V Slovenijo prihaja okoli 200 visokih gostov, za katere bo treba poskrbeti na najvišjem nivoju. Foto: EPA
V Slovenijo prihaja okoli 200 visokih gostov, za katere bo treba poskrbeti na najvišjem nivoju. Foto: EPA
Brdo pri Kranju
Osrednja prostora slovesnosti bosta grad Brdo in Cankarjev dom. Foto: EPA

V Slovenijo prihaja osem predsednikov vlad, predsednika Evropske komisije in Evropske centralne banke in številni ministri. Dogodek in priprave nanj se lahko primerja z vrhunskim srečanjem Bush-Putin ali zasedanjem Ovseja.

V ponedeljek bo premier Janez Janša na Bledu gostil predsednike vlad, minister za finance Andrej Bajuk pa bo svoje kolege gostil na Brdu pri Kranju. V Cankarjevem domu bo potekala konferenca, ki se jo bodo udeležili Jose Manuel Barroso, Janez Janša in Jean-Claud Juncker.

Osem premierjev in številni ministri
Na povabilo premierja Janše prihajajo nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, belgijski premier Guy Verhofstadt, madžarski premier Ferenc Gyurcsany, grški premier Kostas Karamanlis, italijanski premier Romano Prodi, latvijski premier Aigars Kalvitis in slovaški premier Robert Fico.

Na obisk prihajajo finančni ministri Portugalske, Francije, Irske, Litve in Nizozemske ter namestnik češkega premierja. Iz Avstrije pa se bo slovesnosti udeležila zunanja ministrica.

Poleg slovesnosti v Cankarjevem domu bo v Grand holetu Union potekala konferenca o evru, ki se je bo udeležil tudi komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia. Za prenos slovesnosti so se prijavile tudi Evrovizija in številne televizije evropskih držav.

Celotna izvedba in organizacija slovesnosti bo stala 250.000 evrov, prevozi visokih gostov pa 400.000 evrov.