Se odnosi med Erjavcem in Cerarjem krhajo? Foto: BoBo
Se odnosi med Erjavcem in Cerarjem krhajo? Foto: BoBo
Klemenčiču vlada in premier še vedno povsem zaupata. Foto: BoBo

Erjavec se je moral pri Cerarju zglasiti, ker naj bi razveljavil že dva razpisa za imenovanje slovenskega veleposlanika v Vatikanu in razpis nato priredil za Tomaža Kunstlja. V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da je Erjavec zagotovil, da je postopek potekal povsem zakonito, mora pa ministrstvo za zunanje zadeve premierju pripraviti še pisno informacijo. Rok za to še ni postavljen, so dodali.

Erjavec je po sestanku s Cerarjem medijem pojasnil še, da je minister za zunanje zadeve tisti, ki se odloči, ali bo predlagal kandidata za veleposlanika v potrditev vladi ali ne. "Na podlagi dveh razpisov sem se odločil, da ne bom predlagal nikogar, ker je veleposlaništvo pri Svetem sedežu eno najpomembnejših in ocenjujem, da potrebujemo osebo, ki ima veliko izkušenj, tudi veleposlaniške," je poudaril Erjavec in zatrdil, da ni težava, da veleposlanik Kunstelj ne govori italijansko, saj so v Vatikanu uradni jeziki tudi drugi.

Erjavec: Izpolnjevanje vseh pogojev ni odločilno
Poudaril je še, da postopek imenovanja veleposlanika v Vatikanu še ni končan, saj se mora pod imenovanje podpisati še predsednik republike. "Morate pa dopustiti ministru za zunanje zadeve, da po svoji presoji oceni, kateri kandidat je primeren. To, da se lahko prijaviš na razpis in izpolnjuješ vse pogoje, še ne pomeni, da si ustrezen kandidat. Nihče ne more prisiliti ministra za zunanje zadeve, da je nekdo primeren kandidat, če mislim, da ni," je še zatrdil minister za zunanje zadeve.

Kunstelj je položaj kandidata za veleposlanika zasedel šele na tretjem razpisu, potem ko so bili razpisni pogoji spremenjeni tako, da se ni več zahtevalo znanje italijanščine, ampak le "znanje angleškega in drugega tujega jezika na višji ravni".

Na prvi in drugi razpis so se prijavili še po štirje kandidati. "Komisija za pripravo mnenja je predstojniku po obravnavi kandidatov na prvem in drugem razpisu predlagala, da se razpis ponovi, saj je ocenila, da glede na zelo specifično in subtilno delovno mesto med prijavljenimi ni kandidata, ki bi ga komisija lahko brez zadržkov predlagala predstojniku kot najprimernejšega kandidata za imenovanje za vodjo predstavništva RS pri Svetem sedežu v Vatikanu," so zapisali na MZZ-ju.

Kunstelj je pri prvih dveh razpisih celo vodil razpisno komisijo za vodjo položaja, za katerega je zdaj glavni kandidat. Nekateri mediji zato njegovo prijavo že ocenjujejo za "samoprijavo" na položaj. Pri tretjem razpisu se je kot kandidat izločil iz obravnave, so zagotovili na ministrstvu.

Kabinet premierja: Klemenčič je dokazal svojo zavzetost
So pa iz kabineta premierja v odgovoru na poslansko vprašanje Jožeta Tanka sporočili tudi, da minister za pravosodje Goran Klemenčič še vedno uživa polno zaupanje premierja in celotne vlade. Vodja poslanske skupine SDS-a Klemenčiču namreč očita nepregledno ravnanje med njegovim vodenjem Komisije za preprečevanje korupcije, kar je ugotovilo tudi računsko sodišče.

V vladi menijo, da je Klemenčič z dosedanjim delom, predvsem pa vodenjem Komisije za preprečevanje korupcije, dokazal visoko osebnostno in strokovno zavzetost za pregon korupcije. Prav tako so prepričani, da bo privrženost spoštovanju institucij pravne in demokratične države ter spoštovanju etike, integritete in morale v javnem življenju izkazoval tudi kot član vlade in minister za pravosodje.

Dodali so, da bo vsak sum o nezakonitem ali neetičnem ravnanju članov vlade natančno preučen, nato pa bodo sprejete ustrezne odločitve.