bo po njihovem mnenju treba opraviti prenos lastništva zemlje z ministrstva za obrambo na novomeško občino, "da bo občina nehala prelagati odgovornost in začela reševati vprašanje, ki ga zanemarja že desetletja".

"Na področju mladih bomo povezovali društva, pedagoge, strokovnjake, ki delajo z mladimi na različnih področjih z namenom izmenjave izkušenj in izboljšave šolskega sistema ter medgeneracijske solidarnosti. Naša stranka ne bo gradila razkošnih športnih objektov z javnim denarjem, temveč bo skušala z javnimi sredstvi omogočiti izbiro tistim, ki je nimajo," so še zapisali.