Domači žičničarji se bojijo, da bo ukrep šolskega ministrstva v njihovi blagajni naredil luknjo. Foto: EPA
Domači žičničarji se bojijo, da bo ukrep šolskega ministrstva v njihovi blagajni naredil luknjo. Foto: EPA

Nujno sejo odbora je zahtevala poslanska skupina SDS-a, v kateri opozarjajo, da bo enotni termin zimskih počitnic slovenskemu gospodarstvu povzročil za 15 milijonov evrov škode. Andrej Vizjak (SDS) je poudaril, da sta odbora za gospodarstvo in za kulturo, šolstvo in šport na skupni seji jeseni 2010 ob obravnavi te tematike sprejela sklepa, ki po njegovem mnenju "ne rešujeta problema".

Zdaj je ocena nastale škode glede na to, da prihajajo konkretni podatki o škodi, ki bo letos nastala slovenskemu turizmu, po mnenju Vizjaka jasnejša. "Odločitev ministrstva za šolstvo je bila sprejeta na hitro in nepremišljeno," je dejal Vizjak in šolskega ministra Igorja Lukšiča pozval, naj spremeni pravilnik ter s tem "prepreči škodo slovenskemu gospodarstvu".

Minister Lukšič je prepričan, da škode zaradi enotnih zimskih počitnic v gospodarstvu ne bo. Zagotovil je, da bo ministrstvo počitnice znova ločilo v dva tedna, če se bo ugotovilo, da je imela sprememba šolskega koledarja negativne učinke. Dejal je, da posebna delovna skupina za evalvacijo učinkov združitve zimskih počitnic nadaljuje delo. Lukšič je napovedal, da bo tudi Gospodarsko zbornico Slovenija zaprosil, da opravi oceno učinkov zimskih počitnic na celotno gospodarstvo.

Podpredsednik Združenja slovenskih žičničarjev Aleš Uršič je menil, da bodo enotne počitnice otežile njihovo poslovanje, ker bodo številni Slovenci odšli smučat v tujino in bodo tam puščali denar. Letos žičničarji po njegovih besedah pričakujejo izpad prihodkov v višini 9,5 milijona evrov, in sicer na račun enotnih zimskih počitnic. Prepričan je, da je to zadosten argument za spremembo pravilnika.

Po drugi strani pa so predstavniki šolske stroke opozorili, da so zamisel o enotnih zimskih počitnicah podprli ravnatelji, učitelji in starši, ki so izpostavili, da družine ne morejo preživljati počitnic skupaj, ker se otroci šolajo v različnih regijah. V tem smislu so enotne zimske počitnice za Nives Počkar iz društva Ravnatelj korak naprej. "Ne reševati gospodarske krize na plečih zimskih počitnic," je pozvala.

V razpravi so nekateri poslanci menili, da je škoda današnje seje. Majda Potrata (SD) je prepričana, da je bila seja "promocija za SDS", saj se z ustanovitvijo in delovanjem delovne skupine za evalvacijo učinkov teh počitnic uresničuje sklep odborov za gospodarstvo in za kulturo.